Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Sensowność ubezpieczenia na życie zależy od zawodu.

Napisany przez jack-n7
Witajcie,
jestem mężczyzną, mam 29 lat i mam ubezpieczenie na życie od około 6 lat.
Ostatnio zastanawiam się nad sensownością tego. Niezależnie od firmy ubezpieczeniowej i taryfy, a ogólnie.
Mój przypadek wygląda następująco: Pracuję w firmie konsultingowej. Nie wykonuję prac fizycznych. Do pracy potrzebuję tylko mojej głowy i rąk. Mogę pracować z dowolnego miejsca. Nie muszę być mobilny.

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie: co musi się stać, abym naprawdę stawał się stale niezdolny do pracy (BU - Berufsunfähigkeit)?

Stracenie głowy raczej nie przeżyję. Mogę stracić rozum, OK. Choroby psychiczne, takie jak wypalenie zawodowe, depresja itp., nie można jednak wykluczyć. Uważam jednak, że u mnie jest to bardzo mało prawdopodobne. Zwłaszcza w takiej formie, w której stawałbym się długotrwałym lub bardzo długotrwałym przypadkiem BU. Mogę stracić obie ręce w wypadku. Ale wówczas jest to temat mojego ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków. Nawet wtedy nie jestem automatycznie uznawany za niezdolnego do pracy. Mogę je również stracić z powodu choroby. Uważam jednak, że jest to bardzo mało prawdopodobne. Jeśli do tego dojdzie, szybko znajduje się się w obszarze ubezpieczenia pielęgnacyjnego.

Gdy analizuję tę sytuację, zadaję sobie pytanie: na jakie przypadki faktycznie ubezpieczam się, płacąc stosunkowo wysoką składkę?
Albo też: Jakie zdarzenia mogą mieć miejsce, w których staję się niezdolny do pracy, ale żadne z moich innych ubezpieczeń (ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, ubezpieczenie pielęgnacyjne, ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie zdrowotne) nie pomaga?

Dla mnie pozostają obecnie tylko choroby psychiczne. I ryzyko takiego poważnego zaburzenia psychicznego, że staję się niezdolny do pracy, podejmuję. Jeśli tak poważnie zachoruję, nie będę już mógł cieszyć się utrzymaniem dotychczasowego standardu życia.

Co o tym sądzicie? Czy gdzieś popełniłem błąd myślowy?

Pozdrowienia
Jack

Napisany przez Matthew Pryor
Bezinteresowne przeciwpytanie: U którego ubezpieczyciela jest ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków? Jaka jest suma ubezpieczenia podstawowego? Czy jest progresja? Jeśli tak, to w jakiej wysokości?

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Jack,

zgodnie z analizą przeprowadzoną przez MORGEN & MORGEN, z datą kwiecień 2013, 29 procent wszystkich przypadków niezdolności do pracy wynika z chorób nerwowych. 23 procent to konsekwencje chorób układu mięśniowo-szkieletowego, a kolejne 15 procent to skutki chorób nowotworowych. Jak już wspomniałeś, przyczyny takie jak wypadki można również ubezpieczyć za pomocą ubezpieczenia od wypadków. Niemniej jednak istnieją nieszczęścia, takie jak choroba nowotworowa lub inne poważne schorzenia, które mogą prowadzić do niezdolności do pracy nawet bez wykonywania prac manualnych i które nie są obecnie możliwe do przewidzenia.

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy miłego czasu adwentu,
ERGO Direct Insurance

Napisany przez Hanomag

Niemniej jednak istnieją nieszczęśliwe wypadki, takie jak choroby onkologiczne lub inne choroby, które mogą prowadzić do niezdolności do pracy nawet bez wykonywania pracy rzemieślniczej i które obecnie nie są możliwe do przewidzenia.

Jeśli ubezpieczenie od niezdolności zawodowej wydaje się komuś zbyt drogie, można dodatkowo rozważyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy w ramach ubezpieczenia od wypadków.

Byłoby interesujące poznać opinię ekspertów na ten temat.

Napisany przez uwehaensch

Jeśli ubezpieczenie od niezdolności do pracy wydaje się komuś zbyt drogie, może on zdecydować się na dodatkowe ubezpieczenie od wypadków.

Byłby zainteresowany zdaniem ekspertów na ten temat.

Tak jest - bzdury!!

Ubezpieczenia od niezdolności do pracy tak naprawdę nie istnieją, a jeśli już, to mają wiele wyłączeń i bardzo złe warunki. Za niezdolność do pracy odpowiedzialne jest ubezpieczenie zdrowotne (zasiłek chorobowy, zasiłek za dni chorobowe), warto co najwyżej sprawdzić, czy jest to wystarczające (dla osób ubezpieczonych prywatnie) lub czy można uzupełnić ustawowy zasiłek chorobowy prywatnym ubezpieczeniem dodatkowym za dni chorobowe.

Napisany przez Matthew Pryor
To byłby interesujący punkt widzenia ekspertów.

Nie karm trolla.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
jeśli zabezpieczenie psychiczne jest dla Ciebie nieważne, powinieneś zainteresować się tzw. ubezpieczeniami inwalidzkimi o charakterze funkcjonalnym.
Obejmują one skutki wypadków oraz problemy z układem kostno-mięśniowym i nowotwory.
Jednak są to dość złożone i niestety bardzo trudne do porównania produkty, w których niezbędna będzie pomoc specjalisty.

Napisany przez finance
Cześć jack-n7,

Osoby pracujące w zawodach o mniejszym ryzyku (niezdolność do pracy) są oceniane przez ubezpieczycieli jako najtańsze.

Od lat trwa zacięta walka cenowa o tę grupę docelową.

Być może teraz możesz ubezpieczyć się taniej niż 6 lat temu, ponieważ twój zawód został sklasyfikowany jako jeszcze tańszy dzięki dalszej dywersyfikacji grup zawodowych.

Możesz więc zaoszczędzić kilka euro miesięcznie i być bardziej skłonny do zachowania tego ważnego ubezpieczenia.

Pamiętaj, że będzie konieczne przeprowadzenie nowego badania zdrowia.

Tak czy inaczej, zawsze zalecam ci ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ to ubezpieczenie w pełni zabezpiecza ryzyko utraty zdolności do pracy. Wszystkie inne ubezpieczenia biometryczne są raczej traktowane jako ubezpieczenia fragmentaryczne, co oznacza, że ubezpieczane są tylko określone obszary.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata