Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatki od ubezpieczenia na życie.

Napisany przez wobrimo
Pracodawca zamienił moją rentę zakładową sprzed 2004 roku na polisę na życie. Składka została opłacona w całości przez pracodawcę jednorazową wpłatą. Teraz przyszła wypłata i była wielka zdziwienie. Zamiast oczekiwanych 70 000 euro, wypłacono tylko 50 000, z czego 12 000 zostało potrącone na podatek od zysków kapitałowych. Teraz prawdopodobnie ubezpieczenie zdrowotne również będzie chciało pieniędzy. Kto może udzielić informacji? Polisę złożyłem w Sparkassie jako formę finansowania.

Napisany przez Daukind
Informacje na temat czego? Nie widzę żadnego pytania w tym wpisie...

Napisany przez wobrimo
Cześć

Chodzi mi o to, ile % podatków muszę zapłacić i jak to jest rozliczane przez kasę chorych. Czy kwota jest płatna jednorazowo czy na raty.. Jak to jest obliczane.
Jestem emerytem, moja emerytura jest wolna od podatku.
Pozdrowienia WOBRIMO

Napisany przez Hanomag

Pracodawca zamienił moją emeryturę firmową przed 2004 r. na ubezpieczenie na życie. Składka została opłacona w całości przez pracodawcę w jednorazowej wpłacie.

Czy wtedy Twój pracodawca zawarł ubezpieczenie bezpośrednie i tam wpłacił Twoje odprawy??

jeśli tak,

- w którym roku to było?
- jak długo byłeś zatrudniony tam przed wpłatą?
- ile kapitału zostało wpłacone na polisę?
- czy ten kapitał odprawy został opodatkowany przez pracodawcę w formie ryczałtu?
- kiedy przekazano Ci ubezpieczenie (właściciel ubezpieczenia)?
- czy nadal wpłacałeś?

kolejne pytania:
- co było finansowane za pośrednictwem ubezpieczenia?
- jak długo ogólnie trwało ubezpieczenie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata