Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rentowność kapitału emerytalnego: Nowa umowa na jednorazową wpłatę?

Napisany przez Lenkruede
Cześć Forum,

właśnie mam pytanie dotyczące sprawy z 2013 roku - przypomniała mi się właśnie, ponieważ w 2014 roku znów będzie jednorazowa wpłata.

Mam emeryturę bazową w Generali. No cóż, trzeba działać jako osoba samozatrudniona :-) Początkiem umowy były minimalne miesięczne wpłaty (50 euro) i na koniec roku dodatkowa wpłata z zysku. Pod koniec grudnia 2013 roku zgłosiłem wpłatę i otrzymałem odpowiedź, że nie można już dokonywać dodatkowych zysków w ramach starej umowy i trzeba zawrzeć nową umowę. Istnieje taka regulacja prawna. Skontaktowałem się również bezpośrednio z infolinią Generali i otrzymałem tę samą informację.

Co sądzicie, czy to było poprawnie postawione czy Generali próbuje po prostu przekształcić umowy na umowy o niższych oprocentowaniach?

Pozdrowienia,
Jörg

Re: Rentowność kapitału emerytalnego: Nowa umowa na jednorazową wpłatę?

Napisany przez Matthew Pryor
Pod koniec grudnia 2013 roku zgłosiłem płatność i otrzymałem informację, że na starym kontrakcie nie można już dokonywać dodatkowych płatności i trzeba byłoby zawrzeć nową umowę. Istnieje taka regulacja prawna. Zadzwoniłem również bezpośrednio do infolinii Generali i otrzymałem tę samą informację.

Teoretycznie możliwe jest, że ubezpieczyciel w ogóle nie akceptuje dodatkowych płatności. W praktyce jest to mało prawdopodobne, ale teoretycznie możliwe.
Z odwołaniem się do ustawy: również możliwe. I to wtedy, gdy ubezpieczyciel w swoich warunkach ma klauzulę, która pozwala mu przyjąć dodatkowe opłaty na wtedy obowiązujących podstawach rachunkowych.
Nie zapominajmy, że w 2013 roku wprowadzono uniseksualizację również dla rent zabezpieczających. Może to oznaczać, że dodatkowe opłaty są także uniseksualne. I technicznie rzecz biorąc, stanowią nową umowę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata