Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Zawrzeć nową umowę oszczędnościową?

Napisany przez Lat
Cześć,

zastanawialiśmy się nad zakupem nieruchomości i otrzymaliśmy ofertę dotyczącą finansowania wstępnego oraz zawarcia umowy o oszczędzanie budowlane. W międzyczasie zrezygnowaliśmy z tego zamiaru. Zwykle odziedziczam Dom moich rodziców i muszę wówczas finansowo zrekompensować mojego brata. Z tego powodu zastanawiam się nad rozpoczęciem oszczędzania w ramach umowy o oszczędzanie budowlane ze względu na korzystne oprocentowanie.

Teraz moje dwie pytania:
W istniejącej umowie gromadzi się już niewielka suma (10 000 €). doradca z firmy Schwäbisch-Hall podczas rozmowy finansowej zaproponował przeniesienie tej sumy do nowej umowy. W obecnej umowie, przy obecnym oprocentowaniu oszczędzania wynoszącym 2,5%, nie chciałbym jej zamykać, ale zatrzymać wpłaty i przenieść te środki do nowej umowy.
Czy mogę kontynuować starą umowę bez wpłacania kolejnych środków?

Niestety mam bardzo mało czasu i chciałbym uniknąć wielu spotkań z przedstawicielami.
Czy ktoś mógłby polecić mi 2-3 sensowne oferty?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Lat
Czy mogę d

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Lat
konsultant z Schwäbisch Hall proponuje likwidację Państwa oszczędności na oprocentowaniu 2,5% BSV i przejście na nowe BSV?
W ten sposób ponownie generuje nowe transakcje, zarabia prowizję, a Państwo otrzymują niższe oprocentowanie na saldo środków.
Oczywiste, co powinni Państwo zrobić, prawda? Kopnąć go w tyłek!

Napisany przez Lat
Dziękuję za odpowiedź

Niestety, było to trochę niejasne wyrażone. W ramach wstępnego finansowania i BSV przy zakupie domu zalecał mi to.

Ponieważ teraz zakup został sfinalizowany, nie rozmawialiśmy o tym.

Moje pytanie brzmi: czy saldo może pozostać na umowie bez dalszych wpłat?

Saldo na BSV może pozostać bez konieczności dokonywania kolejnych wpłat.

Napisany przez Spessartraeuber
To zdecydowanie ma sens, aby zachować istniejący kredyt budowlany! Gdzie indziej możesz mieć pewne 2,5% odsetek. Rozwiązanie tego kredytu budowlanego i podpisanie nowego ma sens tylko dla kasy budowlanej!
Ile wynosi suma kredytu budowlanego w obecnym kontrakcie?
I jaką kwotę w przybliżeniu potrzebujesz na wypłacenie bratu. W zależności od tego, wypłacenie bratu może być uzasadnione przez kontynuację bieżącej umowy i skorzystanie z relatywnie dobrych odsetek.

Napisany przez Lat
Niestety istniejąca umowa BSV to tylko mała umowa (21 000) zawarta na początku mojej nauki. Myślę, że suma ta wyniesie od 50 do 100 000, a pieniądze mam nadzieję, że normalnie nie będą mi potrzebne tak szybko...
myślę o umowie na 65 000, którą oszczędzam 200 € miesięcznie, jeśli się nie mylę, to powinien on dojrzeć za niecałe 11 lat...

Poproś o przedstawienie kalkulacji oszczędnościowej. Wtedy dokładnie dowiesz się, czy BSV zostanie przyznany po 11 latach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata