Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Minimalna składka do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego w GKV

Napisany przez hawk66
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące minimalnej składki na ubezpieczenie zdrowotne / dobrowolnego ubezpieczenia w GKV jako samozatrudniony. Niestety nie mogę tu jeszcze podlinkować artykułu (za mało postów), w którym opisana jest sytuacja.

Już od jakiegoś czasu mam ochotę na 2-3 lata uciec od rutyny pracy i zająć się swoimi zainteresowaniami - mając nadzieję, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, będę mógł na tym zarobić.

Nie jest mi jednak jasne, kiedy wspomniana minimalna składka na GKV (~170 EUR) jest wymagana. Na przykład, jeśli przez 1-2 lata będę rozwijał oprogramowanie, będę pisał książkę itp., nie będę mieć żadnych dochodów (oczywiście zakładając, że niczego nie będę oferował do kupienia).

Czy w takim przypadku mogę skorzystać z tego przepisu, czy też, zgodnie z prawem, zostanę uznany za samozatrudnionego nawet jeśli nie będę pobierał dochodu?

Przykłady minimalnej składki na ubezpieczenie zdrowotne zawsze odnoszą się do (starszych) studentów i bezrobotnych, którzy ze względu na oszczędności nie otrzymują zasiłku ALG2.

Czy oznacza to, że jeśli nie zarejestruję się jako bezrobotny ani nie będę studentem, automatycznie muszę przekazywać ponad 300 EUR miesięcznie na GKV?

Dziękuję.

Napisany przez patrice999
Więc minimalna podstawa wymiaru dla osób bez dochodu, bez samozatrudnienia wynosiła około 920 euro w 2014 roku ... co daje w rezultacie około 138 euro składki na ubezpieczenie zdrowotne plus 19 euro składki na ubezpieczenie społeczne.

Minimalna podstawa wymiaru dla osoby samozatrudnionej wynosi 2073 euro, co oznacza składkę na ubezpieczenie zdrowotne / społeczne w wysokości około 351 euro bez prawa do zasiłku chorobowego i około 364 euro z prawem do zasiłku chorobowego.

Te kwoty zawsze trzeba opłacać, nawet jeśli dochód jest znacznie niższy.

Jesteś samozatrudniony, dopóki prowadzisz działalność gospodarczą, gdy jest ona wyrejestrowana, przestajesz być samozatrudniony. Istnieją również tzw. przepisy dotyczące sytuacji trudnych dla samozatrudnionych, którzy przez dłuższy czas nie osiągają żadnych lub bardzo niskich dochodów.

Najłatwiej jest porozmawiać z Twoim GKV na temat możliwości z góry.

Napisany przez EasyD
Dodatkowe informacje uzupełniające dla użytkownika patrice999:

- Dla osób zakładających własną działalność gospodarczą i otrzymujących dotację na rozpoczęcie działalności, również obowiązują obniżone składki.

- Ubezpieczenia zdrowotne mają pewne pole manewru przy ustalaniu składek w przypadkach takich jak Państwa. W zależności od konkretnej sytuacji może się okazać, że warto po prostu poprosić o oferty od kilku różnych ubezpieczycieli zdrowotnych i otrzymać zupełnie różne opłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata