Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Bezpiecznie ulokować pieniądze...na najbliższe 5 lat.

Napisany przez jochen
Dobry wieczór,

ostatnio zapytałem tutaj, czy mogę sobie pozwolić na wynajem mieszkania w opisanych przeze mnie warunkach -----> radzono mi od tego. Zastanowiłem się nad tym i postanowiłem posłuchać was.

Teraz planuję dalej oszczędzać, mam konto oszczędnościowe, ale chciałbym także założyć plan oszczędnościowy, z zamiarem nie ruszania pieniędzmi przez następne 5 lat.

Przez ostatnie kilka dni dowiadywałem się trochę i ciągle czytałem, że lepiej trzymać się z dala od funduszy inwestycyjnych, a jeśli już plan oszczędnościowy, to lepiej zainwestować w ETF-y. Chciałbym zapytać dlaczego tak jest, dlaczego tak wielu ludzi tak pisze... Fuzje nie są dobre??????

Plan oszczędnościowy powinien być w banku internetowym (nie wiem, czy można tu podać nazwę), planuję zainwestować miesięcznie 200 euro. Jestem świadomy ryzyka... ale... mogę to zaakceptować.

------------------> Pomocy

Napisany przez Cici

Ostatnio trochę się zainteresowałem i ciągle czytam, że powinno się trzymać z dala od funduszy inwestycyjnych, a jeśli już to inwestować w ETFS poprzez plan oszczędnościowy. Chciałbym zapytać dlaczego tak jest, dlaczego tylu ludzi uważa, że fundusze nie są dobre???????

Aktywnie zarządzane fundusze mają tę wadę, że średnio osiągają tylko stopę zwrotu rynku, ale wyższe koszty związane z aktywnym handlem. Długoterminowo wypadają więc gorzej niż prosta pasywna inwestycja, na przykład poprzez ETF-y. Oczywiście są również inwestycje, które radzą sobie lepiej (podobnie jak te, które radzą sobie gorzej) wśród aktywnie zarządzanych, niestety jednak nie da się ich wyprzedzić z góry.

Nie napisałeś jeszcze, o jaki plan oszczędnościowy chodzi. Przy zwykłych lokatach bankowych istnieje w zasadzie tylko ryzyko inflacji. Jednakże odradzałbym tutaj plan oszczędnościowy z funduszu akcji lub obligacji. Jeśli będziesz potrzebował pieniędzy za 5 lat, lepszą alternatywą byłaby zwykła lokata bankowa, chociaż obecnie oprocentowanie też nie zachwyca.

Pozdrowienia
Cici

Napisany przez jochen
------------>Rozumiem różnicę

Chciałbym więc kupić ETF-y w banku internetowym w następującym podziale:
40% DAX® (ponieważ wierzę w niemieckie firmy)
30% MSCI World
30% MSCI Emerging Markets IMI

Okres 5 lat to czas, kiedy nie będę potrzebował tych pieniędzy w ogóle... (Tłem jest moje przekonanie, że bańka na rynku nieruchomości pęknie tutaj tak samo jak wszędzie - chcę to wykorzystać, aby potem, gdy ceny mieszkań będą niższe, móc kupić mieszkanie... Umowa oszczędnościowa (Vier Promille) 60 000 euro, w przeciągu 11 lat będę miał już wpłacone, czyli po prostu poczekam, aż ceny znowu spadną i zakładam, że u nas też dojdzie do takiego kryzysu).
Chcę zainwestować część swoich pieniędzy - 200 euro w ETF-y, z nadzieją, że zarobię więcej w ciągu lat niż inflacja pochłonie, jednak zdaję sobie sprawę, że jeśli kurs spadnie w ciągu 5 lat... po prostu zostawię pieniądze na dłużej, nie spieszę się. Mam przecież 11 lat do zakończenia umowy oszczędnościowej.

Chcę również powoli zainteresować się giełdą... powoli zgłębiam wiedzę na temat handlu akcjami i chcę przez następne 5 lat inwestować rocznie 1020 euro w akcje - powoli i z rozwagą.

Ostatnio przeczytałem/usłyszałem, że lepiej trzymać się z dala od lokat terminowych, bo banki nie odważą się zmienić wysokości oprocentowania z dnia na dzień, dlatego resztę, która pozostaje na koncie w danym miesiącu, przenoszę na konto oszczędnościowe.

...jeszcze jedno wyjaśnienie... nie cieszę się z tego, że bańka na rynku nieruchomości pęknie tutaj... (bo wtedy wielu straci wszystko), jednak jest zbyt wielu ludzi, którzy finansują się na 10 lat z 1% oprocentowaniem i nie myślą o późniejszych konsekwencjach... a firma, czyli bank... obecnie ponosi straty... obywatele również ponoszą straty... ale ja oceniam to tak, że bank odzyska każdy cent, który dziś straci...

Mam niewielką wiedzę na temat inwestowania, więc jeśli napisałem jakieś bzdury, będę wdzięczny za możliwość nauki tutaj...

1000 euro, które chcę inwestować raz w roku w akcje, traktuję jako moje nowe hobby. Jednak uważam akcje za lepsze niż większość produktów noszących nazwę R.i.e.st....

Pozdrowienia

Napisany przez Cici

40% DAX® (ponieważ wierzę w niemieckie firmy)
30% MSCI World
30% MSCI Emerging Markets IMI

Osobiście uważam, że to trochę zbyt oparte na Niemczech, ale można tak zrobić. Chociaż, gdy patrzy się na najbliższe 5 lat, jest trochę wątpliwe, czy niemieckie firmy będą wykazywać nadwyżkę (temat sankcji wobec Rosji). W kontekście siły dolara, akcje amerykańskie mogłyby być nadwagi.

Tłem tego jest... po prostu myślę, że bańka na rynku nieruchomości prysnie tutaj tak samo jak wszędzie ----> chcę to wykorzystać później, gdy ceny nieruchomości staną się tańsze, chciałbym kupić mieszkanie.

Mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży. Sądzę, że bańka nieruchomościowa w Niemczech kiedyś pęknie, ale uważam, że właściwa bańka jeszcze daleka. To znaczy, że jeśli będziesz miał pecha, cena po pęknięciu może nadal być wyższa niż obecnie.

Czytałem/ słyszałem ostatnio, że lepiej trzymać się z dala od lokat terminowych, ponieważ banki nie odważą się na nocne działania

Co dokładnie masz na myśli? Jeśli chodzi o niewypłacalność, to powinno to być raczej bezproblemowe aż do 100 000 euro, ponieważ wówczas działa gwarancja depozytów.

Napisany przez jochen
Oby się udało. Choć uważam, że bańka na rynku nieruchomości w Niemczech kiedyś pęknie, sądzę, że właściwa bańka jeszcze daleka. Chcę powiedzieć, że w przypadku pecha cena po pęknięciu nadal może być wyższa niż obecnie.

Tak okrutnie to brzmi... ale sądzę, że u nas dojdzie do licytacji komorniczej, myślę, że w ciągu najbliższych 10 lat...... co powinno być zgodne z moim planem... bo nie chcę ruszać pieniędzmi przez następne 5 lat... do tego czasu mam nadzieję, że stopy procentowe wzrosną... i wtedy zobaczę, co będzie lepsze lub poproszę was o poradę, czy pieniądze powinny być ulokowane w banku, czy kontynuować oszczędzanie za pomocą planu oszczędzania w ETF-ach na kolejne 5 lat.... a do tego czasu Bausparvertrag powinien być prawie pełny...

i kiedyś... może nadejdzie dogodna okazja (licytacja/ tańsze nieruchomości lub coś w tym rodzaju)...

no cóż... to taki mój plan.... czy to wszystko się powiedzie za 10 lat, nie mam pojęcia...

Nie życzę nikomu licytacji komorniczej.... ale to, co czytam na przykład tutaj w tym forum... jest drastyczne... jakie kwoty kredytów biorą ludzie... i z tego banki mają zyski... mówią bowiem każdemu, że na pewno sobie na to możesz pozwolić...więc myślę, że jest to nieuniknione ----- gdzie idziemy.....

Co do lokat terminowych.... słyszałem, że nie są one pewne.... według wypowiedzi niektórych maklerów/głównych doradców.... w razie bankructwa banku... albo jest to w przypadku lokat terminowych tak, że w ramach gwarancji depozytowej inne banki podejmują działania i na pewno otrzymam zwrot kwoty mniejszej niż 100 tysięcy w 100 procentach??

Dziękuję z góry

Napisany przez obelix

---> nie życzę nikomu licytacji komorniczej.... ale to, co czytam na przykład tutaj na forum... jest dość drastyczne... jakie sumy kredytów ludzie biorą... a banki na tym zyskują... mówią przecież każdemu.. tak, na pewno sobie na to możesz pozwolić...więc myślę, że nieuniknione jest to, dokąd zmierzamy..

Banki w ogóle nie mają interesu, aby finansujący musieli przejść przez egzekucję komorniczą.

Napisany przez Cici

Co do lokaty terminowej.... przynajmniej słyszałem.... że nie jest to pewne.... według niektórych maklerów/głównych doradców.... w przypadku bankructwa banku.... czy tak właśnie jest w przypadku lokaty terminowej.... że w ramach systemu gwarancji depozytów inne banki staną się gwarantem i otrzymam zwrot swojej kwoty w 100% jeśli jest ona mniejsza niż 100k ??

No cóż, dzisiaj nic nie jest 100% pewne. Ale kryzys musiałby być naprawdę bardzo poważny, żeby nawet ustawowe systemy gwarancji depozytów nie dały rady. Dlatego pod tym względem lokata terminowa nie jest mniej pewna niż konto oszczędnościowe.

Napisany przez hoffer
Nieruchomości są przede wszystkim niezłe. Mała wskazówka: Jeśli określony rynek w Niemczech nie ma już potencjału, ten sam rynek w innym kraju może być bardziej interesujący ;-)

Olej i waluty - obecnie byłbym bardzo ostrożny ze względu na kryzys...

Napisany przez jochen
Jestem wdzięczny za każdą pomoc i chętnie przyjmuję każdą sugestię

Napisany przez Parloo
Cześć jochen,

Twoja strategia inwestycyjna wydaje mi się dobra. Mimo to, uważam, że zawiera zbyt wiele niemieckich elementów. Zasugerowałbym rozproszenie inwestycji i zdecydowanie uwzględnienie bezpiecznej lokaty. Takie inwestycje powinny znaleźć się w każdym portfolio, zwłaszcza jeśli horyzont inwestycyjny wynosi tylko 5 lat.

Jeśli chodzi o Twoją teorię o balonach, moim zdaniem jest to wróżenie z fusów. Niestety, nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości. Albo ma się szczęście, albo nie.

Napisany przez grazl
Jochen, czy już zająłeś się zakupem amerykańskich akcji? Jeśli myślisz o inwestowaniu w tanie akcje (penny stocks), poczekaj lepiej, aż nabierzesz więcej doświadczenia lub pozostaw to na stałe ;-)

Napisany przez jochen

Jochen, czy zastanawiałeś się nad zakupem akcji amerykańskich? Jeśli myślisz o handlu penny stocks, poczekaj, aż nabierzesz więcej doświadczenia, albo lepiej zrezygnuj na stałe ;-)

Dobry wieczór,

wszystkim!

Tak więc... pierwsze kroki zostały podjęte, mam nadzieję, jak każdy, że są one właściwe.

Więc, zakupiłem kilka akcji Epigenomics, ponieważ ich metoda diagnozowania raka jelita grubego znacznie ułatwia proces, a jedynie jednego głosu brakuje do uzyskania zezwolenia w Stanach Zjednoczonych, na tegorocznym chińskim rynku ... i myślę / mam nadzieję, że Amerykanie dołączą

A drugą akcją jest Gilead Sciences, ponieważ po prostu w to wierzę ... oni leczą choroby, jeśli można to trochę obrazowo opisać... i być może uda im się wyeliminować chorobę wątroby typu C..... a według Warrena Buffetta: inwestuj w akcje, w które wierzysz ....

Tak więc to był mój start ... wkrótce dołączy do tego plan oszczędzania w ETF-ach.

Więc ludzie, kupujcie te akcje, pomagają wielu ludziom, a także nam

Wszystkim miłego wieczoru

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata