Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące § 489 Kodeksu cywilnego

Napisany przez hirsch09
Cześć,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc w następującym problemie. Do tej pory nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego. Albo po prostu teraz mam blokadę.

Chodzi o § 489 pkt. 1 lit. 2 BGB: w każdym przypadku po upływie dziesięciu lat od pełnego otrzymania, zachowując termin wypowiedzenia wynoszący sześć miesięcy; jeśli po otrzymaniu pożyczki zawarta zostanie nowa umowa dotycząca terminu spłaty lub oprocentowania stałego, to moment zawarcia tej umowy zastępuje moment otrzymania.

Jeśli teraz chcę zmienić wysokość spłaty w mojej umowie, czy będzie to nowa umowa dotycząca terminu spłaty z odpowiadającym przesunięciem możliwości zwykłego wypowiedzenia umowy? Oprocentowanie pozostaje bez zmian.

A co z dodatkową spłatą. Wtedy okres spłaty jest krótszy. Jednakże przeczytałem w internecie, że dodatkowa spłata nie spowoduje przesunięcia możliwości zwykłego wypowiedzenia umowy. W warunkach nie znajduje się na ten temat nic.

Pozdrowienia

hirsch09

Napisany przez finanzmensch
Cześć,
nie, żadna zmiana obecnego oprocentowania ani dodatkowa spłata nie wchodzą w grę. Chodzi jedynie o prolongatę, czyli zawarcie nowej umowy o stałym oprocentowaniu kredytu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z §489 kredyt mieszkaniowy może być wypowiedziany po 10 latach od daty pełnej wypłaty, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia, jeśli okres obowiązywania oprocentowania jest dłuższy niż 10 lat, na przykład 15 lub 20 lat.

Napisany przez hirsch09
Dziękuję za szybkie odpowiedzi, zwłaszcza w sobotni wieczór.

@Bankkaufmann: Według punktu 2, początek 10 lat przesuwa się od daty pełnej wypłaty do momentu nowej umowy. Jednakże zrozumiałem to tak, że zmiana stopy spłaty nie kwalifikuje się jako nowa umowa zgodnie z finanzmensch, więc żadne przesunięcie nie zachodzi.

Zmiana stopy depozytowej nie prowadzi do przesunięcia.

Jednakże rzeczywistość wygląda tak, jak w poniższym przykładzie:

a) Data umowy kredytowej 30.05.2005. Wtedy 10-letni okres związania oprocentowaniem trwa do 30.05.2015. Wówczas otrzymasz wcześniej ofertę prolongaty, więc około połowy kwietnia lub na początku maja 2015 roku.

b) Załóżmy, że zbudowałeś nowy budynek w 2005 roku, a kredyt został wypłacony w całości 15.09.2005 roku. W takim przypadku możesz zrezygnować z kredytu - jeśli na przykład ma on termin związania oprocentowaniem na 20 lat - do 15.03.2016 roku. Od 15.09.2005 do 15.09.2015 roku mija 10 lat, a potem obowiązuje 6-miesięczny okres wypowiedzenia.

Napisany przez hirsch09
Wszystko jasne! Dziękuję za pomoc

Napisany przez Hanomag

Od 15.09.2005 do 15.09.2015 upłynęło 10 lat, a potem 6-miesięczny okres wypowiedzenia.

Nie jestem pewien, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że okres wypowiedzenia wynoszący sześć miesięcy zaczyna się przed upływem 10 lat.

Nie, mam na myśli tu wcześniejsze rozwiązanie umowy kredytowej na przykład 15- lub 20-letniego kredytu z oprocentowaniem stałym. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym można wypowiedzieć umowę po 10 latach i 6 miesiącach. Jednak data wypowiedzenia zaczyna biec dopiero po całkowitym spłaceniu kredytu. Tak miałem na myśli.

Napisany przez Hanomag

Chodzi o § 489 Nr. 1 Ziffer 2 BGB: w każdym przypadku po upływie dziesięciu lat od pełnego otrzymania z zachowaniem okresu wypowiedzenia wynoszącego sześć miesięcy;

Jeśli ubezpieczenie samochodu może zostać zakończone po upływie roku z zachowaniem okresu wypowiedzenia wynoszącego jeden miesiąc, to czy nie kończy się ono po 13 miesiącach?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata