Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Projekt budowlany w 7 lat.

Napisany przez sfdjdskjkl
Cześć, czytam od pewnego czasu i chciałbym teraz poznać opinie na temat naszego planu. Nasze dane:

Młode (24-28 lat) małżeństwo, razem zarabiające około 4000€ netto, z tendencją do lekkiego wzrostu. Chcemy odkładać 2000€ netto miesięcznie. Planujemy inwestycje pieniędzy i chcemy zrealizować cel posiadania własnego domu za około 7 lat. Działka już jest. Jako pierwszy krok chcielibyśmy obecnie zawrzeć umowę na kredyt mieszkaniowy z Rieser-Bausparen, aby zapewnić sobie atrakcyjne odsetki kredytowe. Jednak pojawia się pytanie o odpowiednią sumę kredytu mieszkaniowego. Co stoi na przeszkodzie, na przykład, aby ustalić wysoką sumę kredytu mieszkaniowego (od 100.000€) i płacić jedynie 2100€ rocznie na Bausparer, a po 7 latach dokonać wpłaty specjalnej, aby kredyt mieszkaniowy stał się przysparujący odsetki? Oszczędzone kapitał można by zainwestować w bardziej atrakcyjne możliwości lokat.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Drogi mały kapitał początkowy i zwiększ kapitał przy przyznaniu.
To również błąd myśleć, że duży jednorazowy wpłatą spowoduje natychmiastowe przyznanie kredytu budowlanego.
Przyznanie zależy od oceny numeru. Przyznane mogą również nastąpić za kilka miesięcy po dokonaniu dużej jednorazowej wpłaty.

Lepiej zacząć od małej sumy dojścia do etapu alokacji, a później zwiększyć sumę bausparowania.

Otrzymałem już kilkakrotnie taką radę. Ale czy można to zrobić bez problemów także w umowach WohnRiester?
A co z warunkami umowy? Bank/instytucja oszczędnościowa na pewno będzie miała możliwość dostosowania oprocentowania do obowiązujących warunków, co przeczy naszemu celowi, jakim jest zabezpieczenie dla siebie korzystnych stóp procentowych dzisiaj.

Cytat od Bankkaufmann

To błędne myślenie, że wpłacając jednorazową dużą sumę pieniędzy, od razu dojdzie do etapu alokacji bausparowania.
Decydujący jest wskaźnik wycen. Przy dużych jednorazowych wpłatach faza alokacji może nastąpić dopiero po kilku miesiącach.

Wydaje mi się, że teraz nie jest to dla mnie problemem. Przy rozsądnej planistyce kilkumiesięczne opóźnienie nie powinno mieć większego znaczenia.

Oczywiście, kasy oszczędnościowe ponownie podnoszą stawki, gdy stopy procentowe rosną. Ale jeśli zawrzesz zbyt wysoką kwotę oszczędności mieszkaniowej, może się okazać, że chcesz skorzystać z zupełnie innej formy finansowania. Wtedy byłoby szkoda poniesionej wysokiej opłaty za zawarcie umowy, prawda?

Oczywiście, kasy oszczędnościowo-kredytowe ponownie ustalają stawki, gdy rosną stopy procentowe.
Jednak jeśli zawierasz zbyt wysoką kwotę oszczędności budowlanych, może się okazać, że chcesz skorzystać z zupełnie innej formy finansowania. Wtedy byłoby szkoda wysokiego opłaty za zamknięcie, prawda?

hm, dlaczego miałbym chcieć innego rodzaju finansowania?
Lepsze stopy procentowe/warunki kredytu są rzadkością w tradycyjnym finansowaniu budowlanym przez bank w ciągu 7 lat. Przynajmniej uważam, że szanse na to są niewielkie.

Nie można na to odpowiedzieć, jeśli nie znamy szczegółów dotyczących taryfy.
Jednakże fakt, że gdy stopy procentowe banków rosną, oszczędzanie na budowę jest ponownie na czasie.

Oczywiście, myślę po prostu ogólnie o poziomie stóp procentowych za 7 lat.
Prawdopodobnie będą one wyższe (według mojej kuli do wróżenia?)

Sprawdzę i porównam kilka ofert oszczędności mieszkaniowych w ramach WohnRiester na kwotę 50 000 euro (dla mężczyzny i kobiety).

Chodzi ci o oferty dotyczące kont oszczędnościowych Wohnriester? Czyli teraz nie o weryfikację kredytową, tylko po prostu o konta oszczędnościowe Wohnriester do regularnego oszczędzania, tak? W jakim obszarze kodowym pocztowym mieszkasz?

Czy mówisz o ofertach dotyczących lokat mieszkaniowych Wohnriester? Więc nie chodzi o ocenę finansowania, ale po prostu o lokaty mieszkaniowe Wohnriester do oszczędzania, prawda?
W jakim obszarze o kodzie pocztowym mieszkasz?

Dokładnie, obszar kodu pocztowego to 76***

Napisany przez effzeh
Czy masz już zawartą umowę oszczędnościową na Dom?
Jeśli nie, powinieneś ją zawrzeć i regularnie oszczędzać przez najbliższe 7 lat!

Czy masz już umowę oszczędzania budowlanego?
Jeśli nie, powinieneś ją zawrzeć i regularnie oszczędzać przez najbliższe 7 lat!

Chcemy to właśnie zrobić poprzez połączenie z Wohnriester, czy masz dodatkowe sugestie?

Myślę, że ma na myśli bez Wohnriester.
To również moje zdanie. Nie zawsze trzeba zawierać umowę oszczędnościowo-kredytową Wohnriester.
Zwykłe umowy oszczędnościowo-kredytowe również mają swoje zalety.

Napisany przez Suxxess
Ale czy dla Wohnriester nadal obowiązuje minimalna stopa zwrotu w wysokości 1,75%?
Byłbym zdziwiony, gdyby ten warunek nadal obowiązywał w przypadku zwykłej nowej umowy z Bausparkasse.

Czy Wohnriester jest traktowany inaczej, więc te 1,75% już nie mają znaczenia?

Od stycznia 2015 roku stopa gwarantowana dla Riester spada z 1,75% do 1,25%

Napisany przez Suxxess
To mi wiadome. Jednak prawdopodobnie miało to na celu zaznaczenie, że opłaty są niższe w przypadku zwykłego oszczędzania na zakup mieszkania. W przypadku programu Wohnriester zawsze warto pamiętać, że konto dofinansowania mieszkaniowego rośnie (jest oprocentowane roczną stopą 2%) i jest opodatkowane przy wypłacie emerytury.

W rezultacie warto porównać, czy lepiej opłaca się program Wohnriester czy oszczędzanie na zakup mieszkania w ramach umowy oszczędnościowej. Czy to jasne?

Okej, nie da się uniknąć porównania między Wohnriester a normalnym oszczędzaniem na budowę.

Jaką rolę odgrywa oprocentowanie gwarantowane w produkcie Wohnriester? Przecież w okresie oszczędzania zazwyczaj otrzymuje się jedynie mizerną stopę procentową od produktu budowlanego.

Napisany przez Matthew Pryor
W jakim stopniu oprocentowanie gwarantowane odgrywa rolę w przypadku produktu Wohnriester? W fazie oszczędzania zazwyczaj jest to tylko marna stopa procentowa produktu oszczędnościowego.

Nie gra żadnej roli. Jeśli zakłada się błędnie, że Wohnriester to rodzaj produktu. Wohnriester może również być planem oszczędnościowym z dofinansowaniem lub polisą emerytalną. Jednak w przypadku dofinansowanego kontraktu oszczędnościowo-kredytowego stopa procentowa czy jej obniżenie nie odgrywa początkowo żadnej roli.

Napisany przez NilsS
W ubiegłym miesiącu podpisałem umowę oszczędnościową na cele budowlane. Zlikwidowałem swoją starą umowę (działała 4 lata), zgodnie z zaleceniem doradcy LBS. Mam nadzieję, że to było właściwe decyzja. Planowany start budowy u mnie to 8-9 lat.

@Nils, czy otrzymałeś swoją opłatę końcową z umowy sprzed 4 lat tutaj proporcjonalnie? Czy teraz ponownie płacisz ją od nowa od samego początku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata