- wt lis 25, 2014 11:15 am
Cześć,
Mam na imię Filip (24 lata, singiel) i chciałbym regularnie odkładać pewną kwotę (100-500€) miesięcznie. Średnia kwota oszczędności powinna wynosić 10% mojego dochodu netto.
Otworzyłem konto oszczędnościowe oraz konto maklerskie w CortalConsors.
Obecnie co miesiąc przelewam 200€ na konto oszczędnościowe.
Cele:
- Okres trwania: 3-5 lat
- 1/2 bezpieczeństwa (konto oszczędnościowe) (nacisk na bezpieczeństwo)
- 1/2 planu oszczędnościowego (nacisk na stopę zwrotu)
- Zmienna stopa oszczędzania (100-500€)
- Krótkoterminowa dostępność środków
- Wykluczenie spadków wartości funduszu powyżej 20%
Byłbym wdzięczny za propozycje alternatyw, a przede wszystkim za konkretne zalecenia dotyczące planów oszczędnościowych, które można realizować za pośrednictwem CortalConsors.
Ponadto będę wdzięczny za informacje (linki), które pozwolą mi zapoznać się z tematami związanymi z kosztami i podatkami oraz oceną/ryzykiem planów oszczędnościowych (funduszy).
Pozdrowienia
Filip
Mam na imię Filip (24 lata, singiel) i chciałbym regularnie odkładać pewną kwotę (100-500€) miesięcznie. Średnia kwota oszczędności powinna wynosić 10% mojego dochodu netto.
Otworzyłem konto oszczędnościowe oraz konto maklerskie w CortalConsors.
Obecnie co miesiąc przelewam 200€ na konto oszczędnościowe.
Cele:
- Okres trwania: 3-5 lat
- 1/2 bezpieczeństwa (konto oszczędnościowe) (nacisk na bezpieczeństwo)
- 1/2 planu oszczędnościowego (nacisk na stopę zwrotu)
- Zmienna stopa oszczędzania (100-500€)
- Krótkoterminowa dostępność środków
- Wykluczenie spadków wartości funduszu powyżej 20%
Byłbym wdzięczny za propozycje alternatyw, a przede wszystkim za konkretne zalecenia dotyczące planów oszczędnościowych, które można realizować za pośrednictwem CortalConsors.
Ponadto będę wdzięczny za informacje (linki), które pozwolą mi zapoznać się z tematami związanymi z kosztami i podatkami oraz oceną/ryzykiem planów oszczędnościowych (funduszy).
Pozdrowienia
Filip