Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy mój wynik w Schufie wzrośnie po udanych kredytach?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

jeśli mam 2 kredyty: jeden na 2500€ i drugi na 2757€, oraz trzeci w wysokości 7500€, czy moja ocena w Schufa wzrośnie, ponieważ pomyślnie spłaciłem dwa kredyty.

Karty kredytowej również zrezygnowałem i od 1.1.2015 roku powinienem być odnotowany jako pozytywny w Schufa.

Obecnie mam ocenę: 96,55%

Czy więc moja ocena w Schufa wzrośnie?

Dziękuję za pomoc

Marc00

Napisany przez 6Bankkaufmann
To zależy od tego, co zrobisz z trzecim kredytem. Pozyskanie kapitału czy spłata pierwszych kredytów? Ogólnie rzecz biorąc, zbyt wiele rat kredytowych nie jest zbyt korzystne.

Napisany przez Daukind
Rzeczywiście może iść w dół. Schufa nie lubi łańcuchowych kredytów (z rosnącym wolumenem)

Łańcuchowa kredyt= Nowy kredyt ratalny spłaca stary kredyt.
Tak jak opisał Daukind.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Poprzednie dwie pożyczki spłaciłem prawidłowo.

pożyczka w wysokości 7500€ to nowa, niezależna pożyczka.

Dzięki za pomoc

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Poziom punktacji maleje... 5200 euro (2 kredyty) nie jest w proporcji do 7500 euro.

Ponadto, punktacja wzrosła w ciągu miesięcy / lat trwania dwóch kredytów... Zatem teraz będzie to tylko minimalne.

Przypuszczam, że wyniesie to około 91-93%.

Napisany przez Marc00
Cześć,

to znaczy, że muszę się uspokoić, aż mój wynik się ponownie poprawi po tym, jak spłacę 7500€...

Żeby mój wynik się poprawił ponownie?

Dzięki wielkie!

Marc00

Tak też można zrobić. Ale czy to ma znaczenie, czy Twój wynik wynosi 96 czy 98?

Napisany przez Marc00
Cześć Bankierze,

zawsze myślałem, że im wyższy wynik, tym lepiej, jeśli kiedyś chce się skorzystać z usług swojego banku lub ogólnie z banków....

Marc0

Tak, to jest właściwe, ale nie ma większego znaczenia, czy masz wynik 96 czy 98.
Ważniejsze jest przyjrzenie się historii. Jak przyjmowanie kredytu ratalnego po kredycie ratalnym...
Wiele kart kredytowych też nie jest dobra.

Napisany przez Birgit
Jeśli zaraz po spłaceniu kredytu (lub nawet dwóch) bierzesz nowy kredyt, to według mnie nie jest to pozytywnie widziane przez banki pod względem zdolności kredytowej.

Wygląda na to, że żyjesz na kredyt.

Dlaczego od razu zawierasz nową umowę kredytową?
Wygląda na to, że żyjesz ponad swoje możliwości.

Zazwyczaj gromadzi się oszczędności na koncie oszczędnościowym i z nich opłaca się wyższe wydatki.

Czy kredyt służy tylko temu, abyś myślał, że zwiększasz swoją zdolność kredytową, jeśli jest napisane, że regularnie spłacasz raty kredytu?

Nie znam się na Schufie (mój wynik jest mi obojętny), ale mogę sobie wyobrazić, że regularne posiadanie kredytów może mieć negatywny wpływ.

@Birgit, istnieje z pewnością tysiąc powodów, dla których człowiek decyduje się na zaciągnięcie nowego kredytu. Nie każdy ma oszczędności na koncie oszczędnościowym. Ale jedno jest pewne. Regularne korzystanie z kredytu nie przyczynia się do zwiększenia wyniku kredytowego.

Napisany przez Birgit
@Bankkaufmann

to prawda. (nie ma to dla mnie znaczenia, dlaczego)
Nie potępiam również nikogo za to, że ma kredyty.

Po prostu uważam, że lepiej jest gromadzić oszczędności niż płacić odsetki od kredytów.

Ale jeśli ktoś nie może gromadzić oszczędności, zastanawiam się, jak ta osoba będzie mogła spłacać raty kredytowe.

Birgit

Większość osób nie odkłada środków, gdy spłaca raty kredytów (Moje doświadczenie).
Jeśli zostaje trochę pieniędzy, to raczej preferują pełną spłatę rat kredytowych.
Jednakże normalna obsługa kredytu rat i oszczędzanie na lokacie terminowej byłoby bardzo nietypowe.

Napisany przez 2Escorpio
[cytuj=Bankkaufmann">
Tak też można zrobić. Ale czy ma znaczenie, czy twój wynik wynosi 96 czy 98?

Następnie weź duży kredyt, na przykład kredyt hipoteczny... Na oprocentowaniu (zauważalna różnica finansowa) zdasz sobie wtedy sprawę, czy masz 96% czy 98%

Nie wspominając o tym, że mając 98% masz większą elastyczność w wyborze produktu kredytowego, np. umowy na telefon... z wynikiem 96% od razu znajdziesz się w gorszej kategorii wyników.

@Escorpio, nie widzę tego w ten sposób. Dla kredytu hipotecznego nie ma znaczenia, czy wynosi on 96 czy 98%.
Decydująca jest raczej kwota księgi hipotecznej dla działalności hipotecznej.
Każdy klient otrzymuje tę wartość bezpłatnie raz, jeśli wybierze darmowe sprawdzenie swojego PGLD zgodnie z §34 BDSG.
Kiedy pracowałem wewnętrznie w banku, decyzja kredytowa była podejmowana tylko na podstawie tej wartości.
Przykład (od litery A-G finansowano, od litery H odrzucano)

Napisany przez 2Escorpio

@Escorpio, tego nie widzę tak. Dla kredytu hipotecznego nie ma znaczenia, czy wynik wynosi 96 czy 98%.
Decydująca jest raczej litera hipoteki dla transakcji kredytowych zabezpieczonych hipoteką.
Każdy klient otrzymuje to za darmo raz, jeśli wybierze bezpłatne sprawdzenie w Schufa zgodnie z §34 BDSG.
Kiedy byłem wewnętrznym działem banku, decyzja kredytowa była podejmowana tylko na podstawie litery.
Przykład (od litery A-G finansowano, od litery H odrzucano)

Jednak każdy bank działa inaczej... U nas bierze się także pod uwagę wynik, dochód w stosunku do raty kredytowej itp... Mówię teraz o obliczaniu zdolności kredytowej i oprocentowania.

Oczywiście finansujemy także na poziomie 96% (jeśli pozostałe warunki są spełnione), ale stopa procentowa będzie gorsza niż przy wyniku 98%... przynajmniej u nas tak jest.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata