Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: PKV odwołała mnie wstecz..

Napisany przez ServetT
Cześć wszystkim, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, jestem trochę zdezorientowany. Mam 26 lat, jestem mężczyzną i prowadzę własną firmę od 06/2011. Wtedy rozpocząłem działalność z ubezpieczeniem zdrowotnym Central Krankenversicherung. Wtedy miałem trudności finansowe związane z rozpoczęciem działalności, co skutkowało zaległościami w płatnościach. Jak dotąd wszystko w porządku.
Od 01.01.13 jestem ubezpieczony przez HanseMerkur. Przyjechał do mnie przedstawiciel tej firmy i udzielił mi szczegółowej konsultacji oraz zaproponował porównywalnie korzystniejsze oferty. Dotychczas nie miałem żadnych problemów zdrowotnych.
Teraz otrzymałem wsteczną wypowiedzenie umowy od daty rozpoczęcia. Twierdzą, że oszukałem ich i zataiłem informację o trudnościach w płatnościach u poprzedniego ubezpieczyciela.
To nie była ani świadoma, ani celowa sytuacja, nie pamiętam, żebym był pytany o coś takiego.
Stoję teraz bezradnie i nie wiem, co mam zrobić. Zadzwoniłem już do HanseMerkur i próbowałem wytłumaczyć sytuację z mojego punktu widzenia, ale ich to nie obchodzi.
Bardzo cieszę się z każdej pomocy. Dziękuję. Servet

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
H.-M. z pewnością nie zwolniła cię tylko dlatego, że w przeszłości miałeś trudności finansowe. W rzeczywistości w aplikacji nie pytają o to, ale ubezpieczyciel samoczynnie to sprawdzi.

Czy możliwe, że przez swoje trudności finansowe był okres, w którym przez kilka miesięcy nie byłeś ubezpieczony? Jeśli podczas pytania o poprzednie ubezpieczenie podałeś, że byłeś ciągle ubezpieczony w Central, byłaby to nieprawidłowa odpowiedź.

Ale jest bardzo zaskakujące, że H.-M. chce cię zwolnić po takim długim czasie z tego powodu.
Być może warto poinformować ombudsmana (PKV) o tej sytuacji.

Napisany przez ServetT
Nie, miałem ciągłe ubezpieczenie. W umowie również jest napisane, że z powodu mojego błędnego zgłoszenia w związku z zaległościami w płatnościach umowa zostanie wypowiedziana wstecz. Nie było przerwania, choroby ani czegoś podobnego.

Napisany przez uwehaensch
OK, czy w wniosku była wyraźnie zadana taka pytanie?

Jeśli nie (a od 2013 roku obowiązuje nowa ustawa o VVG, co oznacza, że należy podać tylko to, o co wyraźnie pytano), koniecznie wyjaśnij (zwłaszcza odnosząc się do tego, na podstawie jakiego paragrafu zostało złożone wypowiedzenie), najlepiej na piśmie.
I równie istotne, jak mi się wydaje, jest skontaktowanie się z ówczesnym doradcą.

Napisany przez ServetT
Nie pamiętam, czy informowali Państwo, że doradcy starają się zrobić wszystko, aby przeprowadzić umowę. między innymi, waga, stan zębów, itp. Nie jest mi świadome, czy takie pytanie zostało zadane. Skąd mam wiedzieć, że najmniejsze szczegóły mogą prowadzić do czegoś takiego...

Cytuję:

Wnioskowali Państwo w swoim wniosku, że nie mają Państwo zaległości w płatnościach u żadnego ubezpieczyciela zdrowotnego. Otrzymaliśmy jednak informację, że w przypadku Centrali zostało dokonane rozliczenie składek. Wygląda na to, że jednak istniały zalegające składki. Ta informacja nie była nam znana ze względu na Państwa fałszywe zeznania w chwili zawierania umowy, jednak doprowadziłoby to do odrzucenia wniosku ubezpieczeniowego, który do nas złożyli.

..... z powodu podstępu zgodnie z §123 ust. 1 Kodeksu cywilnego. Musimy zakładać, że złożyli Państwo fałszywe oświadczenia wiedząc, że nie przyjęlibyśmy wniosku, gdybyśmy znali rzeczywiste okoliczności.

..... uczciwie uiszczonych składek jest wyłączone zgodnie z §39 ust. 1 zdanie 2 Ustawy o nadzorze nad ubezpieczeniami, należy w razie potrzeby uiszczać jeszcze zaległe płatności.

Napisany przez EasyD
Ostatecznie, na tym etapie, ServetT, z mojego punktu widzenia, masz dwie opcje.

1. Możesz poprosić o przesłanie kopii wniosku sprzed lat i sprawdzić, na ile Hanse Merkur ma rację. Jeśli uważasz, że ubezpieczyciel działa niesłusznie, oczywiście możesz spróbować się temu przeciwstawić. W każdym razie byłoby sprawiedliwe, gdyby Hanse Merkur nie mogła tak po prostu uniknąć konsekwencji tak głupiej decyzji o wypowiedzeniu umowy. Jednakże wadą tego rozwiązania jest to, że pozostaniesz przez pewien czas bez ochrony ubezpieczeniowej.

2. Możesz po prostu poszukać nowego ubezpieczyciela. Jeśli faktycznie nie miałaś żadnych problemów ze zdrowiem i w ogóle wszystko u Ciebie wygląda dobrze, to powinno to dziś przebiegać dość szybko.

Napisany przez ServetT
dotyczące punktu 1: Masz rację, natychmiast to załatwię.

co do punktu 2: mogę złożyć oświadczenie pod przysięgą, że nic nie mam i nie miałem. Od niedawna brakuje mi dwóch zębów. To wszystko.

Czy nie byłoby trudno znaleźć odpowiednie ubezpieczenie po zwolnieniu przez PKV, które zapewniłoby mi ochronę w rozsądnych składkach? Nie chciałbym, jak przeczytałem, trafić do podstawowego pakietu z przesadnie wysokimi opłatami.

Napisany przez EasyD
Z uwagi na te błahe kwestie, zdecydowanie nie ma problemu znalezienia dla nich miejsca w innym towarzystwie ubezpieczeniowym w odpowiednim taryfie.

Niestety, mam do czynienia z przypadkami, w których towarzystwo ubezpieczeniowe wypowiedziało umowę z powodu naruszenia obowiązku informacyjnego przedumownego. Jednakże, zakładając teraz, że w przypadku Hanse Merkur nie mieli Państwo zaległości w opłatach składkowych i nie ma innych powodów, to wypowiedzenie to jedno z najbardziej absurdalnych od dłuższego czasu!

Napisany przez EasyD
Skoro wygląda na to, że nie mają pańskiego wcześniejszego wniosku pod ręką, postanowiłem znaleźć dla państwa aktualny wniosek Hanse Merkur. Chcę abyście mieli choćby ogólną wiedzę na temat czego dokładnie dotyczy sprawa i co zostało wam zarzucone jako błędnie udzielone odpowiedzi:

Napisany przez ServetT
Tak więc ostatnie 2 faktury po wypowiedzeniu nie zostały uregulowane, ponieważ po prostu nie widzę tego uzasadnienia. Gdziekolwiek odszukam kogoś, kto może mi pomóc w uzyskaniu nowego ubezpieczenia zdrowotnego? Bez żadnych sztuczek czy innych rzeczy. Po prostu uwzględniając moje warunki. Aktualnie bardzo mi to zawraca głowę, a wolę użyć tych nerwów na rzecz mojej samodzielności.

Napisany przez EasyD
Potencjalnych pośredników z pewnością nie brakuje, ServetT.

Jeśli są gotowi rozebrać się do naga, mogą śmiało się do mnie zgłosić. Chętnie podejmę się znalezienia rozwiązania dla bardziej skomplikowanych przypadków, takich jak twój.

Napisany przez 2Escorpio

Tak więc nie uregulowałem ostatnich dwóch faktur po wypowiedzeniu, ponieważ po prostu nie widzę powodu.

To jedno. Drugim problemem jest to, dlaczego podałeś to niepoprawnie? Jestem dość pewien, że HM i tak zawarłoby umowę.

Napisany przez luie
Także mi się to zdarzyło; zrezygnowałem z Centralnej ze względu na przesadnie wysokie składki, wypowiedzenie na dzień 31.12.2014 nowa Hanse Merkur od 01.01.2015 podpisanie umowy 29.09.2014 zapłacone 4 składki i przekazanie rezerwy z Centralnej w wysokości 2975 euro dla Hanse Merkur potem wypowiedzenie w kwietniu, ponieważ nie byłem w stanie udowodnić, że 29.09.2014 wszystko zostało opłacone (tylko ogólny zwrot "wszystko opłacone do 31.12.2014 w Centralnej") Teraz odwoławca od 30.10.2015 teraz od września potwierdzenie przez Centralną nakaz zapłaty za 2 składki miesięczne, które po wypowiedzeniu zostały przeze mnie odzyskane oraz nowe roszczenia wobec Hanse Merkur zapłaćcie do rozpoczęcia ubezpieczenia zdrowotnego w dniu 01.06.2015 pozostałe składki, około 870 euro Nowe ubezpieczenie prywatne nie było opłacalne wraz z wypowiedzeniem, około 750 euro miesięcznie Myślę, że to jest systematyczne działanie w Hanse Merkur, aby wyłudzać od ludzi pieniądze kto jeszcze miał takie same doświadczenia Pozdrawiam, luie

Napisany przez EasyD

Wezwanie sądowe w sprawie 2 miesięcznych składek, które odzyskałem po wypowiedzeniu umowy i nowe żądanie od Hanse Merkur
Płatne do rozpoczęcia ubezpieczenia zdrowotnego 1.06.2015 pozostałe składki w wysokości około 870 euro
Nowe ubezpieczenie prywatne było nie do opłacenia, a miesięczna składka wynosiła około 750 euro po wypowiedzeniu umowy
Myślę, że to ma sens u Hanse Merkur, żeby ludzi oszukiwać
Ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia?
pozdrowienia luie

Przepraszam. Odpowiedź po tym punkcie jest napisana w taki sposób, że nie jestem w stanie zrozumieć, o co dokładnie chodzi i co się wydarzyło...

Napisany przez luie
ok
jeszcze raz bardziej szczegółowo,
po cofnięciu umowy przez Hanse Merkur po 4 miesiącach, udało mi się cofnąć 2 składki, które Hanse Merkur teraz żąda wraz z opłatami sądowymi około 875,-.

Ponadto Hanse Merkur chce: zapłać do rozpoczęcia ubezpieczenia zdrowotnego publicznego 01.06.2015 pozostałe składki w wysokości około 870,-euro

Nowe prywatne ubezpieczenie zdrowotne było dla mnie nieosiągalne, nowy dostawca ubezpieczeń zdrowotnych zażyczył sobie około 750,- jako składkę miesięczną
Myślę, że to ma sens dla Hanse Merkur, aby zedrzeć z ludzi pieniądze
kto jeszcze miał podobne doświadczenia
pozdrowienia luie

Napisany przez EasyD
Dziękuję, luie. Teraz już to zrozumiałem.

Interesujące byłoby dowiedzieć się, jakim sposobem wrócili do Narodowego Funduszu Zdrowia.

W przeciwnym razie, moje osobiste zdanie na temat Hanse Merkur jest takie, że ta firma działa zbyt poprawnie. Dlatego też w dużym stopniu mogę zrozumieć twoje rozczarowanie, choć ubezpieczyciel nie żąda niczego niezgodnego z prawem.

Napisany przez ManfredL
Jeśli Twoja sytuacja finansowa się poprawi, poproś swojego doradcę podatkowego o przygotowanie pisma i prześlij je wraz z listem do Hanse Merkur. Kiedyś już słyszałem o podobnej sytuacji, gdzie firma ubezpieczeniowa przywróciła umowę wstecz.

Napisany przez Jerom

Teraz otrzymałem zwrotną rezygnację z datą rozpoczęcia umowy. Twierdzą, że zmyliłem ich i zataiłem informację, że miałem trudności z płatnościami u poprzedniego ubezpieczyciela.

Jak oni się dowiedzieli? Czy Hanse Merkur po prostu zapytało u poprzedniego ubezpieczyciela?

W przeciwnym razie po prostu spróbuj dostać się do innego prywatnego ubezpieczyciela zdrowotnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata