Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zabezpieczenie emerytalne w przedsiębiorstwie - zmiana pracodawcy - wykup - kontynuacja.

Napisany przez Christoph
Cześć wszystkim,

mój obecny pracodawca założył dla mnie emeryturę firmową. Jednak kilka tygodni temu, złożyłem wypowiedzenie u tego pracodawcy na dzień 31.12.2014. Teraz pojawia się pytanie, czy mogę wypłacić przynajmniej już wpłacone kwoty, chociaż do wartości wykupu?

Następujące dane warto uwzględnić:
Allianz Direct Insurance Classic
Zawarcie: 05.11.2010
Prawo do wypłaty: nieodwołalne prawo do wypłaty z zastrzeżeniem (Oznacza to: Z ubezpieczenia jesteś nieodwołalnie uprawniony do otrzymania wszystkich świadczeń pod warunkiem. Jeżeli stosunek pracy zakończy się przed wystąpieniem zdarzenia ubezpieczeniowego i wtedy nie masz jeszcze trwałego prawa do świadczeń, mamy prawo skorzystać z wszystkich przyszłych świadczeń ubezpieczeniowych dla nas. Twoje prawo do świadczeń staje się trwałe, gdy w chwili odejścia kończysz 25 lat i ubezpieczenie trwało z nami jako ubezpieczającym 5 lat.)
Data urodzenia: 29.11.1990 (Wiek w chwili wypowiedzenia: 24 lata)

Na podstawie powyższych punktów jasne jest, że w chwili obecnej nie mam prawa do wypłaty.

Jednak mam pytanie, czy mogę samodzielnie kontynuować wpłaty na rok 2015 i następnie wypłacić wartość wykupu? Czy to ma sens?

Mam pisemność z roku 2012, gdzie przedstawione są gwarantowane wartości wykupu:
2014: 998,45
2015: 1.279,06
2016: 1.623,74

Nie jestem pewien, ile dotychczas miesięcznie wpłacała firma, ale jak się okazuje, było to 30,00 euro.

P.S. Oczywiście jeszcze raz porozmawiam na ten temat z moim byłym pracodawcą, ale chciałem wcześniej uzyskać niezależną opinię.

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia,
Christoph

Re: Zabezpieczenie emerytalne w przedsiębiorstwie - zmiana pracodawcy - wykup - kontynuacja.

Napisany przez Suxxess
Poprzez wyżej wymienione punkty jest dla mnie jasne, że obecnie nie mam prawa do wypłaty.

Jestem kompletnym laikiem, ale zgadzam się z Tobą.

Jednak mam pytanie, czy mogę samodzielnie kontynuować wpłaty na rok 2015 i wypłacić wartość wykupu? Czy to ma sens?

Z tego, co czytałem, świadczenie przysługuje Twojemu pracodawcy i nie możesz samodzielnie go kontynuować. Jeśli do tej pory nie wnosiłeś własnego wkładu, nie licz na tę kwotę.

BetrAVG - pojedyncza norma
BetrAVG - pojedyncza norma

Okres 3 miesięcy po odejściu nie zdaje się mieć zastosowania, a w umowie ubezpieczenia musiałoby jasno być napisane, że masz prawo do kontynuacji z własnymi składkami. (Jeśli tak, zrób to)

Możesz ponownie zapytać swojego pracodawcę lub firmę Allianz, czy jest coś jeszcze do zrobienia, aczkolwiek moim osobistym zdaniem sprawa jest jasna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata