Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Międzybankowy przegląd moich kont

Napisany przez SpezialK
Cześć wszystkim,

nurtuje mnie taka myśl:
W ciągu ostatnich 3 lat otworzyłem cztery konta osobiste z powodu oferowanych (bardzo hojnych) premii w różnych bankach. Dwa z tych kont już zamknąłem.

Mimo to boję się, że mogłem zapomnieć o jakimś koncie, które sobie leży i pustoszeje z czasem, wpadając w debet, ponieważ...

a) ... z jakichś powodów mogą pojawić się opłaty za prowadzenie konta (mimo że dotychczas były bezpłatne)
b) ... otrzymuję wyciągi bankowe pocztą na stare adresy, których nie znam, za które każdorazowo jest pobierana niewielka opłata.
c) ... jakieś kwoty są pobierane z starego konta.

Tak, to brzmi trochę przesadnie, ale te małe debety mogą z czasem, z uwagi na procent składany, przekształcić się w tykające bomby po kilku dekadach. Nigdy nie miałem problemów finansowych ani nie przekroczyłem stanu konta, ale to naprawdę lęk, który od czasu do czasu mi się pojawia. Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie.

Dlatego moje pytanie brzmi:
Czy istnieje możliwość uzyskania centralnego dostępu do informacji na temat wszystkich moich aktywnych kont (niezależnie od tego, do jakiego banku należą).

Jestem pewny, że tutaj są eksperci, którzy mi pomogą.

Dziękuję i miłego wieczoru ;-)

Napisany przez domrepp
Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w sytuacji, gdy będziesz musiał/chciał wziąć kredyt lub ewentualnie podpisać umowy, na przykład umowę telefoniczną, napotkasz zupełnie inne problemy niż te związane z kilkoma euro debetu na koncie. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co takie zbędne skomplikowanie oznacza dla Twojego raportu w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa)? Jeśli chcesz zdobyć każdą premię, może lepiej skupić się na kontach oszczędnościowych...

Napisany przez Daukind

Czy istnieje sposób, aby w jednym miejscu uzyskać dostęp do wszystkich moich aktywnych kont (bez względu na to, której banki należą).

Tak, istnieje. Ale niestety nie dla Ciebie. Nazywa się to Kontenabruf, dostęp do niego mają m.in. urzędy skarbowe.

Możesz spróbować zapytać w Schufa o swoje informacje. Większość banków zgłasza aktywne konta osobiste.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zamów raport własny Schufa online.
W ten sposób po wypowiedzeniu będziesz wiedział/a, że zostało to zrealizowane w Schufa.

Napisany przez Cici

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaki bezsensowny skok ma to znaczenie dla Twojego scoringu w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa)!?!?!

Czy mógłbyś to nieco bliżej rozwinąć? Jakie są konkretne skutki, i dlaczego, jeśli nie wpada się w obszar negatywny?

Napisany przez Daukind

Czy mógłbyś to trochę bliżej wyjaśnić? Jakie są konkretnie skutki, i dlaczego, jeśli nie spadnie się do strefy negatywnej?

Ponieważ liczba kont wpływa na wynik kredytowy. Częste zmiany relacji z bankami obniżają wynik kredytowy. Im dłuższy jest związek klienta z bankiem, tym korzystniej wpływa to na wynik kredytowy.

Napisany przez domrepp
Jesteś mnie uprzedził...
Dzięki Daukind!

Jeśli mówimy o tym, że w ciągu trzech lat otwarto cztery konta oszczędnościowe (a być może je znowu zamknięto), to wynik na pewno został obniżony o kilka procent!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak właśnie jest.
Dlaczego w ogóle otworzyłeś 4 konta ze względu na hojne premie?
Czy nie chciałeś ujawnić kilku EUR przed urzędem skarbowym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata