Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zwrot składek na ubezpieczenie zdrowotne powyżej górnej granicy składek WHEN Beitragsbemessungsgrenze)

Napisany przez Mayana
Cześć wszystkim,

obecnie zajmuję się składkami do mojego ubezpieczenia zdrowotnego.

Załóżmy, że miesięczne wynagrodzenie jest poniżej limitu składek. Jednak dzięki premiom / świadczeniom świątecznym itp. limit ten jest przekraczany, co skutkuje odprowadzeniem standardowej stawki składek na ubezpieczenie społeczne.

Czy zatem logiczne jest, że można żądać zwrotu składek, które zostały zapłacone od kwoty brutto powyżej limitu składek?

Jak to zrobić? Czy istnieje wzór pisma czy ma ktoś doświadczenie w tym zakresie?

Czy obowiązuje tutaj standardowy termin przedawnienia? Sprawa może dotyczyć również ubiegłych lat.

Dziękuję!
Pozdrowienia
M.

Re: Zwrot składek na ubezpieczenie zdrowotne powyżej górnej granicy składek WHEN Beitragsbemessungsgrenze)

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć, dlaczego warto płacić składki powyżej składki maksymalnej?

Napisany przez uwehaensch

Poprzez dodatkowe premie / świadczenia bożonarodzeniowe / itp. jednak próg minimalnego wynagrodzenia przekracza się, za co pobierane są standardowe składki ubezpieczeniowe społeczne.

Gdy mówisz o kwocie minimalnego wynagrodzenia w GKV, powyżej tej kwoty nie pobiera się już składek.

Cytat od Mayany

Więc logicznie rzecz biorąc, istniałaby możliwość odzyskania składek, które zostały zapłacone od brutto powyżej kwoty minimalnego wynagrodzenia.
Prawda?

Fałsz! Takiej możliwości po prostu nie ma - jak wyżej.

Napisany przez AV-Planer
Cześć Mayana,

Myślę, że pytanie dotyczy tego, że raz w miesiącu przekraczasz górną granicę ubezpieczenia społecznego (BBG) poprzez dodatkowe płatności.

BBG zawsze dotyczy rocznych dochodów. Miesięczne potrącenia są rodzajem zaliczki, a miesięczna wyliczona wartość BBG ma charakter informacyjny.

Jeśli w ciągu pierwszych 11 miesięcy pozostawałaś poniżej (miesięcznej) BBG i poprzez dodatkową płatność w grudniu przekraczasz BBG (miesięczną), dział księgowości musi sprawdzić, czy przekraczasz BBG w skali roku. Jeśli pozostajesz poniżej BBG (rocznej) po wszystkich płatnościach, dodatkowa płatność w grudniu będzie w pełni podlegać obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego (KV) i ubezpieczenia emerytalno-rentowego (PV).

Jeśli przekroczyłabyś roczną BBG, tylko część do wysokości BBG podlegałaby obowiązkowi ubezpieczenia KV i PV.

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata