Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Brak ubezpieczenia samochodu przy wpisie do Schufa

Napisany przez Geschaedigter
Ubezpieczenia samochodowe oferują tylko minimalne ubezpieczenie przeciwko szkodom osobom z negatywną historią kredytową, bez opcji ubezpieczenia autocasco i wyłącznie na roczną składkę. Dla emerytów może to być spory problem. Kto tutaj może pomóc?

Napisany przez Daukind
Nie rozumiem problemu, a do tego tytuł jest niepoprawny. Czy może pan/pani sformułować pytanie?

Co jest nie tak z tytułem??
Problem polega na tym, że przy wpisie do Schufa osoba zamawiająca ubezpieczenie samochodu może otrzymać polisę tylko z obowiązkowym ubezpieczeniem OC, BEZ ubezpieczenia AC, a także tylko na rok, z zadeklarowaną składką. Jako emeryt o niskich dochodach dochodzi jeszcze fakt, że opłaty trzeba dokonywać z góry co 3 miesiące.
Teraz zrozumiałeś??

Napisany przez Gell
Problem leży tutaj prawdopodobnie w „rocznej składce z góry”.
Niestety jest to powszechne postępowanie ubezpieczeniowe:

Ubezpieczyciele są zobowiązani do ubezpieczenia
W Niemczech każdy posiadacz samochodu, który chce uczestniczyć w ruchu drogowym, ma obowiązek zawarcia obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej komunikacyjnej w krajowej spółce ubezpieczeniowej. W rezultacie ubezpieczyciele są również zobowiązani do zapewnienia ochrony. Regulacje te znajdują się w niemieckiej ustawie o obowiązkowym ubezpieczeniu (PflVG).

Często trudno zrealizować prawo do ubezpieczenia
Problematyczne staje się to jednak często, gdy istnieje negatywny wpis w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) i ubezpieczyciele samochodów mają wątpliwości co do zdolności płatniczej ubezpieczającego. W takich przypadkach firmy są zobowiązane do udzielenia tylko ubezpieczenia OC. Dodatkowe ubezpieczenia, takie jak ubezpieczenie od szkód często nie są oferowane. Ponadto ubezpieczyciele samochodów mogą określić sposób płatności składek i w wielu przypadkach oferują klientom, którzy mają negatywny wpis w Schufa, jedynie płatność z góry. Dla wielu potencjalnych ubezpieczonych z zaległościami finansowymi, taka sytuacja wiąże się jednak z dodatkowymi problemami finansowymi.

Jednak nie wszystkie ubezpieczyciele samochodów wymagają informacji z Biura Informacji Gospodarczej (Schufa), a niektóre firmy akceptują również płatności w ratach miesięcznych. Ponieważ taka taktyka kroplowa wymaga zwiększonego nakładu pracy administracyjnej dla spółki ubezpieczeniowej, większość ubezpieczycieli nalicza jednak dodatkową opłatę.

Więc pytanie poszkodowanego brzmi: Jakie spółki akceptują, przy negatywnym wpisie w Schufa, płatności w ratach miesięcznych?

Rozumiesz

Kto przez te wszystkie lata płacił każdego miesiąca moje czynsze, opłaty za media, telefon, rachunki za prąd, itp.?? Tylko dlatego, że ktoś ma wpisy w bazie Schufa, nie świadczy jeszcze o jego zachowaniu przy płatnościach. W jakim towarzystwie ubezpieczeniowym mogę teraz zawrzeć polisę OC z opcją kasko? Chodzi mi o sensowne ubezpieczenie, a nie o płatności miesięczne. Jestem ubezpieczony w VHV od ponad 3 lat, z płatnościami co kwartał. Wczoraj otrzymałem nowy dowód ubezpieczenia, BEZ kasko i Z płatnością roczną. Uważam to za czystą szkodę!! Nawet ADAC (członek od 1969 roku) nie robi wyjątków. Mimo że nowy zarząd powiedział: Członkowie powinni odczuć, że na nich zależy i powinni zostać wysłuchani! Wszystko kłamstwo!!!

Napisany przez Suxxess
Złóż najpierw zastrzeżenie wobec tego jednostronnego zmienienia umowy w VHV. (Na razie powinno wystarczyć zwykłe faksowanie.) To jeszcze nic nie gwarantuje, ale być może otrzymasz odpowiedź od ubezpieczyciela.

Czy teraz ADAC także wymaga rocznej opłaty? W takim razie również złożyłbym tam zastrzeżenie. Choć nie pomoże to wiele, ale być może okażą się elastyczni. (Na pewno mają również biuro skarg / lub możesz napisać do zarządu.)

Napisany przez Birgit

Tylko dlatego, że ktoś ma wpisy w Schufa, nie świadczy to wcale o jego zachowaniu płatniczym.

No cóż, jeśli masz negatywny wpis w Schufie, to było tam pewne problemy z twoim zachowaniem w zakresie płatności

No cóż, jeśli masz negatywną pozycję w rejestrze Schufa, to znaczy, że miałeś kiedyś problemy z terminowym regulowaniem płatności.

To nonsens z sosem. Wpisy mają 20 lat. Spowodowane przez typów takich jak wy, którzy nie płacą rzemieślnikom rachunków. Szukam ubezpieczenia, dlatego tutaj jestem. A nie po to, aby tłumaczyć się przed głupcami.

Napisany przez patrice999
Problem nie leży po stronie Schufy.
Towarzystwa ubezpieczeniowe nie pytają Schufy o umowy ubezpieczeniowe. Avarto Infoscore to baza danych, do której większość towarzystw ubezpieczeniowych odwołuje się.
Warto sprawdzić sobie raport kredytowy. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych możesz otrzymać go raz w roku za darmo. Być może znajdują się w nim informacje o nieprawidłowo wykonanych czynnościach.

@Poszkodowany: Wciąż są jeszcze pojedyncze towarzystwa, które nie przeprowadzają tak rygorystycznych kontroli. Na pierwszy rzut oka poleciłbym Ci złożenie wniosku w R+V/Kravag, Allianz lub AXA. Są one zazwyczaj bardziej elastyczne w kwestii wcześniejszych niezapłatów, o ile nie popadłeś w niełaskę u jednego z tych towarzystw.

Napisany przez Ex-Studentin
Jeśli nazwiesz ludzi głupcami, wątpię, że będą nadal chcieli ci pomóc.
Powinieneś zacząć od 20-letniego wpisu do rejestrów dłużników. Jeśli został opłacony lub udowodniono prawomocnie, że roszczenia wobec ciebie są niesłuszne, możesz zażądać jego usunięcia.

Edycja: Zauważyłem za późno, że post jest już starszy.. Był mi pokazany jako nowy.

Napisany przez maestro
Nikt na pewno ci nie pomoże..tonacja tworzy muzykę

Napisany przez kennname
Dołączam do tematu...

Mam umowę w bardzo drogim ubezpieczeniu i chciałbym zmienić na inne. Czy zawsze można zmienić tylko w określonych terminach?

Jak powinienem postąpić? Czy istnieje określony moment na złożenie wypowiedzenia czy określony termin wypowiedzenia? Ostatnio często słyszę o różnych terminach. Czy jest coś jeszcze, o czym należy pamiętać, jeśli chcę zmienić ubezpieczenie samochodu? Według (link removed, proszę nie reklamować) można zaoszczędzić nawet do 850 euro....

Napisany przez katalog49
Przeciętnie umowę ubezpieczenia samochodu zwykle rozwiązuje się w terminie głównego terminu płatności, najczęściej (ale nie zawsze) pierwszego stycznia roku.

Inną możliwością rozwiązania umowy jest szkoda wypadkowa. W tej sytuacji zarówno Ty, jak i ubezpieczyciel macie prawo do wypowiedzenia umowy.

Prawdopodobnie można zaoszczędzić nawet 3 000 EUR. W przypadku drogich umów (wysoka grupa ryzyka, brak zniżki za bezszkodową jazdę, dowolni kierowcy), różnica między najdroższym a najtańszym ubezpieczycielem może wynosić aż 3 000 EUR. Więc ten, kto przeszedł z najdroższego na najtańszego, oszczędza 3 000 EUR. Oczywiście, przy takich kwotach, wszystko to jest reklamowym bełkotem. Oczywiście można zaoszczędzić, ponieważ zazwyczaj nie jest się klientem aktualnie najtańszego ubezpieczyciela. Dlatego trzeba porównywać.

To tylko Ty możesz określić, czy zaoszczędzisz 850 EUR przechodząc do innego ubezpieczyciela. Jednak, biorąc pod uwagę, że jesteś przeciętnym ubezpieczonym (średnia grupa ryzyka, średnia zniżka za bezszkodową jazdę), mam wątpliwości.

Oczywiście trzeba uważać, aby nie stracić ubezpieczenia, na którym nam zależało, za oszczędzone pieniądze. W przeciwnym razie zmiana może okazać się opłacalna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata