Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania - ryzyko przedterminowej spłaty

Napisany przez Dennis84
Witajcie,

mam nadzieję, że tu otrzymam pomoc w dość złożonej historii zakupu.

Chodzi o to, że ma zostać kupione mieszkanie, ale zakup może nastąpić dopiero w październiku przyszłego roku, ponieważ w innym przypadku dla sprzedającego obowiązuje podatek spekulacyjny, którego chce uniknąć. Rozumiem to. Dlatego nie można sporządzić notarialnie potwierdzonej umowy przedwstępnej, ponieważ nawet w tym przypadku obowiązuje podatek spekulacyjny. Ma zostać sporządzona umowa przedwstępna niebędąca notarialnie potwierdzoną, ale z tego, co dotychczas dowiedziałem się, nie jest ona prawnie wiążąca.

Mieszkanie ma zostać zajęte we w miarę możliwości szybko, a powinien zostać też pobrany czynsz, który zostanie potrącony od ceny zakupu.

Tylko jak można zapewnić bezpieczeństwo dla kupującego (i również dla sprzedającego) i jednocześnie uniknąć podatku spekulacyjnego?

Oto pomysł:

- Złożenie notarialnie potwierdzonej oferty zakupu z ważnością do października; zaliczka za mieszkanie na zabezpieczone hasłem książeczce oszczędnościowej (książeczka zostanie przekazana sprzedającemu, hasło zostanie podane dopiero przy rzeczywistym zakupie)

- Umowa najmu z bardzo korzystnymi warunkami i bardzo długim okresem wypowiedzenia (zabezpieczenie przed odsprzedaniem nieruchomości)

Głównym problemem jest jednak fakt, że w najgorszym przypadku - jeśli transakcja nie dojdzie do skutku - może dojść do konieczności wcześniejszej spłaty kredytu udzielonego i gotowego do wypłacenia.

Czy wtedy można żądać tej wcześniejszej spłaty od sprzedającego? Czy przysługuje na to jakieś roszczenie? W końcu złożyliśmy wniosek w przekonaniu, że ostatecznie kupimy nieruchomość. Moje dotychczasowe badania wskazują, że to wystarczający powód do żądania zwrotu pieniędzy.

Chcę się jednak upewnić i dziękuję za informacje zwrotne!

Pozdrowienia,
Dennis

Napisany przez 6Bankkaufmann
To pytanie jest po prostu czy zaangażowany bank gra w tę grę. A ja po prostu w to nie wierzę. Rozsądnym rozwiązaniem jest teraz wzięcie kredytu, potem 12 miesięcy bez odsetek za udostępnienie lub 9 miesięcy też wystarczy, a następnie termin płatności w październiku 2015 r. Do tego czasu nic się nie zmieni, ponieważ istnieje notarialna umowa sprzedaży.
Innej możliwości nie widzę. Pytanie do ekspertów podatkowych. Czy data umowy kupna czy termin płatności ceny kupna ma znaczenie dla podatku spekulacyjnego?

Napisany przez Dennis84
Cześć bankowcu,

przepraszam, że się nieco niejasno wyraziłem.

Oczywiście, procedura zakłada, że teraz zaciągam pożyczkę z terminem wypłaty październik 2015. 10 miesięcy bezpłatnego okresu przygotowawczego.

Czy dobrze zrozumiałem, że mogę wtedy wycofać się z tego do października 2015 bez ponoszenia kosztów przedterminowego spłacenia? Zakładając, że sytuacja się sypnie na przykład w lipcu 2015.

Bo myślałem, że mogę zrezygnować z umowy tylko 2 tygodnie po złożeniu wniosku kredytowego.

Jeśli tak jest, to nie musiałbym się już tak martwić!

Dziękuję!

Pozdrowienia,
Dennis

Nie, masz rację! Bezpłatny okres karencji nie ma nic wspólnego z prawem odstąpienia od umowy kredytowej. Masz 2 tygodnie na odstąpienie od umowy, a w tym czasie umowa sprzedaży powinna zostać uwieczniona notarialnie.

Napisany przez Dennis84
I niestety tutaj jest właśnie problem: Umowa kupna-sprzedaży notarialna nie może jeszcze zostać zawarta, ponieważ wtedy narosłaby podatek spekulacyjny... Termin u notariusza zostanie więc wyznaczony dopiero w październiku, a ja muszę już teraz złożyć wniosek o kredyt. Oznacza to, że nie mogę skorzystać z okresu odstąpienia.

Teraz pojawia się pytanie: Czy sprzedający musi zapłacić za wcześniejszą spłatę kredytu, ponieważ sprawił, że uwierzyłem, iż kupię mieszkanie 01.10.?

Pozdrawiam,
Dennis

Nie, dlaczego? Zaciągnięcie kredytu to tylko Twoje ryzyko.
Ja bym tego nigdy nie zrobił. Proszę iść do notariusza dopiero po otrzymaniu potwierdzenia od banku. A jeśli umowa sprzedaży może zostać zawarta dopiero w październiku 2015 roku, to tak właśnie będzie. Teraz jednak wiesz, że finansowanie się udało i możesz podpisać umowę najmu.
Bank zazwyczaj przeprowadzi krótką NOWĄ ocenę zdolności kredytowej i sprawdzi Twoje dane w Schufie przed październikiem. Tak więc powinno się udać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata