Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zrezygnować z Riester DWS Top Rentenversicherung.

Napisany przez katza
Cześć wszystkim , r n r n Stoje teraz przed decyzją, w której potrzebuję kilku porad. r n Chcę zrezygnować z mojej umowy i już dostałem wyciąg, w którym jest 14000 euro, otrzymałem również 850 euro dodatków od państwa. r n Mam 45 lat . r n Teraz mówią, że muszę zwrócić wszystkie obniżki podatkowe. r n Ale pod koniec okresu trwania, czyli gdy skończę 65 lat, i tak będę musiał opodatkować wszystko, włącznie z dodatkami. r n Gdzie jest teraz wada oprócz zwrotu dodatków ? r n Wygląda na to, że zostanie około 4000 euro korzyści podatkowych. r n Dzięki za wasze wskazówki

Napisany przez EasyD
Odpowiedź na pytanie zgodnie z indywidualną sytuacją nie jest możliwa w przypadku diagnozy zdalnej.

Na przykład nie można stąd wywnioskować, czy w ogóle będą musieli płacić podatki w wieku emerytalnym. Ponadto w większości przypadków stawka podatkowa w późniejszym wieku jest niższa niż podczas pracy zawodowej. Dlatego nie należy zakładać, że wszystkie oszczędności podatkowe, które otrzymują teraz, będą musiały zostać zwrócone w późniejszym wieku w identycznej wysokości. Ponadto mogą samodzielnie zarządzać pieniędzmi i dalej je pomnażać.

Napisany przez katza
Cześć i dzięki za szybką odpowiedź,

to naprawdę trudna decyzja, ponieważ teraz masz pieniądze od razu i być może można je sensowniej ulokować. Mam jeszcze 20 lat do emerytury.
Zatrzymując obecną umowę, widzę pieniądze dopiero za 20 lat, a to tylko w 30% przekłada się na miesięczną rentę, która będzie wtedy dość niewielka.
Jeszcze jedno, jak działa zwrot podatku?
Czy odbywa się to automatycznie?

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
Czy naprawdę potrzebujesz tych pieniędzy tak pilnie? Jak już wspomniałeś, wypłata będzie dość kosztowna.
=> Dodatki zostaną zwrócone
=> Oszczędności podatkowe zostaną cofnięte wstecz
=> Koszty dostawców zostaną oczywiście odjęte
=> Przy Riesterze na końcu, jeśli nie zostaną wykorzystane zgodnie z przepisami, gwarantowane ustawowo jest zwrot Twoich wpłat, co oznacza, że gwarancja składek również nie obowiązuje przy wypłacie z wyprzedzeniem

i to tylko w wysokości 30%, co oznacza, że miesięczna renta będzie niezwykle niska.

Można też kontynuować wpłaty, to zależy od tego, ile aktualnie płacisz podatków. Jak już EasyD zauważył, Twoje dochody będą niższe w wieku emerytalnym niż obecnie, więc zapłacisz mniej podatków lub nawet nic. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad zmianą Riester na np. Wohnriester, aby szybciej spłacić kredyt na mieszkanie?

Załóżmy, że aktualnie płacisz 30% i 17% w fazie emerytalnej. Powiedzmy, że wpłacasz rocznie 1 000 € na Riester
-> Zwrot podatku z Riester w 2014 roku => 300 € (przy obciążeniu podatkowym 30%)
-> Gdybyś teraz miał zwykłą umowę Riester, miałbyś gwarancję oprocentowania wynoszącą co najmniej 1,75%

Innymi słowy, skrótem dla wpłaty 1 000 € rocznie faktycznie płacisz tylko 700 €. Od tych 1 000 € rocznie otrzymasz co najmniej 1,75% i będziesz cieszyć się efektem składania odsetek przez 20 lat. W fazie emerytalnej oczywiście musisz opodatkować rentę Riester, ale tylko np. 17%, innymi słowy oszczędzasz w przeliczeniu na lata 13% podatku i nadal czerpiesz korzyści z efektu składania odsetek. Gdzie obecnie można uzyskać 1,75% + korzyści podatkowe? W przypadku akcji i innych aktywów trzeba również wziąć pod uwagę, że podatek od zysków kapitałowych wynosi 25% + kwotę Solidaritätszuschlag, jeśli dochód przekracza 801 €. Warto o tym pamiętać.

Podsumowanie:
-> Obciążenie podatkowe przesuwa się na wiek emerytalny i staje się mniejsze
-> Efekt składania odsetek działa również na pieniądze zaoszczędzone podatkowo (ale trzeba sobie uświadomić, że obecnie płacisz mniej niż w efekcie, a ta kwota może być inwestowana)
-> Aktualnie obowiązuje gwarancja oprocentowania 1,75%. W Twojej historii funduszy nie ma go, bo zależy to od kursów (Oczywiście koszty dostawców również spadają)

@katza
Czy masz na piśmie potwierdzenie na 4 000 € od Twojego ubezpieczenia? Niech to nie będzie przykra niespodzianka na końcu. Jak już wspomniałem, warto sprawdzić, czy konwersja na Wohnriester byłaby dla Ciebie opłacalna. Jeśli pieniądze nie są Ci teraz potrzebne ani w przyszłości, po prostu kontynuuj umowę. (Koszty początkowe już zostały opłacone, jeśli rezygnujesz, zawsze tracisz.)

Riester ma tylko tę wadę, że w fazie rentowej jest on w pełni zaliczany do zasiłku minimum socjalnego, czyli jeśli istnieje uwarunkowany przypadek, że w wieku emerytalnym wpadniesz w zasiłek minimum socjalnego, lepiej go wcześniej zlikwidować. Ale kto wie, co będzie za 20 lat...

Napisany przez katza
Cześć,

Na pewno nie dostanę wsparcia socjalnego. Według moich ostatnich obliczeń otrzymam około 2150 euro emerytury.
Moja decyzja o zaprzestaniu wpłat do tej umowy Riester została podjęta już 6 miesięcy temu. Jestem przekonany, że istnieją lepsze formy inwestowania.
Nie potrzebuję tych pieniędzy, po prostu nie widzę sensu w pozostawianiu ich na 20 lat.
I jak już powiedziałeś, co będzie za 20 lat?
Nie zaznajomiłem się jeszcze z Wohnriesterem, ale mam nieruchomość, którą muszę spłacić jeszcze przez 11 lat.
Jednakże, czy moje zobowiązanie kredytowe będzie nadal obowiązywać do końca?
Zadzwonię do urzędu skarbowego w przyszłym tygodniu i poproszę o obliczenie zwrotu.
Dzisiaj także sprawdzę, ile w ogóle wpłaciłem.

Dzięki
Pozdrowienia

Napisany przez katza
Cześć,

od 2008 roku wpłaciłem około 11000 euro.

Moje pierwsze obliczenia wskazują, że maksymalnie musiałbym zwrócić 3000 euro podatków.

To oznacza, że po odliczeniu wsparcia państwowego i podatków pozostałoby około 10000 euro.

A więc około 1000 euro straty.

To nadal w porządku, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
Czy koszty związane z ubezpieczeniem zostały już odjęte? Na pewno pobiorą jeszcze dodatkową kwotę X, jeśli zdecydujesz się zrezygnować z umowy przed czasem. Więc dobrze byłoby jeszcze raz zapytać, ile obecnie można odzyskać.

Jeśli dostajesz później rentę powyżej 2000 euro, to na pewno płacisz obecnie sporo podatków. To dziwne, że historia związana z Riestrem nie jest opłacalna przy twojej obecnej stawce podatkowej.

Ale zasięgnij informacji i zapytaj w swoim urzędzie skarbowym / u dostawcy, jak to wyglądałoby w przypadku rezygnacji i jakie są warunki, jeśli można to przekształcić w Wohnriester. Nie mogę odpowiedzieć, czy można to wykorzystać bezpośrednio do spłaty kredytu.

Prawdopodobnie zależy to od tego, kiedy kredyt wygasa, czy dopuszcza on dodatkowe spłaty, lub czy kredyt jest już w obiegu od 10 lat, wówczas zgodnie z BGB powinno się mieć prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy i przekształcenia kredytu.

( Nowe korzyści związane z Wohnriester: Mądre oszczędzanie, szybsza spłata - oszczędzanie na zakup mieszkania + finansowanie - Dom )

Mimo to zalecam skorzystanie z profesjonalnego doradztwa, który zbada wszystkie możliwości i przedstawi najkorzystniejszą ścieżkę. O ile mi wiadomo, państwo prawdopodobnie będzie chciało odzyskać coś później w ramach programu Wohnriester. Jak wspomniałem, warto to obliczyć.

Napisany przez Hanomag

Na przykład z tego nie wynika wcale, czy w wieku emerytalnym będą musieli płacić podatki. Poza tym w większości przypadków stawka podatkowa w późniejszym wieku jest niższa niż w okresie zawodowym. W związku z tym nie można zakładać, że wszelkie oszczędności podatkowe, które otrzymują teraz, będą musiały zostać zwrócone w identycznej wysokości w wieku emerytalnym.

Ale tutaj pewien bardzo mądry osobnik, posiadający przynajmniej umiejętności matematyczne na poziomie 5. - 7. klasy szkoły podstawowej, ma inne zdanie:

W tym wieku powinieneś więc zrozumieć następującą wypowiedź:

Gdy stopa procentowa jest minimalnie większa od zera, wartość nawet przy takiej samej stawce podatkowej (w przypadku opóźnionej opodatkowania) w planie oszczędnościowym z nieopodatkowanego dochodu zawsze będzie wyższa niż w planie oszczędnościowym z opodatkowanego dochodu.

Po moim zwróceniu mu uwagi na błąd, posunął się do wygłoszenia następującej nieprawdziwej wypowiedzi:

Matematyka działa tak, nie biorąc pod uwagę osobistych uczuć. Wyobraźnia nie jest edukacją. Moje stwierdzenie dotyczące opodatkowanego i nieopodatkowanego dochodu w stosunku do planu oszczędnościowego jest matematycznie całkowicie poprawne.

Chętnie ujmę to jeszcze bardziej prosto:

Kwota oszczędności z nieopodatkowanego dochodu pomniejszona o podatek (przy wypłacie) na końcu = Kwota oszczędności z opodatkowanego dochodu bez potrącania podatków na końcu (przy stałej stawce podatkowej).

Ale ponieważ wiemy, że

1. W niemieckim prawie podatkowym stała stawka podatkowa jest iluzją, a dodatkowo
2. Okres pobierania emerytury przez jedną osobę jest nieprzewidywalny,

więc Suxxess i ja możemy poprzeć opinię EasyD.

Co do problemu OP, chciałbym dodać, że

1. Od dostawcy renty pobierane będą nie tylko dopłaty i oszczędności podatkowe uzyskane dzięki odliczeniu odliczeń specjalnych, ale także podatek dochodowy od zysku. Po tym, jak OP otrzymał już 3 000 € oszczędności podatkowe, obliczony zysk podatkowy wynosi: 3 000 € plus 14 000 € minus 850 € minus 3 000 € minus 11 000 € = 2 150 €. W konsekwencji zostanie wypłacone: 14 000 € minus 3 000 € minus 850 € minus 600 € = 9 550 €. Wartości opierają się na danych OP i są oczywiście tylko wartościami szacunkowymi.

2. Kwota umowy może być już teraz wykorzystana, jeśli OP przeznaczy ją na zakup mieszkania lub budowę.

3. Kwota umowy może być wykorzystana na spłatę długów zaciągniętych na cele mieszkaniowe z rozpoczęciem fazy emerytalnej.

4. Kwotę do zwrotu oblicza dostawca, a nie urząd skarbowy.

5. kredyt związany z oprocentowaniem na okres powyżej 10 lat może być spłacony zgodnie z BGB po 10 latach.

Napisany przez obelix

3. Kwota umowy może być wykorzystana na spłatę długów zaciągniętych na cele mieszkaniowe od początku fazy emerytalnej.

czy (to się nie zmieniło?), że spłata ta jest teraz dopuszczalna także przed rozpoczęciem fazy emerytalnej.

Napisany przez katza
Cześć,

jak teraz działa zwrot podatku?

Czy mogę spłacić moją pożyczkę hipoteczną z sumy z Riester Top Rente i przekształcić ją w Wohnriester?
Jeśli skończę spłacać pożyczkę w ciągu 10 lat, czy nadal będę musiał wpłacać na konto Wohnriester?

Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez EasyD

Jak teraz działa zwrot podatku?

Czy mogę spłacić moje kredyt mieszkaniowy kwotą z Riester Top Rente i potem zacząć program Wohnriester?
Czy w ciągu 10 lat spłaty kredytu będę musiał nadal wpłacać do Wohnriester?

Nigdy nie wiem u Państwa... Czy pod zwrotem podatku rozumieją Państwo opodatkowaną rentę w fazie otrzymywania świadczeń czy to, co otrzymują Państwo z powrotem za złożenie deklaracji podatkowej w fazie oszczędzania?

W określonych warunkach można wykorzystać umowę Riester do spłaty długu. Jednak na razie nie można powiedzieć, czy to u Państwa zadziała, ponieważ brakuje informacji. Ogólnie jednak umowa Riester nie musi być umową oszczędnościową mieszkaniową, aby móc zostać wykorzystana do celów mieszkaniowych. Wydaje się, że umowa oszczędnościowa mieszkaniowa miałaby sens u Państwa tylko wtedy, gdy chodzi dodatkowo o skorzystanie z korzystnej stopi oprocentowania kredytu. W przeciwnym razie można - w określonych warunkach - także wykorzystać kapitał do spłaty z istniejącej inwestycji w DWS.

Co jednak z początku jest dla mnie niezrozumiałe. W swoim pierwszym wpisie, katza, pisali Państwo, że w ciągu najbliższych 20 lat spodziewają się zwrotu podatku w wysokości około 4 000 €. Oznacza to około 200 € rocznie. W przeszłości mieli Państwo znacznie większe korzyści podatkowe. Czy planują Państwo wkrótce zakończyć pracę?

Napisany przez katza
Cześć,

nie, mam na myśli korzyści podatkowe, jakie do tej pory otrzymywałem i które będę musiał zwrócić, jeśli zrezygnuję. Chodzi mi o około 4000 euro, które już otrzymałem od urzędu skarbowego. Nie jestem pewien, dlatego jutro muszę zapytać w urzędzie skarbowym, jak wysoka będzie kwota, którą będę musiał zwrócić. Nie płacę już od 6 miesięcy. Następnego tygodnia pójdę także do mojego banku, aby dowiedzieć się, czy i jak mogę przenieść pieniądze z mojej obecnej umowy Riester do mojego kredytu.

Napisany przez EasyD
Biuro DWS skontaktuje się z urzędem skarbowym, który wypłaci im bieżącą wartość pomniejszoną o premie i dotychczasowe ulgi podatkowe.

W innym wypadku wydaje mi się, że jest to właściwa ścieżka. Tutaj w forum, z mojego punktu widzenia, nie da się odpowiednio wyjaśnić takich kwestii ze względu na ich złożoność. doradca lokalny, który zna wszystkie szczegóły, będzie w stanie im lepiej pomóc.

Napisany przez Hanomag

zostało zmienione na to, że ta spłata teraz jest również możliwa przed rozpoczęciem fazie emerytalnej.

Faktycznie, zgodnie z ustawą z dnia 01.01.2014 o poprawie zabezpieczenia emerytalnego, powinno to być możliwe. W przypadku opcji wypłaty znajduje się informacja:

Od 1 stycznia 2014 roku zgromadzone w prywatnej umowie Riester kapitał emerytalny można elastyczniej wykorzystywać na budowę własnego mieszkania. Dzięki temu zostanie rozszerzone m.in. możliwość bezuszczerbkowego wycofania środków. Kapitał emerytalny można wtedy w każdej chwili wykorzystać na refinansowanie pożyczki przeznaczonej na zakup lub budowę nieruchomości mieszkaniowej. Dotychczas miało to zastosowanie jedynie na początku fazy wypłaty umowy Riester. Wycofanie środków po 2014 roku będzie także bez uszczerbku na finansowanie ograniczenia barier w dostępie do własnego mieszkania. Pozwala to inwestorowi na dostosowanie swojego mieszkania do potrzeb wieku.

Jednakże banki zdają się nie wiedzieć, jak to działa. Kierowano mnie do starej regulacji (obowiązującej do 31.12.2014). Nie znalazłem również żadnych przepisów dotyczących tego procesu. Być może dotyczy to tylko nowych umów (co jednak wątpię). Osobiście mnie to mniej interesuje, ponieważ spłacę dopiero na początku fazy emerytalnej. Mam jeszcze dwoje studiujących dzieci, dla których również otrzymuję dopłatę.

Cytat od katza

Jak teraz działa zwrot podatku?

Czy mogę spłacić moją pożyczkę mieszkaniową z kapitału w ramach Riester Top Rente lub użyć go do Riester na mieszkanie?

Tak, jeśli Twój wzorzec oprocentowania pozwala (najpóźniej po 10 latach) lub bank pozwala na wcześniejsze zakończenie umowy. Nie musiałbyś kontynuować płacenia składek do umowy Riester – tak jak obecnie. Opodatkowanie świadczeń rozpoczęłoby się dopiero na początku oficjalnej fazy emerytalnej (jednorazowo lub rozłożone w czasie). W przypadku tego (opodatkowanie odroczony) nie musisz zwracać dopłat ani oszczędności podatkowych uzyskanych z odliczenia od dochodu z działalności gospodarczej.

Cytat od katza

...jutro muszę zapytać urząd skarbowy, ile wynosi zwrot podatku.

Urząd skarbowy skieruje Cię do dostawcy renty.

Cytat od katza

Przyszłego tygodnia pójdę również do mojego banku i dowiem się, czy i jak mogę przekazać pieniądze z bieżącej umowy Riester na moją pożyczkę.

To jest właściwa droga. W razie potrzeby musisz poinformować bankowców o nowych przepisach prawnych po wprowadzeniu ustawy o poprawie zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez katza
Cześć,

tak, faktycznie mogę wycofać moje oszczędności z mojej umowy Riester bez konieczności jej wypowiedzenia i użyć tych pieniędzy do częściowej spłaty mojego kredytu. Moja doradczyni nie wiedziała dokładnie, jak to działa, ale wygląda na to, że mogę co najmniej raz w roku spłacać dodatkowo 6000 euro z mojego konta Riester, dopóki saldo nie zostanie wyczerpane. Zresztą, zrobię to samo z Riestrem mojej żony, ponieważ uważam, że to jest sensowne. Zaletą jest oczywiście to, że będę mógł spłacić kredyt 3-4 lata wcześniej.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za informacje

Napisany przez Matthew Pryor
Po tym, jak TP otrzymał już 3000 € oszczędności podatkowych, zysk podatkowy oblicza się następująco: 3000 € plus 14 000 € minus 850 € minus 3000 € minus 11 000 € = 2150 €.

Moja mała kuzynka miałaby do powiedzenia następującą opinię: Dziadku, zastosuj prawa logiki i porównaj ze sobą zachęty podatkowe. Wynik pozostaje ten sam.

Wypłacone zostanie zatem: 14 000 € minus 3000 € minus 850 € minus 600 € = 9550 €. Wartości opierają się na danych TP i są oczywiście jedynie szacunkowe.

Oczywiście obliczenie jest ogólnie błędne, ponieważ nie wiemy, czy TO jest zobowiązany do zapłacenia podatku kościelnego.

Kwota umowy może być użyta na spłatę długów związanych z celami mieszkaniowymi w chwili rozpoczęcia fazy emerytalnej.

Czy to nie ty oskarżyłeś innych o popełnienie fałszywego oskarżenia bez odpowiedniego dowodu? Witaj w klubie. Kapitał może być wykorzystany do spłaty zobowiązań przed rozpoczęciem fazy wypłat.

Napisany przez Hanomag

Rachunek jest oczywiście ogólnie nieprawidłowy, ponieważ nie wiemy, czy TO jest podlegający opodatkowaniu kościelnemu.

Drogi Matthew, zdecydowanie stałeś się spokojniejszy, może uda nam się wzajemnie zaakceptować.

To znowu jest śmieszne. Naprawdę podniecasz się minimalną kwotą. Specjalnie napisałem Około wartości.

Cytat z Matthew Pryor

Moja mała kuzynka dałaby się skłonić do następującego stwierdzenia:
Dziadku, użyj zasad logiki i porównaj ulgi podatkowe. Wynik będzie taki sam.

To miało na celu przejrzystość, tylko w ten sposób taka parchata mogła się skusić do takiego stwierdzenia. Innymi słowy: W inny sposób mogłaby nie zrozumieć, że oszczędności podatkowe wynikające z odliczeń specjalnych nie zostały pominięte.

Cytat z Hanomag

Czy nie ty byłes tym, kto innym zarzucał zachęcanie do fałszywych twierdzeń bez odpowiednich dowodów?

Tak jak to jest przedstawione, jest to prawdziwe i zdecydowanie bardziej poprawne niż twoje kolejne fałszywe twierdzenie:

Cytat z Matthew Pryor

Kapitał można wykorzystać do spłacenia przed rozpoczęciem fazy wypłat.

Wyjaśnij mi, dlaczego w piśmie BMF z dnia 24.07.2013 w pkt 244 znajduje się następujący tekst:

Spłacenie długu jest możliwe tylko na początku fazy wypłat. W tym momencie musi istnieć możliwość samodzielnego korzystania, wcześniejsze wynajmowanie jest nieistotne. Pobranie środków związanych z emeryturą w ramach § 92a ust. 1 zdanie 1 nr 2 EStG jest również możliwe do częściowej spłaty długu. Początek fazy wypłat i tym samym moment możliwości wypłaty określa umowa emerytalna, z której ma pochodzić wypłata, i mieści się między ukończeniem 60. a 68. rokiem życia uprawnionego do zasiłku.

A jeśli chcesz zarzucić mi kolejny błąd, możesz napisać, że poprzednie przepisy obowiązywały do 31.12.2013 roku.

Cytat z Hanomag

Zostałem odesłany do poprzednich przepisów (obowiązujących do 31.12.2014 roku).

Napisany przez Matthew Pryor
Drogi Matthew, stałeś się już o wiele spokojniejszy, może uda mi się doprowadzić do tego, że będziemy się wzajemnie akceptować.

Nie, dziękuję. Oszczędź sobie swoje gadanie.

To znowu jest śmieszne. Naprawdę podniecasz się minimalną kwotą. Specjalnie napisałem wartości około.

Ja się nie podniecam, tylko udowadniam, że nie jesteś w stanie wywiązać się nawet z minimalnych wymagań matematycznych w kontekście obliczeń procentowych. Miałeś konkretną kwotę, miałeś 2 różne opcje (z i bez ulgi podatkowej). Nie trzeba było stosować około. Chyba że ktoś, jak ty, nie jest w stanie wyprowadzić poprawnego obliczenia z tych wartości. W takim razie trzeba się ukryć za przybliżonymi wartościami.

To było po to, aby być przejrzystym, tylko w ten sposób ta mała potwora mogłaby się doprowadzić do takiego stwierdzenia. Innymi słowy: W przeciwnym wypadku mogłaby nie zauważyć, że oszczędność podatkowa wynikająca z odliczenia od dochodu ze specjalnych wydatków nie zostaje zepchnięta na boczny tor.

Ona potrafi a) czytać i b) rozumieć. Bądź pokorny, bo znacznie jej do Ciebie brakuje. Prawidłowe jest to, że wynik pozostaje taki sam. Było to tylko podejście do przemyślanego obliczenia. Ale jeśli potrzebujesz takich kijów wspomagających pamięć, proszę bardzo. W końcu wraz z wiekiem nie będzie lepiej, demencja i inne choroby kładą się na ciebie.

Tak jak jest napisane, jest to prawdopodobne i na pewno bardziej poprawne niż twoja następna nieprawdziwa deklaracja.

Nie, nie uważam cię za poważnego. Moje stwierdzenie jest oczywiście prawidłowe i potwierdzone przez pismo z Ministerstwa Finansów z dnia 13.01.2014. Twój problem, jeśli nie jesteś w stanie mentalnie przyswoić treści obowiązującego obecnie pisma pod a) względem czytania i b) zrozumienia. Zaczynasz teraz świadomie kłamać, co przyjmuję do wiadomości.

Proszę mi wyjaśnić, dlaczego w piśmie z Ministerstwa Finansów z dnia 24.07.2013 pod punktem 244 znajduje się następujący tekst:

Dlaczego mam to wyjaśniać? I tak byś tego nie zrozumiał. I to nie ma znaczenia, ponieważ oczywiście zamieściłeś przestarzałe pismo. Wspaniałe kino, trollu forum. Aby wszyscy mieli z tego coś, zamieszczam odpowiednio zaktualizowaną instrukcję tutaj.

Napisany przez katza
Cześć wszystkim,

teraz będę wykorzystywać moje oszczędności z Riester i mojej żony do spłaty naszego domu.
Nic nie idzie na straty i moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

będę teraz używać mojego kapitału z Riester i mojej żony do spłaty naszego domu.

Widzę to dokładnie tak samo. Jednakże, równocześnie z wypłatą ta sama suma zostaje zaksięgowana na koncie wsparcia mieszkaniowego, zwiększając wypłacalne dochody podatkowe od tego momentu. Co irytujące, konto wsparcia mieszkaniowego jest oprocentowane na poziomie 2% aż do początku fazy wypłaty - w Twoim przypadku jeszcze około 20 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata