Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego dla osób pracujących na własny rachunek.

Napisany przez bananalars01
Cześć,

Jako tzw. freelancer, dobrowolnie ubezpieczyłem się ustawowo.

Jednakże jestem niezadowolony, moja firma ubezpieczeniowa (KKH) ma teraz tylko jedną godzinę przyjęć w tygodniu, w innym przypadku musiałbym jechać do najbliższego głównego oddziału, co byłoby zbyt długotrwałe. Poza tym, nie jestem zadowolony z obsługi.

Na przykład AOK ma przyjęcia codziennie, nawet w soboty, co bardzo mi odpowiada jako osobie samozatrudnionej.

Pytanie: Czy można bezproblemowo zmienić ubezpieczenie w zakresie ubezpieczenia zdrowotnego ustawowego?

Prywatne ubezpieczenie nie wchodzi w grę dla osób 50Plusser, składki są zbyt wysokie.

Z góry dziękuję

Napisany przez uwehaensch
Okres wypowiedzenia wynosi 2 miesiące na koniec miesiąca, czyli możesz zrezygnować w styczniu na 01.04.2015.

Dodatkowe regulacje:
Masz okres wiązania z KKH wynoszący 18 miesięcy, przed jego upływem nie możesz zmienić ubezpieczyciela.
Jeśli masz dodatkowe opcjonalne plany ubezpieczeń zdrowotnych, może obowiązywać okres wypowiedzenia wynoszący do 3 lat.

Ale to można było samodzielnie sprawdzić w około 1 sekundę za pomocą google!

Dziękuję za informacje.

Ale to nie jest takie proste:

Od lipca 2014 roku jestem ubezpieczony u KKH jako samozatrudniony w ramach ubezpieczenia ustawowego, wcześniej byłem ubezpieczony w KKH przez urząd pracy, a wcześniej jako pracownik.

Co z tą 18-miesięczną klauzulą dotyczącą dodawania do siebie różnych form zatrudnienia (pracownik, bezrobotny i samozatrudniony)?

Google na to pytanie nie odpowiada.

Napisany przez uwehaensch
Okej, mogliście po prostu sformułować pytanie w ten sposób od razu.
W każdym razie, całkowicie bez znaczenia jest, jaki był Twój status ubezpieczenia (z wyjątkiem ubezpieczenia rodzin- nego) lub kto płacił składki.
Musisz być członkiem KKH przez okres nieprzerwanych 18 miesięcy, zanim będziesz mógł zrezygnować.

Napisany przez Suxxess
Napisali do mnie z DAK, że ze względu na ich podwyżki opłat mam prawo do specjalnego prawa do wypowiedzenia umowy ( Ustawowy dodatek w wysokości 0,9% zostanie zniesiony, a następnie ponownie naliczone zostanie 0,9% )

Właściwie powinni już do Ciebie napisać. A przy specjalnym prawie do wypowiedzenia umowy 18 miesięcy nie mają znaczenia.

Chcę nie irytować oryginalnego autora wątku, ponieważ wykonujemy tutaj ekscurs dotyczący ubezpieczeń zdrowotnych.

Przepraszam za to!

Ale skoro już przy tym jesteśmy:

Dziękuję również za ostatnią wskazówkę, właśnie wysłałem e-mail do KKH z zapytaniem o moją składkę miesięczną za 2015 rok i jak się składa (stawka podstawowa, zapewnienie o chorobowe Comfort i Premium).

Właśnie sprawdziłem stronę internetową - 40 euro więcej w KKH.

Brawo, i dotychczas brak informacji na ten temat.

Przypuszczam, że podwyżki opłat będą miały miejsce także w innych ubezpieczeniach zdrowotnych.

W każdym razie, prawo do specjalnego rozwiązania umowy byłoby super, co najprawdopodobniej skieruje mnie do AOk - ponieważ mają dyżur w soboty. Dla mnie jako osoby samozatrudnionej, idealne.

Wygląda na to, że KKH restrukturyzuje się, co nie jest dobre ani dla klientów, ani prawdopodobnie dla pracowników. Kiedyś chyba należeli do Alianz.

Napisany przez EasyD
Zazwyczaj przy pierwszym wprowadzeniu dodatkowej składki istnieje prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy.

Szczególnie w Państwa przypadku, bananalars, może jednak obowiązywać okres związania z KKH. Od momentu rozpoczęcia korzystania z ubezpieczenia dziennego chorobowego Comfort zobowiązali się Państwo na trzy lata do korzystania z tej samej kasy chorych.

Napisany przez Suxxess
EasyD hier bis du im Irrtum. Die Frage ist was hier rechtlich gilt. Bei einer Gebührenerhöhung, sprich einer einseitigen Vertragsänderung zum Nachteil des Kundens steht einem ein gesetzliches Sonderkündigungsrecht zu.

Die 18 Monate / 3 Jahre Bindungsfrist gelten nach meinem Verständnis dann wenn er regulär kündigen würde. ( Er würde ja nicht regulär kündigen, ist ja nicht umsonst ein Sonderkündigungsrecht ) Sprich wenn die KKH nun darauf verzichten würde die 0,9% zusätzlich zu kassieren, dann könnte er natürlich nicht kündigen.

Quelle: Sonderkündigungsrecht wegen Zusatzbeitrag - Krankenkassen.de

Erhebt Ihre Krankenkasse erstmals einen Zusatzbeitrag, haben Sie ein Sonderkündigungsrecht. Sie können Ihre Mitgliedschaft in der Krankenkasse kündigen, selbst wenn Sie dort weniger als 18 Monate versichert waren. Doch auch langjährige Mitglieder einer Krankenkasse sollten bei der Kündigung wegen Zusatzbeitrags auf Besonderheiten achten.

Quelle: https://www.ikk-classic.de/mitglieds...el.html#c21552

Was muss ich bei einem Wahltarif zu beachten?Wenn Sie mit Ihrer Krankenkasse die Teilnahme an einem Wahltarif vereinbart haben, kann die Bindung je nach Tarif bis zu drei Jahre betragen. Während dieser Zeit ist ein Krankenkassenwechsel grundsätzlich nicht möglich. Ausnahme: Das Sonderkündigungsrecht, wenn die Kasse einen Zusatzbeitrag erhebt, besteht auch während der Wahltarifbindung.

Also bananalars01, das Musterkündigungsschreiben Aufgrund des Zusatzbeiträge fertig machen und du wirst dann wohl zum 01.04.15 bei der AOK versichert sein.

Napisany przez patrice999
Aktualnie możliwe do wypowiedzenia z prawem do wypowiedzenia ze specjalnym terminem wypowiedzenia / Termin 2 miesięcy od otrzymania pisma z informacją o dodatkowych składkach Twojej GKV.
Warto również zauważyć, że jeśli nie masz tzw. planu wyboru w Twojej GKV, obowiązuje zwykły okres wiążący wynoszący 18 miesięcy i okres umowy może wynosić nawet do 36 miesięcy, w zależności od planu i GKV.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli w Twojej GKV obowiązek płacenia dodatkowej składki, to moim zdaniem, można skorzystać z prawa do jednorazowego wypowiedzenia z powyższym terminem, pomimo istnienia planu wyboru.

Moim zdaniem w przypadku dobrowolnej GKV ciekawe mogłoby być obniżone składka bez ubezpieczenia chorobowego i zamożność zapewnić za pomocą prywatnej PKV.
(Wyższy zabezpieczony dochód do 100% możliwy, nie w przypadku ubezpieczenia chorobowego GKV).

Dziękuję wszystkim tutaj, którzy odpowiedzieli

Napisany przez EasyD

EasyD tut się mylisz. Pytanie brzmi, co jest tu obowiązującym prawem. W przypadku podwyżki opłat, czyli jednostronnej zmiany umowy na niekorzyść klienta, przysługuje mu prawo do specjalnego prawa do wypowiedzenia umowy zgodnie z prawem.

Termin 18 miesięcy / 3 lata obowiązujący po mojej interpretacji wówczas, gdy klient złożyłby zwyczajne wypowiedzenie. (Przecież nie złożyłby zwyczajnego wypowiedzenia, przysługuje mu specjalne prawo do wypowiedzenia) Innymi słowy, jeśli KKH zrezygnowałaby teraz z pobierania dodatkowej opłaty w wysokości 0,9%, wówczas oczywiście nie mógłby wypowiedzieć umowy.

Źródło: Prawo do wypowiedzenia umowy z powodu dodatkowej składki - Krankenkassen.de
Źródło: https://www.ikk-classic.de/mitglieds...el.html#c21552

Tutaj mylisz okres wiązania wynikający z wcześniejszej zmiany ubezpieczyciela zdrowotnego w ciągu ostatnich 18 miesięcy z okresem wiązania, który wynika z dodatkowej umowy dotyczącej wyboru taryfy opcjonalnej (w przypadku bananalars ubezpieczenia dziennego).

Napisany przez Suxxess
EasyD, podlinkowałem moje źródło, w którym jasno stwierdzono, że prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy jest również obowiązujące, jeśli obowiązuje powiązanie z taryfą wyborczą.
Moim zdaniem jest to jednoznacznie sformułowane. (Nawet w pogrubieniu!)

Jeśli jednak się mylę, byłbym wdzięczny za podanie źródła, które udowodni przeciwną tezę.

Napisany przez EasyD
Nie zawsze wszystko, co znajduje się w internecie, musi być od razu prawdziwe, Suxxess.

W kwestiach dotyczących Ubezpieczenia Zdrowotnego ZUS-9, zawsze zaglądam do piątej księgi ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

§ 53 reguluje taryfy wyboru. W akapicie 8 określone jest prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy taryfowej w przypadku trudnych sytuacji - gdzie, jak dotychczasowych informacjach, nie mieści się brak dostosowania do warunków - Nie wymieniono tam innej możliwości wypowiedzenia umowy.

§ 175 reguluje możliwości wyboru lub zmiany ubezpieczyciela zdrowotnego. W akapicie 4 mowa jest o 18-miesięcznym okresie wiązania po zmianie. W przypadku gdy ubezpieczyciel zdrowotny pobiera dodatkową składkę lub ją zwiększa, ten okres wiązania nie ma zastosowania. Nie ma tam wspomnienia o tym, że przez to okres wiązania z taryfą wyboru jest anulowany.

Nie mam więc możliwości pokazania czegoś, co nigdzie nie zostało wspomniane.

Ale ta regulacja z pewnością wielu ludzi drażni. Jedno z moich klientów, który również ze względu na działalność gospodarczą supplementuje swoje dni płatnego zwolnienia na wypadek choroby przez ubezpieczenie Zdrowotne POZ, zwrócił się do mnie z prośbą o zmianę. Dlatego też właśnie dokładnie przebadałem tę kwestię i przeprowadziłem kilka rozmów telefonicznych w tej sprawie.

Napisany przez Suxxess
Oczywiście, to są z pewnością solidne argumenty. Dziękuję za obszerną analizę. Ja bym zinterpretował, że sądy jeszcze nie podjęły w tej sprawie decyzji kluczowej.

Mimo to warto spróbować, przecież IKK nie zamieściłoby tego bez powodu na swojej stronie. Być może pomoże także nowe ubezpieczenie zdrowotne, które na pewno chce pozyskać nowych klientów i na pewno utrzymuje odpowiedni dział prawny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata