Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy powinienem naprawdę wybudować Dom?

Napisany przez manu151186
Od pewnego czasu dręczy mnie pytanie, czy powinienem zbudować Dom.
Kilka słów o mnie. Jestem mężczyzną, mam 28 lat i jestem samotny.

Działka już jest i została opłacona gotówką.
Ponadto mam oszczędności w wysokości 115 000 euro.

Potrzebowałbym pożyczki bankowej w wysokości 180 000-200 000 euro.
Moje dochody netto wynoszą 1 950 euro.

Chciałbym ustalić finansowanie, które składałoby się z riestera mieszkaniowego (100 000 euro) i pożyczki bankowej (80-100 000 euro). Dodatkowo chciałbym prowadzić niewielki oszczędnościowy plan związany z budową, dzięki czemu po 10 latach mógłbym spłacić część zadłużenia bankowego i skorzystać z udziału pracodawcy w tym oszczędnościowym planie.
W ten sposób miałbym miesięczną ratę wynoszącą około 500 euro. Po 10 latach wygaśnie okres zakładania oprocentowania bankowego, a ja dostanę nowy oprocentowanie dla pozostałej kwoty.

Teraz dręczy mnie pytanie, czy powinienem w ogóle budować, skoro jestem samotny. Musiałbym zdać się na innych i w większości przypadków mógłbym jedynie pomagać jako robotnik. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że samodzielne wykonanie prac budowlanych jest dość trudne. Który z nas jest w stanie samodzielnie kłaść rury czy tynkować?

Z jednej strony, marzę o budowie domu. Z drugiej strony, jestem sam i całe obciążenie spoczywałoby na mnie.

Jeśli będę czekał, nie wiem, jak będą się rozwijać oprocentowanie i ceny budowlane. Nie chcę, aby moje roczne oszczędności
ledwo wystarczały na zniwelowanie wzrostu cen. W ten sposób nie zrobię postępu.

W tej chwili mam duży dylemat, co jest właściwą decyzją. Otrzymałem dużą kwotę gotówki po śmierci rodziców oraz oczywiście sam bardzo oszczędzałem. Obecnie mieszkam z ojczymem w wynajętym mieszkaniu. Mamy ustaloną umowę, mieszkanie jest darmowe, ale ja muszę sam dbać o gospodarstwo domowe. Jeśli mój ojczym poznałby jutro kobietę, z pewnością musiałbym się wyprowadzić i znajdować inne miejsce do wynajęcia itp. Rozważałem także zakup mieszkania. Ale po pierwsze, to nie jest mój sen, a po drugie, u nas nie ma już nic dobrego. Wszystko zostało wykupione ze względu na fazę niskich stóp procentowych.

Byłbym wdzięczny za osobiste opinie lub doświadczenia. Może to pomoże mi zwiększyć jasność w mojej głowie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Mieszkasz bezpłatnie i możesz obecnie oszczędzać kapitał własny.
Jesteś zadowolony z obecnej sytuacji mieszkaniowej?
Czy nie?
Powinno to być ważne pytanie.
Co z założeniem rodziny? W wieku 28 lat przed Tobą stoją wspaniałe lata?
Oczywiście, stopy procentowe są niskie i mogą dalej spaść, ale nie muszą.
Istnieje dużo miejsca do wzrostu.
Ale możesz także wziąć pełny kredyt spłacający kapitał i zabezpieczyć sobie oprocentowanie do pełnej spłaty kredytu.

z obecną sytuacją mieszkaniową jestem zadowolony.
Nie mam teraz szczególnie dobrego stosunku do mojego ojczyma. Na pewno nie jest to rozwiązanie na przyszłość, jesteśmy zbyt różni. Obecnie jest to po prostu najlepsze rozwiązanie dla mnie. Mogę mieszkać za darmo i mam kogoś wokół siebie, co po śmierci mojej matki w zeszłym roku, wydaje mi się całkiem dobre. Trochę odwrócenia uwagi.
Co miesiąc odkładam co najmniej 1 000 euro. Jeśli idzie bardzo dobrze, czasem nawet 1 400 euro. W zależności od tego, na co sobie pozwalam i na co rezygnuję. Na początku myślałem, że będę oszczędzał na spłatę pożyczki hipotecznej w ramach Programu Vorfälligkeitsentschädigung w taki sposób, aby mogła ona spłacić w całości pożyczkę bankową za 10 lat. Ale wtedy stopa zwrotu była o 200-300 euro wyższa (ze względu na stopę oszczędzania kasiennego), więc doszedłem do około 800 euro i nie chciałem tego. Chciałem mieć jeszcze możliwość przyjemności i z pożyczką bankową mam możliwość corocznej dodatkowej spłaty w wysokości maksymalnie 10 000 euro. Teraz mam to wszystko pod kontrolą. Mam niską ratę kredytu w wysokości 500 euro. Po wszystkich potrąceniach na jedzenie, picie itd. zostaje mi 700 euro, więc mogę zdecydować, na co wydać pieniądze, na jakie oszczędności (na nowy samochód) czy wpłacić dodatkową ratę kredytu. W moim całym planie finansowym nie uwzględniłem żadnych dodatkowych płatności z tytułu urlopu, świąt czy zwrotów podatkowych. Trzymam to dla siebie jako bonus. Mam obawy, że jeśli będę nadal oszczędzać i trzymać poważne pieniądze po stronie, to te dodatkowe pieniądze mogą rozpłynąć się ze względu na rosnące koszty budowy i być może wzrastające oprocentowanie kredytu. Zdecydowanie chciałbym założyć rodzinę, ale najpierw trzeba znaleźć odpowiednią kobietę. Gdyby ta kobieta pojawiła się w moim życiu, uważam, że finansowanie byłoby łatwe, gdyż dodatkowe spłaty kredytu byłyby wtedy wyższe. Muszę również dodać, że moim zawodem jest architekt budowlany. Sam zajmuję się całym planowaniem i koordynacją robot od podstaw.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Manu,

czytam tutaj już od jakiegoś czasu w forum i postanowiłem rzucić swoje trzy grosze do twojego tematu.

Na twoim miejscu nie budowałbym jeszcze domu, jeśli nie masz jeszcze odpowiedniej partnerki i rodziny. Nawet jeśli już masz działkę, powinieneś przemyśleć, czy chcesz się już teraz lokalnie związać. Gdy poznasz miłą kobietę 50 km dalej lub życiowe okoliczności zabiorą cię gdzie indziej, twój obecny teren budowy może przestać być tak atrakcyjny do budowy domu.

Nie możesz wiedzieć, jakie życzenia przyniesie twoja przyszła partnerka. Wyobrażam sobie, jak ciężko będzie później zdefiniować ""twoje/moje/nasze"". Jeśli już teraz budujesz Dom, to będzie to TWÓJ Dom. Oznacza to, że jeśli ona się wprowadzi i finansowo się zaangażuje, będzie płacić czynsz, nie będąc wpisaną do księgi wieczystej, i mieszkać w domu, który został ukształtowany zgodnie z twoimi, a nie jej wyobrażeniami.

Jeśli twoja przyszła partnerka ma własność i musi ją jeszcze sfinansować, znów pojawia się konflikt. A jeśli nie znajdziesz partnerki, skończysz z ogromnym domem, mającym wyższe koszty utrzymania w porównaniu z mieszkaniem. A jeśli stracisz pracę lub zostaniesz niezdolny do pracy, będziesz miał nadal kredyt do spłacenia.

W końcu wiele spekulacji, gdzie Dom może być ogromnym obciążeniem.

Ja też pracuję, zarabiam podobnie jak ty i oszczędzam na nieruchomość. Niemniej jednak dobrze się zastanowię, zanim cokolwiek kupię i zaciągnę długi. Nigdy nie wiadomo, co jeszcze może przyjść w życiu. Przynajmniej stosunki rodzinne powinny być jakimś jasno zdefiniowane.

Pozdrowienia

Napisany przez brainy
Zgadzam się z opinią. Poczekaj.

Napisany przez Hanomag

Posiadam już działkę, którą zapłaciłem gotówką.
Dodatkowo mam obecnie również gotówkę w wysokości 115 000 euro.

Są to idealne warunki do budowy. Dodatkowo, obecnie możesz finansować pozostałą kwotę na okres około 10 lat z oprocentowaniem około 1,5%, co jest niezwykle korzystne. Oto pozytywne aspekty:
- Jesteś oszczędny
- Masz czas i nie musisz płacić czynszu,
- Oprocentowanie jest najniższe w historii,
- Za oszczędności otrzymasz minimalne odsetki,
- Masz wystarczająco kapitału własnego na bardzo korzystną resztę finansowania,
- Masz doświadczenie z planami budowlanymi,
- Masz kontakty z deweloperami, itp.

Czekanie na założenie rodziny - zwłaszcza jeśli nie masz jeszcze odpowiedniej drugiej połowy - byłoby straconym czasem. Kiedy nadejdzie czas, znajdzie się sposób. Kto wie, jak będą rozwijać się w przyszłości oprocentowanie i ceny - także czynsze?

Jeśli nikt Ci nie podpowiada, możesz zrealizować swoje doświadczenie jako technik/architekt budownictwa. Jednak z doświadczenia (sam budowałem trzy razy) radzę Ci dobrze zaplanować i poprosić o radę doświadczonych ekspertów budowlanych.

Umowy budowlane już nie są tym, czym były kiedyś. Lepiej trzymaj się z dala - zwłaszcza od umów oszczędnościowych związanych z Riesterem. Bausparkassen mają problem z tym, że muszą subwencjonować stare umowy z wysokimi odsetkami oszczędnościowymi, co negatywnie wpłynie na przyszłość.

Jaka jest alternatywa dla WohnRiester i VL-Bausparer?
Obecnie zastępują one moje kredyty bankowe o 10-letnim okresie wiązania oprocentowania. Czy powinienem zamiast nich wybrać kredyt bankowy z dłuższym okresem wiązania oprocentowania?

Napisany przez Hanomag

Jaką alternatywą dla WohnRiester i oszczędnościowych na budowę mieszkania są?

Każda inwestycja Riester może teraz być użyta w całości lub częściowo (co najmniej 3 000 €) do spłaty długów związanych z zamieszkiwanym przez siebie mieszkaniem. Mała oszczędnościowa kasa mieszkaniowa do przechwycenia środków z programu VL nie jest zła.

Cytat od manu151186

Obecnie te fundusze spłacają moje kredyty hipoteczne, które mają 10-letni okres obowiązywania oprocentowania.

Jednak muszą być oszczędzane po niskich stopach procentowych, i nie można dokonać dodatkowe spłaty.

Cytat od manu151186

Czy powinienem raczej zwrócić uwagę na kredyty hipoteczne z dłuższym okresem obowiązywania oprocentowania?

Długie okresy obowiązywania oprocentowania zwiększają oprocentowanie. Ja osobiście finansuję w większości na 10 lat i w mniejszym stopniu na 15 lat, dopłacając jak najwięcej dodatkowych środków.

Musisz wiedzieć, że od momentu wypłaty środków na finansowanie z programu Wohnriester zostanie utworzone konto pomocnicze, na kwotę wypłaty. Ta wymyślona kwota jest roczne oprocentowane o 2% do momentu wypłaty renty. W przypadku umowy oszczędnościowej na budowę mieszkania, po uzyskaniu kredytu dodawane są raty spłaty. Kwotę z konta pomocniczego należy opodatkować od momentu rozpoczęcia wypłaty renty lub w przypadku wcześniejszego zrezygnowania z obiektu (bez następnego obiektu).

Napisany przez Matthew Pryor
Kwota z konta dofinansowania mieszkaniowego musi być opodatkowana od momentu rozpoczęcia emerytury lub w przypadku przedwczesnego zrezygnowania z obiektu (bez następnego obiektu).

Inaczej mówiąc: Bzdura. Drogi TO, proszę się nie denerwować z powodu takich błędnych informacji. Tylko dlatego, że obiekt nie jest już wykorzystywany do własnego użytku, nie oznacza to, że kwota zgromadzona na koncie dofinansowania mieszkaniowego musi zostać opodatkowana.

Napisany przez Hanomag

Znowu jednym słowem: brednie. Drogi TO, proszę się nie denerwować z powodu takich dezinformacji.

Faktycznie. Niestety Matthew Pryor po raz kolejny musi zakładać, że inni też popełniają te same błędy. Zamiast krytykować prawidłowe posty innych, powinien raczej sam zaprezentować prawidłowe porady od samego początku.

Cytat z Matthew Pryor

Tylko dlatego, że obiekt nie jest już użytkowany, kwota zdeponowana na koncie dla wsparcia mieszkaniowego nie musi być automatycznie opodatkowana.

Ta kwota musi zostać opodatkowana wcześniej czy później. Aby uniknąć natychmiastowego opodatkowania, celowo wskazałem na następny obiekt i zaznaczyłem, że może to być zarówno obiekt mieszkaniowy, jak i umowa Riesterfolgevertrag, co powinien wiedzieć samozwańczy guru Riester, jak Matthew Pryor.

W zasadzie chciałem przerwać szkolenie uzupełniające Matthew Pryora z powodu beznadziejności, ale dla dobra jego klientów zrobię wyjątek.

Cytat z Porad Podatkowych Akademickiej Wspólnoty Roboczej

W tych przypadkach wypłata kapitału – w przeciwieństwie do innych kont Riester - nie jest uznawana za użytek szkodliwy pod względem podatkowym. Nadal zachowasz dotychczas naliczone dopłaty na rzecz emerytalnej oraz ewentualne zwroty podatku z tytułu odliczenia od dochodu ze źródeł zarobku. Możesz wypłacić zgromadzony kapitał z konta Riester na zakup domu, kontynuować oszczędzanie w ramach tej umowy i skorzystać z dopłat Riester. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość otrzymania renty pieniężnej w przyszłości. Niemniej jednak w wieku emerytalnym będziesz musiał opodatkować zarówno rentę pieniężną, jak i poziom kapitału na koncie dla wsparcia mieszkaniowego.

Jednakże nie wolno Ci zaprzestać samodzielnego użytkowania. Ponadto musisz przestrzegać przepisów dotyczących wypłacania kapitału. Jeśli tego nie zrobisz, będzie to uważane za szkodliwe wykorzystanie kapitału – z konsekwencjami podatkowymi. W takim przypadku będziesz musiał opodatkować cały kapitał naraz.

Osoba oszczędzająca na Riesterze może odłożyć opodatkowanie w momencie rezygnacji z obiektu do początku renty, wpłacając pobraną kwotę na rzecz następnego obiektu mieszkaniowego lub na rzecz dodatkowego konta Riester (w przypadku częściowej wypłaty być może również na istniejącym koncie).

Zamiast narzekać na prawdziwe wpisy innych

Jeśli kiedykolwiek będziesz mógł napisać prawdziwy i kompletny post....byłbym naprawdę zdziwiony.

Kwota ta będzie musiała być opodatkowana wcześniej czy później. Aby uniknąć natychmiastowego opodatkowania, celowo wskazałem na kolejny obiekt i że może to być zarówno obiekt mieszkalny, jak i umowa emerytalna Riester, co powinno być już znane samozwańczemu papieżowi Riester jak Matthew Pryor.

Papieżowi Riester jest to oczywiste, ale czasem nie TO. I twoje niepełne informacje i mylące wypowiedzi nie pomagają w tym. Mogłeś również wspomnieć, że w przypadku zaniechania własnego użytkowania, jednoczesnego ustanowienia prawa do użytkowania przez inną osobę i zamiaru beneficjenta wznowienia własnego użytkowania obiektu najpóźniej po ukończeniu 67. roku życia, wcześniejsze opodatkowanie również nie występuje. Ale tego nie zrobiłeś. Dlatego twoje stwierdzenie, jak zwykle, jest z grubsza nieprawdziwe.
Dlatego moja pilna rada dla TO to poleganie na tym, co się liczy, a mianowicie na podstawach prawnych zawartych w § 92 a ustawy o podatku dochodowym. Z pewnością nie na wątpliwych źródłach naszego trolla forumowego hanomaga.

Właściwie chciałem przerwać dalsze szkolenie z braku nadziei,

Szkol się sam, to na dzień dzisiejszy wystarczająco beznadziejne.

Napisany przez Hanomag

nasz forumowy troll hanomag.

Tutaj jak zawsze: Nie oceniaj innych po sobie.

Jeśli naprawdę miałbym rozpocząć budowę domu pod koniec tego roku, to finansowanie składające się z następujących komponentów byłoby dla mnie atrakcyjne.

Mieszkanie Riester (suma BS ok. 67.000 euro / kwota pożyczki ok. 33.500 euro)
Bausparer VL (suma BS ok. 15-16.000 euro, aby skorzystać z wkładu pracodawcy)
na koniec kredyt bankowy (z oprocentowaniem na 10 lat) z początkową spłatą w wysokości 1% i możliwością corocznej dodatkowej spłaty w wysokości 10.000 euro.

przez pierwsze 10 lat miałbym niską i stałą ratę, ok. 500 euro, gdzie mogłbym dużo dodatkowo spłacić. Po dziesięciu latach otrzymałbym nową stopę procentową dla pozostałego zadłużenia. Wtedy miałbym możliwość spłacenia części pozostałego zadłużenia za pomocą BS (w zależności od sytuacji rynkowej). Ten koncept najbardziej mi odpowiada.

Banki chciały mi wcisnąć wysoki Mieszkanie Riester i wysoki Bausparer VL. Nie jestem tym zachwycony, ponieważ musiałbym płacić wysokie składki miesięczne na BS. W ten sposób ograniczałbym sobie możliwość dodatkowej spłaty kredytu bankowego. Wolę spłacać niż oszczędzać.

Czy ten koncept jest godny polecenia? Trochę mieszany. Trochę z każdego. Tak otrzymuję ulgi związane z Riester (rozliczenie podatkowe w późniejszym terminie jest dla mnie jasne), korzystam z wkładu pracodawcy i mam mimo to niską ratę z możliwością dużych dodatkowych spłat.

Napisany przez Suxxess
Matthew, przypominasz mi mojego byłego przełożonego z armii, który podczas inspekcji kwatery otwierał okno, aby zdrapać drobiny brudu z muru, gdy już nic więcej nie znalazł.

Post na forum nie ma na celu zastąpić kompleksowej porady, myślałem, że to jest jasne dla wszystkich.

@Wątek
Jaka jest szansa, że z tego zrobi się Dom wynajmowany? Czyli buduje się Dom, ale wynajmuje go. Jeśli zdarzy się sytuacja, że nie znajdzie się żaden najemca, zawsze można samemu wprowadzić się.

To byłoby również rozwiązanie, jeśli przyszła partnerka z powodu pracy chciałaby mieszkać gdzie indziej, po prostu wynajmuje się wtedy Dom. W takim przypadku najprawdopodobniej rezygnuje się z Wohnriester w pierwotnej wersji. A jeśli chciałoby się jednak tam zamieszkać, wystarczy zgłosić własne potrzeby i gotowe. (Oczywiście należy również ponownie sprawdzić warunki nabycia własności własnej, czy to faktycznie działa w rzeczywistości, tylko jako uwaga, jeśli Matthew znowu będzie szukał czegoś do narzekania)

Matthew, przypominasz mi mojego starego przełożonego z czasów Bundeswehry podczas kontroli pokoju. Kiedy nic już nie znalazł, otworzył okno, aby zdrapać brudy z muru, żeby jednak coś znaleźć.

Dlatego to on był twoim przełożonym. A jeśli hanomag uważa, że musi przekręcać fakty przy każdej nadarzającej się okazji, to dostaje specjalne traktowanie, które mu się należy. Co również powinieneś znać. A czy dany wpis twierdzi, że jest kompletny, raczej zależy od standardów autora, a nie od twojej jasnej opinii.

To byłoby również rozwiązanie, jeśli przyszła partnerka chciałaby mieszkać gdzie indziej z powodu pracy - wtedy po prostu się wynajmuje. W takim przypadku kwestia Wohnriester w pierwotnej wersji odpada.

Przynajmniej w ogólnym zarysie to zrozumiałeś.

@manu
Czy działka znajduje się w dobrej lokalizacji? Czy łatwo byłoby wynająć tam nieruchomość?

Jeśli koniecznie chcesz zbudować Dom, możesz również rozważyć podzielenie go na kilka mieszkań. Na przykład, możesz zamieszkać w jednym mieszkaniu, a drugie wynająć. W ten sposób możesz korzystać z obu mieszkań z żoną i dziećmi, a gdy dzieci będą już dorosłe, możesz ponownie wynająć jedno z mieszkań. (Oczywiście, wiele różnych rzeczy może pójść inaczej niż planowano)

Mimo to nadal odradzałbym budowę domu tylko dla siebie. Czy nie byłaby opcja jedynie zakupu gotowego mieszkania?

Tylko dlatego, że chcesz mieć rodzinę, nie kupowałbym od razu vana. Jak już wcześniej wspomniano, nie wiesz, jakie marzenia przyniesie z sobą Twoja przyszła partnerka, a jeśli z jakiegoś powodu pozostaniesz bez dzieci, będziesz miał za dużo miejsca w domu. A może Dom będzie mieć za małą albo za dużą ilość pokoi, a wy po czasie zechcecie mieć piwnicę na imprezy czy coś w tym stylu.

Możesz już zacząć nad nim pracować i mieć propozycję w tyle głowy, kiedy przyjdzie czas. Gdy Twoje plany rodzicielskie się ustabilizują za 10 lat, Twoje marzenie domu pewnie wyglądać będzie inaczej, niż gdybyś planował go teraz jako singiel.

Chociaż teraz możesz dostać tanie kredyty, oczekując, będziesz miał więcej własnych środków i mniejsze ryzyko związanego z zaciągnięciem zbyt dużego kredytu.

Napisany przez Hanomag

Chociaż w obecnej chwili możesz łatwo dostać tanie pożyczki, to jednak jeśli poczekasz, będziesz miał/a później więcej kapitału własnego i mniejsze ryzyko związane z zadłużeniem.

Nie zdobyłeś jeszcze doświadczenia, które ja musiałam zdobyć pod koniec lat 70. W latach 1977-1981 ceny nieruchomości w dobrych lokalizacjach podwoiły się. Jeśli ta sytuacja miałaby się powtórzyć, to młody człowiek - po zastosowaniu przez Ciebie zalecenia oczekiwania - miałby później znacznie większe zadłużenie pomimo większego kapitału własnego, zaoszczędzonego wcześniej dzięki wysokim oszczędnościom.

Nie miałeś jeszcze tej samej sytuacji, z jaką się spotkałem pod koniec lat 70. Cena nieruchomości w dobrych lokalizacjach podwoiła się od 1977 do 1981 roku. Jeśli taka sytuacja zdarzyłaby się ponownie, młody człowiek - zgodnie z Twoją radą oczekiwania - miałby później znacznie większe obciążenia długami, mimo wyższego kapitału własnego uzyskanego w wyniku dotychczasowej wysokiej oszczędności.

Wtedy nie miałem jeszcze zbyt wielu doświadczeń. Zawsze dobrze jest mieć różne perspektywy, ostatecznie to Manu musi zadecydować.

Jednak w jego przypadku sytuacja jest trochę inna. Już ma działkę, więc skorzysta z wzrostu wartości lokalizacji. Oczywiście większym ryzykiem jest wzrost oprocentowania pożyczek, ale nie wzrosną one z dnia na dzień, więc nie ma potrzeby podejmowania pochopnych decyzji.

Ja niestety mam trochę złe doświadczenia, ponieważ moi rodzice obecnie mają problem z utrzymaniem domu. Kupili go 12 lat temu w tej samej miejscowości, gdzie pracują, przy złych stawkach kredytowych. Miejscowość umiera (wszyscy się przeprowadzają z wsi do miasta), więc ostatecznie brakuje jedynego źródła dochodu, a sprzedaż/wynajem nie przyniosłyby dużych zysków z powodu złej lokalizacji. Dlatego pojawia się pytanie o to, jak atrakcyjna jest lokalizacja działki. Jeśli miałby na końcu wielki Dom w rodzinnym mieście (ale o złej lokalizacji), a jego warunki życia ulegną zmianie, to kredyt w wysokości 180 do 200 tys. w przypadku nagłej utraty pracy byłby dużych obciążeniem. Oto młody człowiek z dużą ilością gotówki na koncie, który ma wiele możliwości. Przedwczesna budowa domu może zatruć jego przyszłość.

Ale jak już wspomniałem - zależy to od lokalizacji. Jeśli w ostateczności uda się mu wynająć Dom, będzie to zupełnie inna sytuacja.

Napisany przez Hanomag

Jestem trochę zszargana losami, ponieważ moi rodzice obecnie nie są w stanie utrzymać domu. Kupili go 12 lat temu w tej samej miejscowości co miejsce pracy, ale pod złą stopą kredytową, a teraz ta miejscowość wymiera (wszyscy się przeprowadzają z wsi do miasta), co ostatecznie oznacza brak jedynego źródła dochodu. Sprzedaż lub wynajęcie ze względu na złą lokalizację również nie przyniosłoby zbyt wielu korzyści. Dlatego też ważne jest, jak dobra jest lokalizacja nieruchomości. Jeśli skończy z dużym domem w rodzinnym mieście (ale o złej lokalizacji), to zmiana jego warunków życia oznaczałaby ogromną kwotę w postaci kredytu w wysokości od 180 do 200 tysięcy w przypadku nagłej utraty pracy.

To również ciekawe doświadczenie, które TE powinien uwzględnić. Ja tego nie przemyślałam, ponieważ zawsze mieszkałam w dobrej lokalizacji - dużo miejsc pracy.

Cytat od Ex-Studentin

Ale jak już wspomniałam, wszystko zależy od lokalizacji. Jeśli ostatecznie uda mu się dobrze wynająć Dom, sytuacja będzie inna.

Rzeczywiście: Lokalizacja ma ogromne znaczenie.

Więc lokalizacja działki jest szczerze bardzo dobra.
Znajduje się pomiędzy dwoma miastami, więc mogę dotrzeć do miasta A (większe miasto 130€/m² działka budowlana) i miasta B (nieco mniejsze 100€/m² działka budowlana) w ciągu 10 minut. Na mojej działce metr kwadratowy z infrastrukturą kosztował 68 €. Działka nie sąsiaduje z drogą federalną, ale jeśli zechcę, w ciągu 3-4 minut jestem na drodze krajowej łączącej wymienione miasta. Sklepy są dobrze zaopatrzone. Wszystko, czego potrzebujesz, jest dostępne. I jak już wspomniałem, dostęp do drogi krajowej jest doskonały. Było to dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie chciałem jeździć długo po okolicy, aby dostać się na drogę krajową. Moja działka była ostatnią wolną działką w obszarze budowlanym. To oznacza, że mogłem ją kupić jeszcze po przystępnej cenie. 1-2 miesiące temu powstał drugi etap rozbudowy obok obszaru budowlanego, w którym znajduje się moja działka. Burmistrz już narzeka, że nie będzie w stanie utrzymać cen z pierwszego etapu rozbudowy (gdzie jestem ja), ponieważ koszty infrastruktury były tak wysokie. Mówiąc krótko: cały nowy obszar budowy będzie miał znacznie wyższe koszty działek niż moja działka, którą udało mi się jeszcze zdobyć. Dlatego moim zdaniem także w przypadku ewentualnej odsprzedaży scenariusz jest korzystny

Napisany przez NaTwoim13
@all

Gdzie leży zasadniczy problem? W wartości działki? W kosztach budowy? W odsetkach? W dochodach? W koncepcie finansowania?

Z mojego punktu widzenia, dyskusja całkowicie pomija wyjściowe pytanie i gdy się dokładnie przyjrzymy, tak naprawdę nie da się udzielić jednoznacznej rekomendacji.

Podstawowe pytanie lub podejście musi być wyjaśnione i poddane w wątpliwość, a może to zrobić tylko sam OP, albo w prywatnych rozmowach z osobami o podobnych poglądach.

Napisany przez Hanomag

Musi być wyjaśnione i poddane wątpliwościom podstawowe, osobiste pytanie lub postawa, co w zasadzie może zrobić tylko OP samodzielnie, albo w osobistych rozmowach z ludźmi o podobnych poglądach.

Dlatego pyta o to tutaj.

Napisany przez NaTwoim13
Okay, to może być zrozumiałe, ale zwłaszcza w przypadku pytania, czy 28-letni kawaler powinien zająć się nowym budynkiem, można udzielić odpowiedzi tylko wtedy, gdy zna się istotę i osobowość pytającego, w przeciwnym razie dyskusja skupia się na szczegółach, które nie są istotą pytania.

Jeśli lokalizacja działki pasuje (musi pasować, w przeciwnym razie nie kupiłby jej), kapitał własny jest dostępny (jest go więcej niż wystarczająco) i na czym można go obecnie inwestować, żeby nie tracił na wartości szybciej niż przez inflację, miejsce pracy z solidnym dochodem jest zabezpieczone (co również musi być potwierdzone), stopy procentowe są niskie (co nie powinno być niższe), to moim zdaniem istnieje tylko jedna odpowiedź.

Inaczej byłoby, gdyby działka nie była jeszcze dostępna, wtedy pytanie mogłoby brzmieć, czy nowy czy stary budynek, i/lub Dom czy mieszkanie, ale w tym przypadku?

Można by rozważyć budowę domu, gdzie na piętrze nie odbył się jeszcze wykończenie, aby na parterze zaplanować przestrzeń mieszkalną, która byłaby w pełni wystarczająca dla osoby samotnej, ale projektowana z myślą o ewentualnym rozbudowaniu piętra na przykład w przypadku zmiany stanu cywilnego lub nawet planowania rodziny jako integralnej części całości.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Manu,

lepiej mieć luksusowy problem niż nie wiedzieć, co zrobić z pieniędzmi.

Ogólnie uważam, że zakup nieruchomości w obecnym okresie o niskich stopach procentowych to dobry pomysł. Negatywnie jest jednak to, że Twój plan życiowy/rodzinny jest jeszcze całkowicie otwarty.

Moją pierwszą myślą byłby zakup małego mieszkania, które można ewentualnie całkowicie opłacić i później w razie potrzeby sprzedać (ewentualnie zyskując). -> Jednak według Twojego stwierdzenia, że nic sensownego nie ma na rynku, to prawdopodobnie już załatwione.

2. Pomysł to mniejszy Dom o powierzchni 125 m² z kuchnią, łazienką, sypialnią i salonem na parterze, na piętrze rodzaj loftu, czyli duże przestrzenie bez ścian, po prostu duży pomieszczenie z gotowymi przyłączami sanitarnymi już prowadzonymi w ścianach.

Pozwoli to zaoszczędzić na kosztach budowy i zachować możliwość rozbudowy w przyszłości dla rodziny.

PS: teraz przeczytałem później, że Noelmaxim również to napisał

Napisany przez Spessartraeuber
Jako dodatek można także zbudować Dom jednorodzinny z mieszkaniem dla lokatora.

Dopóki jest się singlem, można zamieszkać w mieszkaniu dla lokatora i wynająć Dom. Później można odwrócić sytuację albo wszystko wykorzystać samodzielnie.

Decyzję należy podjąć samemu.

Napisany przez verschaukelt

Cześć Manu,

Lepiej jest mieć luksusowy problem, że nie wiesz, gdzie zainwestować pieniądze, niż odwrotnie.

Drugi pomysł, mniejszy Dom o powierzchni 125 m2 z kuchnią/łazienką/sypialnią i salonem na parterze, na piętrze rodzaj loftu, czyli po prostu duże pomieszczenie bez ścian, z przyłączami sanitarnej już wbudowanymi w ścianach.

Oszczędziłoby to koszty budowy i pozostawiłoby otwartą możliwość rozbudowy w przyszłości z rodziną.

PS: teraz przeczytałem po fakcie, że Noelmaxim także to napisał

Dokładnie o to chodziło mi w całym zamieszaniu kompetencji. Miły parter z trzema pokojami i możliwość rozbudowy piętra w przyszłości, jeśli będzie to wymagane.
To obecnie oszczędza też koszty, dzięki czemu zobowiązanie kredytowe jest znacznie mniejsze, a zostaje wystarczająco dużo pieniędzy zarówno na ewentualną przyszłą rozbudowę, jak i na samo życie.

Jeśli plany ulegną zmianie, zawsze można sprzedać, nie inwestując zbyt wiele.

Napisany przez angela240660

od dłuższego czasu zastanawiam się, czy powinienem zbudować Dom.
Krótko o sobie. Jestem mężczyzną, mam 28 lat i jestem samotny.

Działka jest już dostępna i została opłacona gotówką.
Ponadto posiadam obecnie gotówkę w wysokości 115 000 euro.

Potrzebowałbym pożyczki w wysokości 180 000-200 000 euro od banku.
Moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 1950 euro.

Planuję zestawić finansowanie składające się z Wohnriester (100 000 euro) i pożyczki bankowej (80-100 000 euro). Dodatkowo chciałbym prowadzić mały oszczędnościowy plan budowy, aby po 10 latach częściowo spłacić pożyczkę bankową i skorzystać z dodatkowej dopłaty pracodawcy do oszczędności.
W ten sposób mógłbym płacić miesięcznie około 500 euro. Po 10 latach wygasa okres zapadalności odsetek od banku i otrzymam nową stopę procentową od pozostałego zadłużenia.

Teraz nurtuje mnie pytanie, czy w ogóle powinienem budować Dom, będąc samotny. Musiałbym wiele zlecić innym i zazwyczaj mogę wnosić tylko niewielki wkład własny, pomagając gdzieś. Ogólnie uważam wykonywanie prac własnych przy budowie za dość trudne zadanie. Który z nas potrafi własnoręcznie położyć płytki czy tynkować?

Z jednej strony marzę o budowie domu. Z drugiej strony jestem sam i całe obciążenie spoczywałoby tylko na mnie.

Jeśli poczekam, nie wiem, jak będą się rozwijały stopy procentowe i ceny budowlane. Nie chcę, aby moje roczne oszczędności
z trudem wystarczały na pokrycie wzrostu cen. W ten sposób nie zdołam postępować.

W tej chwili jestem dość zdezorientowany, co byłoby właściwą decyzją. Dzięki śmierci moich rodziców odziedziczyłem wiele gotówki i sam również pilnie oszczędzałem. Obecnie mieszkam z ojczymem w mieszkaniu wynajmowanym. Umowa między nami jest taka, że mieszkam za darmo, za to odpowiadam samodzielnie za prowadzenie domu. Jeśli mój ojczym poznałby jutro kobietę, z pewnością musiałbym się wyprowadzić i samodzielnie pokryć koszty wynajmu itp. Rozważałem również zakup mieszkania własnościowego. Ale po pierwsze, nie jest to mój marzenie, a po drugie, u nas nie znajdę niczego odpowiedniego. Wszystko zostało wypłukane przez fazę niskich stóp procentowych.

Byłbym wdzięczny za osobiste opinie lub doświadczenia. Mam nadzieję, że dzięki nim będę miał trochę większą jasność w myśleniu.

Teraz powiem po prostu "ty", mam nadzieję, że to w porządku. Rozumiem twoje obawy i decyzja jest naprawdę trudna. Obecnie wszędzie ostrzega się, że umowy oszczędnościowe i niektóre inne formy kredytów są bardzo niekorzystne. To jest również powód, który nas powstrzymuje. Moja teściowa posiada mieszkanie własnościowe, które mojemu mężowi również przysługuje dziedziczenie. Również my szukamy najlepszego sposobu na posiadanie kolejnych nieruchomości.
Jestem ciekawa, co dalej u ciebie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Angela240660,

Co takiego jest złego w klasycznym kredycie ratalnym przy obecnie historycznie niskich stopach procentowych, a jak możecie być z tego powodu powstrzymani od znalezienia odpowiedniego planu finansowania?

Przecież nie jesteście związani wariantami oszczędzania budowlanego, zwłaszcza że, rozważone i indywidualnie rozpatrzone, mogą one również mieć swoje absolutne uzasadnienie.

Kto tak wiele postrzega jako możliwie złe, jak to opisaliście?

Napisany przez Suxxess
@manu151186
-> Pieniądze są dostępne
-> Dochód jest dostępny
-> Działka jest dostępna
-> Lokalizacja jest świetna
-> Oprocentowanie jest niskie
-> Technik budowlany i tym samym doskonałe kontakty z deweloperami

Oczywiście zawsze jest to decyzja podstawowa, którą trzeba podjąć samodzielnie. Ja na twoim miejscu zdecydowanie zdecydowałbym się na budowę.

Ale pytanie, co w końcu zbudujesz, musisz odpowiedzieć sobie sam.
Czy pozostaniesz tam, gdzie obecnie mieszkasz? Czy budujesz tylko dla siebie i ewentualnie dla przyszłej partnerki/partnera? Czy może budujesz na przykład dwie bliźniacze połówki, jedną mógłbyś wynająć, a w drugiej zamieszkać.

To pytania, z którymi możesz się zainspirować, ale w końcu musisz sam zdecydować, czego chcesz.

Jestem naprawdę wdzięczny za każdą radę i również za poszczególne punkty widzenia. Obecnie postępuje tak, że nadal zbieram oferty dla poszczególnych branż i przyglądam się jakości poszczególnych firm. Rozumiem, że decyzja ostatecznie należy do mnie. Mój plan polega na pokryciu całości poprzez mały oszczędnościowy plan emerytalny (z uwagi na świadczenia pracodawcy), planowanie mieszkaniowe Riester oraz kredyt ratalny. Miesięczne obciążenie jak najniższe, a następnie spłacać dodatkowo tyle, ile to możliwe. Mam małe wątpliwości co do oprocentowania finansowania docelowego. Ale myślę, że jeśli oprocentowanie nagle wzrośnie do 10% lub więcej, byłoby to ciosem śmiertelnym dla wielu finansowań budowlanych. Dlatego uważam, że to scenariusz w takiej skali jest raczej mało prawdopodobny, ponieważ nasz kraj chce, abyśmy wydawali pieniądze i budowali. Takie działanie pozbawiłoby wielu ludzi tego, co zostało im wcześniej umożliwione. To trochę sprzeczne. Ale jak wiadomo, nie ma na to gwarancji.
Zalecenie zaniechania początkowo pewnych obszarów w domu uważam za dobre. To daje ogromny potencjał oszczędności. Najprostsze rzeczy: montaż balustrady balkonowej później, budowa muru ogrodowego później, w jeszcze niezamieszkałych pokojach może wystarczy szybko położyć tanie panele laminowane, aby można było je przetrzeć. Przeniesienie malowania elewacji na rok później. Domek ogrodowy nie musi być od razu na miejscu, mam podwójny garaż, w którym stoi tylko jeden samochód, więc kosiarka na razie będzie stała w garażu. Jednak gdy rano wychodzę do garażu i chcę pojechać do pracy kosiarką, muszę przyznać, że najwyraźniej nadszedł czas na domek narzędziowy. Sądzę, że wymienione rzeczy mogą obniżyć obciążenia finansowe o wiele tysięcy euro. Nie wszystko musi być od razu.

Napisany przez Goblinork
Czy istnieje dobry kalkulator kosztów budowy?

Napisany przez NaTwoim13
Postuję go teraz, ale on sprzedaje kuchnię! Super!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata