Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Standardowe pismo odpowiedzi BMW Banku dotyczące zwrotu opłaty manipulacyjnej.

Napisany przez BenT
Cześć,

również złożyłem w BMW Bank w pierwszej połowie grudnia wniosek o zwrot opłaty manipulacyjnej z 2007 roku. Teraz otrzymałem przyznam miły list, w którym BMW Bank prosi, abym odstąpił od skorzystania z usług prawnika, rzecznika praw konsumenta oraz nakazu zapłaty, a także informuje mnie o przesunięciu daty na 31.03.2015 i obiecuje ponowny kontakt ze mną. Podobno nie muszę nic robić.

Zastanawiam się tylko, czy nadal jestem po stronie prawnej, czy to jest próba przeciągnięcia sprawy i na koniec pojawi się jakiś pretekst, dlaczego pieniądze ani odsetki nie mogą zostać wypłacone.

Czy ktoś ma tutaj doświadczenie lub zalecenie? Jeśli muszę jeszcze w tym roku coś zrobić, to zostały mi tylko 2 dni.

Dziękuję.

Re: Standardowe pismo odpowiedzi BMW Banku dotyczące zwrotu opłaty manipulacyjnej.

Napisany przez TC-K777
Cześć, banki nie ustają w poczuciu humoru. Oczywiście starają się zwlekać z Tobą do czasu upływu terminu przedawnienia.

Powinieneś zareagować natychmiast i skonsultować się z prawnikiem, który napisze list do banku lub skontaktować się z ombudsmanem. W ten sposób termin będzie kontynuowany. W pewnych okolicznościach, po wydaniu wzorcowego orzeczenia sądu, bank faktycznie może wrócić do Ciebie i zwrócić Ci pieniądze. Ale tylko wtedy, gdy zgłosisz swoje roszczenie teraz.

W przeciwnym razie Twoje pieniądze są na zawsze stracone, ups, mam na myśli u banku.

Napisany przez BenT
Dziękuję za informację... Czy wysłanie wezwania do zapłaty w tym roku ma sens, czy to byłoby zbyt drastyczne? Mogę także wysłać skargę do Rzecznika Finansowego jeszcze w tym roku listem poleconym, wtedy zostanie ona złożona na czas...

Napisany przez fogfog
Wysłać pismo do banku za pośrednictwem adwokata?? Nic nie powstrzymuje przedawnienia. Jeśli bank wyraźnie zrzeka się zarzutu przedawnienia, wtedy możesz im w to uwierzyć. Albo i nie. Bezpieczeństwo zapewnia pismo do ombudsmana banku, pod warunkiem, że jego zaangażowanie hamuje przedawnienie. Najlepiej wysłać je listem poleconym i ewentualnie dodatkowo faxem. Jesteś naprawdę późno. Nakaz zapłaty też powinien być już za późno, aby to jeszcze udało się poukładać. Dla wszystkiego przed 1.1.2012 r. kończysz 31.12.14 r.

Napisany przez TC-K777
@fogfog: Jeśli prawnik dochodzi roszczeń (i o to mi chodziło), to cała sprawa się toczy dalej.

Napisany przez fogfog
TC-K777
jeśli tak uważasz. W porządku. ale to nie jest mój pieniądz, który przepadł. TYLKO pismo jest bezcelowe.

Napisany przez TC-K777
U nas to wystarczyło. Co miałby on w ogóle zrobić w tych kilku godzinach do 31.12.14? Myślę, że radca prawny może mu lepiej pomóc niż gdyby próbował zrobić to wszystko sam. Co radca prawny z tego zrobi, to już inna sprawa.

Napisany przez BenT
Nie do końca rozumiem tego? Przecież nie piszę do nich po raz pierwszy. Napisałem do nich na początku miesiąca i otrzymałem odpowiedź na piśmie... chciałbym im wierzyć, ale jestem sceptyczny, zwłaszcza że sprawa mogłaby ulec przedawnieniu....

Napisany przez BenT
Krótki feedback: BMW Bank dobrowolnie wypłacił i dotrzymał słowa. Włącznie z odsetkami, bez problemów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata