Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Opłaty manipulacyjne przy wcześniejszej spłacie kredytów

Napisany przez mig-25
Cześć drodzy eksperci,

Mam również pytanie dotyczące zwrotu opłaty manipulacyjnej od kredytów.
Chciałbym najpierw przedstawić moją konkretną sytuację:

W grudniu 2009 roku wziąłem kredyt prywatny w wysokości 24 800,00 EUR w moim banku. W umowie kredytowej wymienione są następujące dane:

Kwota netto kredytu: 24 800,00 EUR, Okres kredytu: 77 miesięcy, Odsetki: 10 115,26 EUR, Opłata manipulacyjna: 744,00 EUR, Łączna kwota: 35 659,26 EUR.
> otrzymałem wypłatę w wysokości 24 800,00 EUR.

Ten kredyt prywatny spłaciłem potem pod koniec maja 2010 roku (poprzez nowy kredyt) również w moim banku - poprzez zwiększenie kwoty.
Nowa umowa kredytowa została następnie przedstawiona w następujący sposób:

Kwota netto kredytu: 32 400,00 EUR, Okres kredytu: 84 miesiące, Odsetki: 14 963,72 EUR, Opłata manipulacyjna: 972,00 EUR, Łączna kwota: 48 335,72 EUR.
> otrzymałem wypłatę w wysokości 32 400,00 EUR, z czego 24 702,84 EUR zostało przeznaczone na spłatę poprzedniego kredytu.

Od początku tego roku również spłaciłem ten kredyt, z dodatkowym zwiększeniem kwoty; również w moim banku. Dla nowego (obecnego) kredytu nie obliczono żadnych opłat manipulacyjnych.

Teraz moje pytanie:

Czy mogę całkowicie żądać zwrotu łącznej opłaty manipulacyjnej w wysokości 1 716,00 EUR od mojego banku?
Jestem niezdecydowany, ponieważ z jednej strony kredyty (każdy poprzez refinansowanie) zostały spłacone przedterminowo, a z drugiej strony opłaty manipulacyjne nie zostały odjęte od kwoty netto kredytu, tylko zostały uwzględnione w kwocie brutto (kwota netto kredytu + odsetki + opłaty manipulacyjne).

Jeśli ten temat powinien być umieszczony w odpowiednim dziale forum, to proszę o wybaczenie, ponieważ właśnie się zarejestrowałem na forum; jestem nowicjuszem.

Mimo to będę wdzięczny za fachowe odpowiedzi, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w tym sektorze.

DZIĘKUJĘ !!

Napisany przez Schnegge
Tak, miałem podobne finansowania łańcuchowe w Santander. Otrzymałem już zwrot opłat i odsetek za najnowszy kredyt (który już został spłacony) w ramach postępowania sądowego. Poprosiłem teraz o zwrot innych opłat z poprzednich kredytów i otrzymałem już uznanie jednak wciąż nie mam zwrotu pieniędzy, *grrr*.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
każda pożyczka powinna być rozpatrywana osobno.
Podczas zwiększania kwoty pożyczki opłata za obsługę nie jest obliczana proporcjonalnie.
Dlatego opłaty za obsługę powinny być zwrócone dla obu pożyczek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata