Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt od strony banku został wypowiedziany - ubezpieczenie kredytowe

Napisany przez Charly266
Cześć wszystkim,

niestety nie znalazłem praktycznie żadnych informacji na temat mojego tematu, dlatego postanowiłem spróbować opisać sytuację.

To już było dawno temu, dlatego nie jestem pewien, czy nie jestem już zdecydowanie za późno.

W skrócie:

Zaciągnięcie kredytu w styczniu 2006 r., okres spłaty 84 miesiące

Raty nie mogły zostać zapłacone, dlatego bank wypowiedział umowę w 2008 r.

Całkowita kwota kredytu 18926,04 €

W tym:

Opłata manipulacyjna 439,10

Zostawiony kredyt ubezpieczenia na życie i od utraty pracy w wysokości 2985,39 €

Znam się na opłacie manipulacyjnej, ale nie mogę znaleźć nic na temat ubezpieczenia kredytowego w przypadku wypowiedzenia kredytu przez bank.

Bank przekazał całą sprawę swoim prawnikom. Czasami były zajęcia komornicze, obecnie spłacam po zawarciu ugody, która obejmuje zwrot pełnej kwoty, ale bez dodatkowych odsetek.

Oczywiście nikt nigdy mnie nie poinformował, żebym musiał wypowiedzieć to ubezpieczenie kredytowe lub nie podjął tematu.
Dopiero niedawno dowiedziałem się o zwrocie opłat manipulacyjnych.

Obecnie muszę jeszcze spłacić około 7500 €, więc ubezpieczenie kredytowe wraz z opłatą manipulacyjną + odsetkami oznaczałoby oczywiście spłatę ponad połowy pozostałej kwoty.

Czy w ogóle mam jeszcze jakieś szanse, czy ma sens kontynuowanie walki? Jakie kroki należałoby podjąć?

Sam bank nie kontaktuje się ze mną i przekazuje sprawę prawnikom, a komunikacja z nimi jest bardzo trudna.

Dziękuję wszystkim, którzy zainteresowali się moimi pytaniami...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie znam przepisów dotyczących sytuacji, gdy kredyt ratalny zostanie wypowiedziany. Zakładając jednak, że terminowo regulowano płatności, warto zauważyć, że ubezpieczenie kredytu nie ma związku z wysokością pożyczki. Po spłaceniu kredytu raty mogą Państwo otrzymać zwrot części składki za ubezpieczenie kredytu.

Napisany przez Daukind
To, co ma znaczenie, to sposób sformułowania porównania.

Napisany przez Charly266
Formułowanie jest zawsze bardzo proste...

Po konsultacji z naszym klientem informujemy, że zgadzamy się na comiesięczną ratę w wysokości....
W innym przypadku, jeśli pieniądze nie zostaną wpłacone do 10. dnia każdego miesiąca, całe zadłużenie zostanie natychmiast wymagalne.
Nie ma tam mowy o jakichkolwiek rekompensatach czy odsetkach....

Napisany przez Daukind
To nie jest takie proste. Proszę załaduj porównanie, ocenzurowane.

Napisany przez Charly266
Ale niestety faktycznie nie ma porozumienia w tym sensie,
istnieje jedynie umowa spłaty.
Spłacam pełną kwotę kredytu.
Ze względu na długotrwałą chorobę moje dochody są zmiennie,
co powoduje, że wysokość rat również się zmienia.

Niestety obecnie nie mam działającego skanera...

Napisany przez Kass Finanz
Opłata za obsługę spowodowała zwiększenie kwoty pożyczki oraz sumy roszczenia. Niezależnie od problemów z płatnościami obliczenie opłaty było niesłuszne.

W związku z powyższym opłata za obsługę powinna zostać zwrócona. Jednakże bank prawdopodobnie nie zwróci gotówki, lecz raczej zmniejszy pozostałą kwotę roszczenia.

Do 31.12.2014 r. należy poinformować bank o konieczności zwrotu opłaty za obsługę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata za przetwarzanie zostanie zwrócona.
Proszę w tym roku szybko skontaktować się z bankiem.

Napisany przez Charly266
Aktualnie sytuacja wygląda tak, że otrzymałem tylko odpowiedź dotyczącą opłat za przetwarzanie, gdzie twierdzi się, że to już zostało załatwione i istnieje porozumienie, na mocy którego bank zrezygnował z dużej części swoich roszczeń. Co do ubezpieczenia rat nie dostaliśmy żadnej informacji...
Oczywiście, to nie jest całkowicie prawda, taki tytuł istnieje, ale nie ma żadnego porozumienia, jak wspomniałem, spłacam całą kwotę.
Skierowano sprawę do Rzecznika Finansowego... poprosiłem teraz o wszystkie dokumenty, ale otrzymałem tylko zestawienie płatności do 2011 roku... nic więcej... Jestem bardzo ciekawy, co na to powie Rzecznik Finansowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata