Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt samochodowy

Napisany przez hawo12
Cześć,

chcę kupić samochód za ~11 000 €. Z poprzedniego samochodu mam 2800€. Potrzebuję 8000€ od banku na 36 miesięcznych rat. Otrzymuję wynagrodzenie w wysokości 2100€ miesięcznie. Porozmawiałem ze swoją nową doradczynią w Sparkasse i po obliczeniach zostało mi około 400-450€ miesięcznie na spłatę. Ponieważ nigdy nic nie oszczędzałem (czyli wydawałem całą dostępną gotówkę), musiał porozmawiać z szefem. Teraz konieczne jest przekazanie polisy na życie.

Czy mój wniosek kredytowy to mrzonka, czy wymagania są jednak zbyt wysokie?

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
czy masz jeszcze do spłacania jakieś inne kredyty ratalne (również finansowania zeroprocentowe) ?
Jak długo pracujesz w obecnym miejscu pracy i czy masz umowę na czas nieokreślony?
Jeśli Twój raport kredytowy w Schufa jest w porządku i nie miałeś ciągłych problemów z niedostatecznymi wpłatami na swoim koncie bieżącym, to tak naprawdę nie powinno być problemu, rata miesięczna będzie znacznie poniżej 250,- euro.

Większość banków przygląda się twoim wyciągom z konta (np. z ostatnich 3 miesięcy).

Sprawa cesji polisy na życie to bezczelność, typowe dla SpK. Czy ta polisa na życie już istnieje, czy może nawet musisz ją dodatkowo ubezpieczyć? To drugie w ogóle nie wchodzi w grę.

Normalną praktyką w takich przypadkach jest cesja części twojego obecnego i przyszłego wynagrodzenia podlegająca zajęciu komorniczemu.

Napisany przez hawo12
Witaj Uwehaensch,

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Poza tym nie mam żadnych kredytów do spłacenia.

Pracuję u mojego pracodawcy od 3,5 roku i mam umowę na czas nieokreślony.

Polisa na życie już istnieje. Czy to wiąże się ze szkodą dla mnie?

Jestem trochę zdziwiony całą tą sytuacją. W przypadku mojego ostatniego kredytu samochodowego spłacałem miesięcznie 300 € przez 2 lata. Oczywiście bez problemu. Finansowo nic się od tego czasu nie zmieniło.

Głównym argumentem jest to, że przez lata nigdy nic nie oszczędzałem ani nie odkładałem.

Zastanawiam się, czy mój plan jest zbyt wygórowany (znajomi, z którymi rozmawiałem, raczej temu zaprzeczali) czy też powinienem całkowicie zmienić bank. Sforsakenki nie odpowiada (zwłaszcza teraz, gdy takie rzeczy się zdarzają).

Napisany przez uwehaensch
Cześć, Twoje życzenie nie jest przesadzone, a SpK widocznie nie chce. Poszukaj gdzie indziej, u niezależnego pośrednika, są również kilka całkiem rozsądnych, dużych, działających na całym kraju platform (nie mogę podawać nazw tutaj). Być może sensowne będzie uzyskanie informacji o sobie w Schufa, więcej informacji znajdziesz na ich stronie internetowej. Raz w roku jest to bezpłatne! (ale jest ukryte na stronie, wolą raczej sprzedać pakiet płatny). Jeśli przekazujesz polisę na życie, rzeczywiście pojawiają się pewne wady. Nie można ich jednak dokładnie określić, jeśli nie zna się dokładnie umowy i przepisów dotyczących korzystania z świadczeń oraz prawa do korzyści.

Napisany przez hawo12
Cześć,

dziękuję za informacje.

Teraz spróbuję z Bank of Scotland. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, zamierzam również zrezygnować ze wszystkich usług w Sparkasse.

Ponieważ musiałbym jeszcze raz przepisać umowę ubezpieczenia na życie (obecnie moją matkę jako ubezpieczyciela, ale ja płacę składki jako ubezpieczona osoba) i możliwe, że mogą mi grozić dodatkowe straty podatkowe w wyniku cesji, więc to nie wchodzi w grę.

Raport dotyczący mojej historii kredytowej w Schufa wynosił około 96% około 2-3 lata temu. Być może faktycznie warto byłoby się o to ponownie zapytać.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
banki porównują miesięczne dochody z wydatkami, które częściowo są obliczane w sposób ujednolicony. Od dochodów odejmowane są opłaty za utrzymanie (ok. 700 euro), czynsz i raty. Przy podanych dochodach obliczenia powinny być korzystne.

W związku z tym finansowanie w wysokości powyżej 8 000 euro również nie powinno stanowić problemu. Wysokość raty zależy od okresu spłaty, przy okresie spłaty 36 miesięcy miesięczna rata powinna wynosić około 250 euro.

Często w przypadku kredytu samochodowego wymaga się zabezpieczenia poprzez przeniesienie własności samochodu, co oznacza, że dowód rejestracyjny zostaje zdeponowany w banku i zostaje zwrócony dopiero po całkowitej spłacie kredytu. W razie potrzeby lepszym rozwiązaniem może być zaciągnięcie zwykłego pożyczki, wówczas dowód rejestracyjny pozostaje u Ciebie.

Wymaganie cesji polisy na życie jest bardziej niż niesmaczne. Można zaoferować klientowi ubezpieczenie na wypadek śmierci, ale nawet to jest dobrowolne i przy tak krótkim okresie trwania kredytu byłoby bezsensowne.

Napisany przez hawo12
Cześć,

jeszcze jedna aktualizacja tutaj:

16.12 wziąłem wniosek online w banku, wysłałem i 22.12 miałem pieniądze na koncie. Z oprocentowaniem 3,24% na rok. Po drodze jedno telefon, czy wszystko w porządku, czy mam jeszcze pytania itp.

Więc rzeczywiście można inaczej.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@hawo12, ale powinno się zakładać, że każdy klient będzie traktowany tak samo jak ty, prawda?
Miłej zabawy i uważaj na śnieg i lód :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata