Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Pytanie dotyczące inwestycji kapitałowej

Napisany przez bibaer
Cześć,

najpierw kilka słów o mnie:

Mam 23 lata
Stała praca (30 tys. € wynagrodzenie brutto + premie)
Mieszkam wynajmując mieszkanie (400€ opłaty)
Brak zobowiązań w postaci kredytów
Samofinansowany samochód (o wartości 8 tys. €)
8 tys. € kapitału własnego
Domy jednorodzinny odziedziczony, 2 piętra, piwnica, 140 m2 powierzchni mieszkalnej i 1000 m2 działki
Całkowicie bez zadłużenia, wyceniony przez rzeczoznawcę na 190 tys. € w 2006 roku. W 2011 roku przeprowadzono remont za 35 tys. €.
Obecnie wynajmowany za 650€ zimną czynsz

Ponieważ myślę już trochę o przyszłości i tak naprawdę mam wystarczająco dużo pieniędzy w ciągu miesiąca, zastanawiam się nad zakupem i wynajęciem budynku wielorodzinnego/domu szeregowego jako inwestycji kapitałowej. Czas niestety nie stoi w miejscu i aktualnie po prostu ucieka.
Miała być w najbliższym czasie umówiona w banku, a wcześniej chciałbym poczytać trochę w internecie, czy mam dobry plan, czy może ktoś mi odradzić.

Dziękuję z góry

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co więcej, mieszkacie Państwo na wynajętym mieszkaniu i posiadacie już nieruchomość, która również jest już wynajęta i wolna od długów.

Teraz planują Państwo zakup nowej nieruchomości i wykorzystanie jej również jako lokaty kapitałowej.

Oto co można zrobić:
Cena zakupu nowej wymarzonej nieruchomości i wszystkie koszty dodatkowe związane z zakupem (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz) mogą być zabezpieczone. W tym przypadku pożyczka jest zabezpieczona zarówno na nieruchomości zakupionej, jak i na dotychczasowej nieruchomości, którą już posiadacie.

Konsekwencją jest to, że odsetki od długu można w pełni odliczyć w zeznaniu podatkowym. Nawet z pożyczką zabezpieczoną na posiadanej nieruchomości.

Napisany przez bibaer

Tak więc wynajmujesz mieszkanie i masz już nieruchomość, która jest również już wynajęta i bez zadłużenia.

Teraz planujesz nabyć nową nieruchomość i również wykorzystać ją jako inwestycję kapitałową.

Dokładnie!

Cytat od Bankkaufmanna

Oto co możesz zrobić:
Cena zakupu Twojej nowej wymarzonej nieruchomości oraz wszystkie związane z zakupem koszty (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz) mogą być zabezpieczone. W tym przypadku kredyt zostanie zabezpieczony na nieruchomości, którą zamierzasz kupić, oraz na dotychczasowej nieruchomości, którą już posiadasz.

W rezultacie będziesz mógł odliczyć od podatku odsetki od zadłużenia w całości w deklaracji podatkowej, również od kredytu zabezpieczonego na nieruchomości posiadanej dotychczas.

Ok, myślałem, że to z zabezpieczeniem jest już niemal oczywiste. Czy w mojej dotychczasowej nieruchomości również zostanie wpisany wpis do księgi wieczystej?

Czy lepiej jest zabezpieczyć pełne finansowanie czy wnosić trochę kapitału własnego?

W związku z rozliczeniem podatkowym myślałem, że zawsze warto zaciągać kredyt na nieruchomość do finansowania i najlepiej otworzyć dodatkowe konto, aby móc udokumentować wszystko, ponieważ w przeciwnym razie nie można tego odliczyć, aby odpisać odsetki od długu.

Pozdrawiam

Napisany przez 2titan1981
Czy masz w ogóle wystarczające oszczędności na pierwszy Dom? Niech przypadkiem nie zdarzy się sytuacja, że nagle pojawi się coś, a ty nie będziesz mieć wystarczającej ilości pieniędzy, aby to pokryć?

Napisany przez bibaer
Jak zdefiniować wystarczające rezerwy?
Poza 8 tys. EUR kapitału własnego nie ma żadnych innych rezerw. Dom jest wynajmowany od ponad roku i to właśnie z wynajmu pochodzą te 8 tys. EUR; do tej pory nie miałem potrzeby ich użyć. Mam jeszcze niewielką kwotę czterocyfrową na koncie oszczędnościowym, ale już była ona przeznaczona, dlatego jej tu nie podałem. Dopiero od sierpnia, czyli od momentu ukończenia nauki, mogę odkładać trochę z mojej pensji. Zostałem zatrudniony w firmie na stałe od sierpnia, bez okresu próbnego po zakończeniu nauki.

Napisany przez Hanomag

Czy w przypadku mojego dotychczasowego obiektu zostanie również wpisany wpis w księdze wieczystej?

Tak, oczywiście.

Cytat bibaera

Czy lepiej jest całkowicie sfinansować to czy wprowadzić trochę wkładu własnego?

Zdecydowanie lepiej sfinansować wszystko, przy tak niewielkim kapitale własnym, dobrych zabezpieczeniach i korzystnych stopach procentowych od kredytów.

Cytat bibaera

Podczas składania deklaracji podatkowej myślałem, że zawsze warto wziąć kredyt na finansowany obiekt i najlepiej otworzyć osobne konto, żeby móc to udokumentować, ponieważ w innym przypadku nie można odliczyć odsetek od długu.

Jest to rozsądne, ale byłoby również dobrze to udowodnić, ponieważ nie masz żadnych innych zobowiązań. Urząd skarbowy z pewnością nie zrobiłby Ci kłopotów.

Napisany przez 2titan1981
Tak, żeby można było zapłacić za ogrzewanie, nawet gdy się zepsuje, wraz z całym zaopatrzeniem. ~30k€

Bo jeśli masz tam problemy, najemca może obniżyć czynsz itp., a jeśli musisz sam pokryć koszty naprawy oraz finansowanie drugiego domu wyłącznie ze swojej pensji, gdzie również coś może się zepsuć, będziesz miał pewien problem... Co byłoby oczywiście irytujące, ale do wytrzymania...

Co robisz, jeśli Dom stoi pusty przez 6 miesięcy? To również jest możliwe.

Napisany przez hugocontrollo
Człowiek zawsze odpowiada wszystkim, co posiada. Jeśli coś pójdzie nie tak z drugim domem, to nawet ten pierwszy, bez zadłużeń, zostanie utracony. Nie można tego wykluczyć, odpowiada się całym majątkiem. Zastanowiłbym się nad tym bardzo uważnie.

Napisany przez 6Bankkaufmann

Czy zostanie także wpisany wpis w księdze wieczystej dla mojego dotychczasowego obiektu?

Tak, oczywiście, na wszystkich zabezpieczających obiektach zostanie wpisane obciążenie hipoteczne w księdze wieczystej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata