Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata + plan oszczędnościowy?

Napisany przez PM90
Cześć,
Mam na imię Filip (24 lata, singiel) i chciałbym regularnie odkładać pewną kwotę (100-500€) miesięcznie. Średnia kwota oszczędności powinna wynosić 10% mojego dochodu netto.
Otworzyłem konto oszczędnościowe oraz konto maklerskie w CortalConsors.
Obecnie co miesiąc przelewam 200€ na konto oszczędnościowe.

Cele:
- Okres trwania: 3-5 lat
- 1/2 bezpieczeństwa (konto oszczędnościowe) (nacisk na bezpieczeństwo)
- 1/2 planu oszczędnościowego (nacisk na stopę zwrotu)
- Zmienna stopa oszczędzania (100-500€)
- Krótkoterminowa dostępność środków
- Wykluczenie spadków wartości funduszu powyżej 20%

Byłbym wdzięczny za propozycje alternatyw, a przede wszystkim za konkretne zalecenia dotyczące planów oszczędnościowych, które można realizować za pośrednictwem CortalConsors.

Ponadto będę wdzięczny za informacje (linki), które pozwolą mi zapoznać się z tematami związanymi z kosztami i podatkami oraz oceną/ryzykiem planów oszczędnościowych (funduszy).

Pozdrowienia
Filip

Re: lokata + plan oszczędnościowy?

Napisany przez Talerbox
Również mam plan oszczędnościowy, do którego co miesiąc wpłacam środki na ETF DAX. Handluję tym zgodnie z strategią Geberta. Po prostu spróbuj wyszukać w Google, a powinieneś to znaleźć. Można również kupić certyfikat, ale to tylko kosztuje pieniądze. Niektórzy brokerzy oferują bezpłatne plany oszczędnościowe. Ja mam konto w comdirect i nie płacę tam prowizji za zamówienia dotyczące domowego ETF DAX od Comstage. To, za co płacę, to coroczne opłaty TER, które zawsze trzeba opłacić za ETF.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata