Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: emerytura

Napisany przez martin1972
Chciałbym się dowiedzieć... jak załatwiliście swoje zabezpieczenie emerytalne? Albo pytanie do młodszych członków forum: jaki macie plan dotyczący zabezpieczenia na starość?Martin

Napisany przez ramonciko
Cześć Martinie, jako student również zastanawiałem się, skąd będziemy mieli swoją emeryturę. Myślę, że potrzebujemy nowego systemu emerytalnego. Przekazanie zabezpieczenia emerytalnego do rąk prywatnych jest niepewną sprawą... Można zainwestować swoje pieniądze samodzielnie. Ale jest to dość ryzykowne. A wpłacając do emerytalnego systemu, zastanawiamy się, co z tego pieniądza otrzymamy z powrotem. Niemniej należy zdecydowanie coś zrobić. Osobiście wykupiłem prywatne ubezpieczenie emerytalne. Im wcześniej, tym lepiej. Pozdrowienia, ramonciko

Napisany przez Dirk
Ufam moim pieniądzom, nie oddając ich żadnej firmie ubezpieczeniowej. Odkładam moje pieniądze co miesiąc na dodatkowe konto w Diba. Oprocentowanie jest naprawdę korzystne. W razie potrzeby mogę łatwo uzyskać dostęp do moich pieniędzy.

Napisany przez Der Makler
Cześć Dirk! Świetna inwestycja na starość, jeśli zawsze coś stamtąd pobierasz.... Radzę Ci umówić się na rozmowę z dobrym maklerem ubezpieczeniowym. On może Ci pokazać wiele rzeczy, które nie mają nic wspólnego z ubezpieczeniem i uzyskać wielokrotność zysku w porównaniu z DIBA.

Napisany przez ADMCI4
Der Makler pisze: Cześć Dirk! Świetna emerytura, jeśli zawsze coś z niej ucinasz... Radzę Ci umówić się na rozmowę z dobrym maklerem ubezpieczeniowym. Może pokazać Ci wiele rzeczy, które nie mają nic wspólnego z ubezpieczeniem i osiągnąć wielokrotność zwrotu z inwestycji w porównaniu z DIBA.
Znowu łowisz klientów :-) Wygląda na to, że dobrze ci idzie w pracy, inaczej pewnie nie postowałbyś tu tak często? ;-)

Napisany przez PI112
W tym miejscu muszę zająć się kwestią prywatnych ubezpieczeń emerytalnych. Moim zdaniem to błędne jest stwierdzenie, że ta opcja nie ma sensu, ponieważ często pomijane są korzyści. Prawdą jest, że regularnie pojawiają się oferty lokat terminowych na poziomie 4%+x, ale jeśli wybierzę renomowane ubezpieczenie, które przez dziesięciolecia udowodniło, że generuje wysokie zyski dla swoich klientów, to 4% i więcej zdecydowanie jest możliwe (mówię tutaj o stopie zwrotu po odjęciu kosztów). Nikt nie może przewidzieć, jak będzie wyglądać przyszłość, ale przeszłość udowodniła, że każde ubezpieczenie przewyższa lokaty. Do tego dochodzą różne korzyści podatkowe, takie jak na przykład opodatkowanie w wysokości połowy zysków (wypłacane po ukończeniu 60 roku życia i minimalnym czasie trwania 12 lat), w przypadku banków muszę natychmiast podzielić się z podatkiem Belki każdym zarobionym centem powyżej kwoty wolnej od podatku. Jeśli otrzymuję rentę dożywotnią, podlega opodatkowaniu jedynie udział zysku (np. od 65 roku życia 18%, czyli z renty w wysokości 500€ muszę opodatkować tylko 90€). A renta jest wypłacana dożywotnio, nawet jeśli będę miał 120 lat. Mogę także ustalić wypłatę kapitału w przypadku wcześniejszego zgonu. Wszystkie te kwestie nie mogą zostać przedstawione przy żadnym planie oszczędzania bankowego ani funduszu inwestycyjnego. Chciałbym jednocześnie podkreślić, że moje prywatne zabezpieczenie emerytalne również jest zdywersyfikowane: ubezpieczenie emerytalne/fundusze/Riester/ubezpieczenie emerytalne pracownicze. Ponieważ, jak wszędzie, również tutaj ważna jest mieszanka.

Napisany przez hans34
Ostatniemu mogę tylko przytaknąć. W kwestiach związanych z emeryturą nie należy stawiać wszystkiego na jedną kartę.Ogólnie rzecz biorąc, nie uważam jednak, że w forum można liczyć na konkretne propozycje działań. Ostatecznie, tak jak przy każdym większym zakupie w życiu, ważne jest porównywanie ofert i usług różnych instytucji.Aby móc zadawać odpowiednie pytania podczas późniejszych konsultacji, na stronie „Altersvorsorge macht Schule” dostępny jest podręcznik do emerytur. Cała ta procedura jest czasochłonna, ale przecież samochodu też się nie kupuje w ciągu chwili (a kwoty, które trzeba wpłacać na emeryturę, aby utrzymać pewien poziom życia, są znacznie większe niż przy zakupie samochodu!).Ostatecznie każdy musi sam dla siebie zdecydować, jaki produkt w jakiej kombinacji z jakimkolwiek wsparciem jest dla niego odpowiedni.Nie martw się, ja także, po długim porównywaniu, znalazłem odpowiedni produkt dla siebie i mojej rodziny.W tym duchu życzę powodzenia w poszukiwaniach!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata