Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przerwać przedawnienie w przypadku żądania zwrotu opłaty manipulacyjnej.

Napisany przez mai172008
Cześć, chciałem jeszcze raz dokładnie dowiedzieć się o przedawnienie opłat manipulacyjnych. Termin na to upływa 31.12.2014 r.

Doświadczyłem już, że banki zwlekają z udzieleniem odpowiedzi. Zapytania pozostają bez odpowiedzi, ustanowione terminy, w naszym przypadku aż 4 tygodnie, nie są przestrzegane.

Czy jest prawdą, że muszę teraz działać poprzez sądowy nakaz zapłaty, aby przedawnienie zostało przerwane i moje roszczenia nadal obowiązywały po 31.12.2014 r.?

Ponieważ sam list/nakaz zwrotu ode mnie nie wystarczy, aby przerwać przedawnienie, a jeśli bank zwleka na tyle długo, będę miał problem od 01.01.2015 r., bo wtedy moje roszczenia będą przedawnione, czy tak jest?

Napisany przez S. Schweers
Same napisanie listu nie wystarcza. Bank musi wyraźnie wykazać chęć negocjacji, aby przedawnienie było zatrzymane przez korespondencję. Bardzo niepewna sytuacja i łatwo jest ją źle ocenić!

Postępowania ombudsmana są bezpłatne i zatrzymują przedawnienie.

ALE PROSZĘ ZAUWAŻYĆ:

Nie ma jednego ombudsmana dla banków, ale osobne dla

-banków prywatnych
-banków oszczędnościowych
-banków publicznych.

Wszyscy mają strony internetowe i publikują listy banków, do których są podłączeni. Trzeba znaleźć bank na liście, aby mieć pewność. Istnieją również banki, które nie są podłączone do żadnego ombudsmana.

Napisany przez mai172008
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Przejrzałem listę i jednego z banków tam nie było, więc pozostaje tylko postępowanie upominawcze, tak?

O jakim banku mowa?

Natychmiast przygotuj pismo. Termin - dziesięć dni.

Następnie powinieneś złożyć pozew / wniosek o nakaz zapłaty, jeśli faktycznie chodzi o opłatę manipulacyjną w myśl orzecznictwa Bundesgerichtshof (BGH). Niektórzy się mylą.

Napisany przez fogfog
Cześć
jeśli popełnisz błąd w postępowaniu upominawczym, to cała sprawa jest nieważna i nie hamuje biegu przedawnienia. Finanztest zaleca korzystanie z postępowania upominawczego tylko osobom naprawdę doświadczonym. Został miesiąc. Jak dokładnie obliczyć odsetki??? Lepiej skorzystać z pomocy adwokata i wnieść pozew, to jest bardziej bezpieczne. Na forum Finanztest znajdziesz setki wpisów traktujących o tej materii. Bank nie musi wyraźnie chcieć prowadzić negocjacji, a jedynie wyraźnie zrzec się przedawnienia. Pisaniem ogólników ratuje się tylko przed przedawnieniem.

Tak, masz rację, lepiej skorzystać z pomocy adwokata... Łatwo jest trafić do niewłaściwego sądu, opłacić opłatę sądową za późno (skutek hamujący ulega zniesieniu) lub dać się nabrać podczas rozprawy ustnej. Jeśli chcesz zatrudnić adwokata, lepiej zrób to teraz, przynajmniej teraz go zwiąż. Krótko przed Bożym Narodzeniem lub Sylwestrem adwokat nie otworzy drzwi z powodu 250,00 € - ma za dużo do roboty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata