Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa

Napisany przez kiKoli
Mam obecnie 50 000 euro na moim rachunku oszczędnościowym w Volkswagenbank (0,50%) i chciałbym przenieść moje pieniądze gdzie indziej na lepszych warunkach, na maksymalnie 3 lata. Najlepsze warunki zdają się być oferowane przez różne zagraniczne banki. Muszę przyznać, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w zakresie zabezpieczeń tych banków itp. Dlatego chciałbym zapytać, jak obecnie najlepiej rozłożylibyście te pieniądze. (konkretnie odnosząc się tylko do rachunków oszczędnościowych i lokat.)

Dziękuję z góry za pomoc!

Napisany przez 2titan1981
Więcej zysku = większe ryzyko, musisz o tym wiedzieć.

Musisz wiedzieć, jakie ryzyko chcesz podjąć, jak długo chcesz zainwestować, i jak szybko chcesz mieć dostęp do swoich środków.

W przeciwnym wypadku, jeśli banki zaczynają upadać w większej skali, to państwa również mają duże problemy.... wtedy również Niemcy byliby włączeni.... w ten sposób pieniądze nie są również zbyt bezpieczne.

Depozyt terminowy od 3 do 6 miesięcznych pensji, w zależności od potrzeb bezpieczeństwa. Resztę zainwestuj w produkty finansowe, które uważasz za bezpieczne.... Porównania depozytów terminowych i lokat oszczędnościowych są dostępne w sieci.

Na razie unikaj rosyjskich banków.

Napisany przez kiKoli
Całość powinna obecnie być ulokowana relatywnie bez ryzyka.
Czyli powinienem unikać banków takich jak na przykład Weltsparen (Fibank), prawda?
A co z austriackim/rosyjskim bankiem VTB?
Czy lepiej postawić wyłącznie na niemieckie banki ze względu na fundusz gwarancji depozytów?
Nie oczekuję maksymalnych zwrotów, jednak chciałbym ulokować pieniądze przynajmniej powyżej 1,2 procenta. Ze względu na brak doświadczenia nie mogłem jeszcze znaleźć odpowiedniego dostawcy z porównań lokat terminowych.
Czy mogłbyś dać mi jakąś niezobowiązującą rekomendację?
Pozdrowienia!

Ja, ja.. Musisz ocenić swoją własną gotowość do ryzyka. Jeśli jesteś pewny, że ryzyko jest wystarczająco małe, a zysk z niego jest w porządku. W takim razie możesz zainwestować...
Jeśli ryzyko wydaje Ci się zbyt duże, wtedy bym tego nie robił.

Jakiego doświadczenia ci brakuje, że nie możesz podjąć decyzji? Czy bardziej ufasz komuś, kogo nie znasz z internetu, niż własnemu uczuciu co do ryzyka inwestycji?

Klasa ryzyka 1 to kapitał, z którego bardzo szybko trzeba móc skorzystać.

Napisany przez kiKoli
Jeśli musiałbym kierować się intuicją, wybrałbym obecnie konto oszczędnościowe w Cortal Consors ze względu na bezpieczeństwo oprocentowania przez pierwsze 12 miesięcy. Z tego, co zrozumiałem, rating Francji jest w porządku, a ponadto obowiązuje gwarancja depozytowa do 100 000 euro na klienta.

Chciałbym zadać pytanie dotyczące zrozumienia:
Czy 1,2 procenta dotyczy pierwszych 50 000 euro? Oznacza to, że jeśli zdeponowałbym 54 000 euro, pierwsze 50 000 zostałyby oprocentowane zgodnie z warunkami 1,2 procenta, a pozostałe 4000 z 0,6 procenta (aktualna stopa dla stałych klientów), czy tak?

Poprawnie, pierwsze 50 000 € za 1,2%, a powyżej tej kwoty za 0,6%. Tylko wtedy osiągniesz pożądaną stopę zwrotu na przestrzeni czasu.

Napisany przez Andy34

Obecnie mam 50 000 euro na moim rachunku oszczędnościowym w Volkswagenbank (0,50%) i chciałbym przenieść moje pieniądze gdzie indziej na lepszych warunkach, maksymalnie na 3 lata.
Najlepsze warunki zdają się być dostępne w kilku zagranicznych bankach. Muszę przyznać, że nie mam zbyt wielu doświadczeń dotyczących zabezpieczeń tych banków itp.
Dlatego chciałbym zapytać, jak obecnie najlepiej rozproszyć pieniądze. (chodzi tu wyłącznie o rachunki oszczędnościowe i terminowe.)

Z góry dziękuję za pomoc!

Niestety, nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Może warto w Twoim przypadku porównać oferty różnych dostawców, co możesz wygodnie zrobić w internecie za pomocą różnych porównywarek, takich jak na przykład: vergleichtagesgeld.net

Przez przewodnik możesz uzyskać różne informacje i porównywać je, mam nadzieję, że to trochę pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata