Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy możliwe jest przekształcenie pożyczki prywatnej w kredyt hipoteczny?

Napisany przez Fahrenhorst80
Witajcie,

Mam pytanie dotyczące prywatnego pożyczki w Hanseatic Bank.
Sytuacja wyjściowa:
W 2013 roku kupiłem nieruchomość, inny bank jest wpisany w księdze wieczystej na 100 000 euro.
Cena zakupu nieruchomości wynosiła 112 000 euro.
Różnicę oraz koszty dodatkowe sfinansowałem przez Hanseatic Bank jako prywatną pożyczkę - łącznie 30 000 euro.
Nie są one więc również w długu hipotecznym.

Chciałbym teraz przekształcić tę prywatną pożyczkę na kredyt hipoteczny, oczywiście z wpisem do księgi wieczystej.

Moje pytanie brzmi, czy istnieje taka możliwość, czy coś można w tej sprawie zrobić?

Czekam na liczne odpowiedzi i z góry dziękuję.

Pozdrowienia
F.Fahrenhorst

Napisany przez Suxxess
Więc poczekaj na ekspertów, którzy to dokładnie wiedzą. Ale osobiście po prostu skonsultowałbym się z twoim bankiem. Jeśli byłoby to możliwe do zrealizowania, to Bank Hanseatic byłby tylko na drugim miejscu w księdze wieczystej. (To absolutnie nie jest dobra sytuacja, ponieważ w przypadku licytacji najpierw bank pierwszy musiałby zostać zaspokojony w 100%, zanim Bank Hanseatic zobaczyłby nawet jeden cent.) Więc prawdopodobnie by się na to nie zgodził i jeśli tak, to oprocentowanie byłoby odpowiednio wysokie. Ale zapytanie do twojego banku nic nie kosztuje. Druga możliwość, która mi przychodzi na myśl, to zwiększenie kredytu przez bank na 100 000 €, którym spłacisz kredyt prywatny. (Ale również trzeba by to wszystko dokładnie przeliczyć, z uwagi na koszty związane z zakończeniem umowy, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę itp.) Ponadto pozostaje pytanie, dlaczego bank o wartości 100 000 € miałby zwiększyć kredyt, skoro Dom nie zapewnia wystarczającego zabezpieczenia? (Wygląda na to, że sfinansowałeś go w 100%) Ile zostało już spłacone? Ale jak już wspomniałem, to moja osobista opinia, więc lepiej poczekać na ekspertów.

Napisany przez Hanomag

Drugim możliwością, która przychodzi mi na myśl, jest to, że bank zwiększy swoją pożyczkę o 100 000 €, a ty spłacisz nią pożyczkę prywatną.

To jedyny sensowny sposób, jeśli bank zgodzi się na taki ruch.

Ale ja też nie jestem ekspertem!

Cześć, dziękuję za dotychczasową pomoc. Tak, 100 000 euro zostało sfinansowane przez DSL-BANK, w tym 50 000 euro kredytu KfW. Jeszcze nie zwróciłem się do nich o dodatkowe finansowanie, ale w sumie już sfinansowali całość. Teraz pytanie brzmi, czy są gotowi na więcej.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istnieje możliwość przeprowadzenia refinansowania poprzez korzystny kredyt budowlany w wysokości do 30.000 €, bez zabezpieczenia księgi wieczystej. Dzięki różnym stawkom czas spłaty może być dostosowany do preferencji.

Napisany przez Hanomag

Cena zakupu nieruchomości wyniosła 112 000 euro.

Cytat od Fahrenhorst80

Tak, 100 000 euro zostało sfinansowane przez DSL-BANK, m.in. kredyt KfW w wysokości 50 000 euro. Jeszcze nie zapytałem o to, ale w zasadzie już finansowali oni 100% kwoty. Tutaj chodzi o to, czy zgodzisz się na więcej.

To teraz musisz jasno określić: Nieruchomość kosztowała 112 000 €, na koszty poboczne wydałeś około 18 000 €, ale czy faktycznie sfinansowałeś 100 000 € + 30 000 € + 50 000 € = 180 000 €?

Czy KfW ma również ustanowiony zastaw hipoteczny czy też kredyt DSL obejmuje te 50 000 € od KfW?

Jeśli maksymalny możliwy zastaw hipoteczny jest już wykorzystany, to przeniesienie prywatnego kredytu na kredyt hipoteczny może okazać się trudne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hanomag, to zrozumiałe
EUR 112.000 Cena zakupu
EUR 100.000 Zastaw rejestrowy
EUR 30.000 Hanseatic
EUR 100.000 DSL, w tym EUR 50.000 DSL Bank oraz EUR 50.000 KfW

Cześć wszystkim,

DSL-Bank i KfW dzielą sobie w zasadzie 100 000 euro, tak jak opisał to bankowiec.
Hanseatic Bank uderza z prywatnym pożyczką w wysokości 30 000 euro i oczywiście 9% odsetek, co jest również wpisane w Schufa i komplikuje całą sytuację.

Teraz pojawiła się tutaj inna możliwość. Moi rodzice również finansowali nieruchomość za pośrednictwem LBS. Został tam jeszcze dług w wysokości około 17 000 euro.
Inna kasa oszczędnościowo-kredytowa oraz ubezpieczyciel mogliby spłacić moje 30 000 euro oraz 17 000 euro moich rodziców, ale zamiast tego zarejestrowaliby się w księdze wieczystej moich rodziców.
W moim przypadku byliby oni po prostu na drugim miejscu za DSL Bank.

Pozdrowienia
Fahrenhorst

Fahrenhorst, zrób to.
Spłaćcie pożyczkę od rodziców i drogi kredyt Hanseatic.
Po prostu podzielcie wtedy ratę odpowiednio.
Oprocentowanie powinno wynosić - w zależności od okresu ważności - 1,x lub 2,x.
Wszystko będzie dobrze!

Otrzymałem tę ofertę od Debeki wczoraj. Oprocentowanie wynosi około 1,8%.
Teraz musi tylko działać LBS, ponieważ kredyt budowlany tam funkcjonuje od 1998 roku.

Nie martw się, zawsze możesz spłacić kredyt budowlany. Nie potrzebujesz również wcześniej pisemnej zgody LBS na spłatę kredytu budowlanego. Ponieważ zawsze jest to możliwe.

W związku z tym mam kolejne pytanie: Czy oprócz debeki w grze brałyby udział inne kasy oszczędnościowo-budowlane? Mam na myśli sytuację, gdy Dom moich rodziców służy jako zabezpieczenie, a odpowiednia kasa oszczędnościowo-budowlana zostaje wpisana do księgi wieczystej.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Fahrenhorst

@Fahrenhorst
tak, każda kasa oszczędnościowo-budowlana udzieliłaby tutaj pożyczki w celu spłacenia istniejącej pożyczki hipotecznej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata