Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Marzenie o własnym domu

Napisany przez FinanzBaden
Hej społeczności,

jesteśmy pięcioosobową rodziną z Badenii-Wirtembergii. Obecnie wynajmujemy mieszkanie za 650€ plus opłaty dodatkowe. Mamy jednak problemy z lokatorem z góry, którego syn czasami wstaje o 2 nad ranem i turla się po mieszkaniu.

Gdybyśmy się wyprowadzili, moglibyśmy spokojnie zapłacić 950€ czynszu za mieszkanie z 4 pokojami. W końcu moglibyśmy płacić równe raty bankowi jako wynajem.

Zatem możliwa miesięczna rata wynosiłaby około 900€, jestem pracownikiem na czas nieokreślony w Daimlerze z miesięcznym dochodem netto około 2500€, moja żona pracuje na część etatu za 450€.

Odwiedziliśmy już kilka domów. Nowy budynek przypadł nam do gustu, niestety kiedyś próbowałem odnieść sukces jako samodzielny przedsiębiorca, ale niestety do dzisiaj nie udało mi się zaoszczędzić żadnego wkładu własnego.

Jaka byłaby więc możliwa kwota kredytu przy miesięcznej racie 900€ bez wkładu własnego?

Pozdrowienia
FinanB

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Z obciążeniem w wysokości 900 EUR nie kupisz nic w centrum Stuttgartu, na ulicy Königstrasse.
Jednak na obrzeżach Stuttgartu lub w okolicach Szwabii możesz znaleźć kilka interesujących nieruchomości w cenie około 200 000 EUR.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Moim zdaniem powinniście zrezygnować z tego.

Problem z dzieckiem nad wami prawdopodobnie będzie miało charakter tymczasowy.

Finansowanie domu potrwa znacznie dłużej. Do miesięcznej raty w wysokości 900 EUR dojdą jeszcze koszty dodatkowe, które dla domu wyniosą zapewne od 400 do 500 EUR. Dodatkowo około 200-300 EUR miesięcznie na oszczędności na ewentualne nowe dachy/grzejniki/remonty itp.

Ogólne koszty wyniosłyby około 1.600 EUR.
Około 3.500 EUR dochodów (w tym zasiłek rodzinny) - 1.600 EUR kosztów = 1.900 EUR
na życie. Brzmi to dużo, być może przez rok przeznaczcie dodatkowe 950 EUR miesięcznie na te wydatki ?? (3.500 EUR - 650 EUR czynsz ciepły - 1.900 EUR miesięcznie na życie)

Jeśli to zadziała i na końcu tego roku uda Wam się zaoszczędzić ponad 10.000 EUR, to zapewne znajdziecie się na bezpiecznej drodze, by to działało.

Zgadzam się z Państwem w tej kwestii, ale matematycznie rzecz biorąc: Czy ma to dużą różnicę, czy mam 10 tys. własnego kapitału, czy nie? O to chodzi z dzieckiem już od 6 lat

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie koniecznie 10k, ale wiedza, że jesteś w stanie regularnie odkładać tę kwotę przez dłuższy czas....

Na dzień dzisiejszy zakładasz tylko, że powinno to być możliwe......

A potem nadchodzi początek roku szkolnego, wyjazd na narty/wycieczka szkolna, opony zimowe, nowa pralka.....itd..... (znam to, mamy 5 dzieci )

Napisany przez Ex-Studentin
Czy rozmawialiście już z najemcą z góry, czy może jego syn nie mógłby bardziej zwracać uwagi na swoją głośność? A może nawet właściciel mógłby podjąć jakieś środki w celu izolacji dźwiękowej?

Sam koszt miesięcznego wynajmu w wysokości 650 €, w zależności od regionu w Badenii-Wirtembergii, jest bardzo atrakcyjny, dlatego z waszego miejsca z powodów finansowych poleciłbym na razie pozostać tam i zaoszczędzić trochę pieniędzy. Płacicie tyle samo za czynsz, co ja i mój chłopak za mieszkanie o powierzchni 70 m² w centrum miasta.

W ogólnym rozrachunku zawsze warto mieć odłożone trochę pieniędzy: czy to na finansowanie nieruchomości, czy na naprawę samochodu. Jeśli ogólnie marzycie o własnym domu, zacząłbym od zorientowania się, jaką kwotę kredytu można zalecić przy waszych dochodach, a następnie rozglądać się za odpowiednim domem. Warto też przemyśleć, co się stanie w przypadku utraty pracy lub niezdolności do pracy.

Faktycznie, chciałbym uzyskać przybliżoną koncepcję, jakiej kwoty kredytu można by się spodziewać.

Niestety lokator nad nami jest zbyt lekceważący, a właściciel mieszkania nawet nie zwraca uwagi na pleśń na wewnętrznej ścianie balkonu.

Ale jak już Pan Müller powiedział, nie ma sensu szukać własnego domu bez wkładu własnego.
Muszę chyba założyć plan oszczędnościowy

Napisany przez NaTwoim13
Niekoniecznie decydującym czynnikiem jest to, jakie ceny zakupu nieruchomości mogą państwo osiągnąć lub chcą osiągnąć, oraz jaki jest wasz szczegółowy punkt wyjścia. Obecnie rynek ciągle traci na wartości, również ze względu na obecną deflację i związane z nią zagrożenia. Pozostaje zatem pytanie, jak dużo mi się przydać za rok 10 000 euro, jeśli stopa procentowa ponownie wzrośnie. Przy obecnym poziomie stóp procentowych, które mogę zabezpieczyć na dłuższą metę, pełne finansowanie może być rozważane, o ile pasują do tego osobiste parametry.

Na przykład była tam nowa budowa za 340 000 euro, zgodnie z zasadą 20% musiałbym posiadać kapitał własny w wysokości 68 000 euro. Umówiono również spotkanie doradcze, którego nie skorzystałem, bo podejrzewałem, że bez kapitału własnego znowu mnie odprawią przed drzwiami

Napisany przez verschaukelt
nie, nie zostaliby ponownie odesłani... Niemniej jednak musiałby Pan sam się po cichu pożegnać, podziękować i najpierw przetrawić szok. Do kosztów zakupu dochodzą podatek od nabycia nieruchomości, koszty notarialne, koszty wpisu. Te wszystko trzeba również sfinansować. Kwota potrzebna do dyspozycji jest więc znacznie wyższa niż tylko cena zakupu nieruchomości.
Ponadto mogą pojawić się dodatkowe koszty na urządzenie, np. kuchnia, podłogi itp... Często nie da się wszystkiego przenieść z poprzedniego mieszkania lub trzeba dokupić.

Jednak ważna jest wskazówka, aby co miesiąc wstępnie ograniczyć wydatki, aby zobaczyć czy naprawdę możesz sobie wyobrazić takie ściślejsze warunki w najbliższych latach.

Bez względu na to, czy wkrótce czy później skorzystasz z okazji, aby rzucić się w przygodę posiadania własnego domu. Zacznij ograniczać wydatki i odkładaj ustaloną kwotę każdego miesiąca. Bardzo łatwo jest radzić sobie z większą ilością pieniędzy, ale kiedy stanie się go mniej, trudniej jest wprowadzić zmiany.

Ponieważ, jak już wspomniano, koszty związane z domem to nie tylko odsetki i spłata kapitału, ale także wszystkie koszty eksploatacyjne, które już zawierane są w miesięcznym czynszu 650 euro. Dodatkowo należy odkładać kwoty na remonty i naprawy. Oczywiście obecne niskie stopy procentowe są kuszące - ale nie zapominaj, że to się może zmienić. Jeśli masz pożyczkę na 10 lat, konieczne może być znacznie droższe jej dalsze finansowanie. Czy masz na to wystarczające możliwości...? Być może jedno z Was straci pracę na jakiś czas - czy masz wówczas możliwość radzenia sobie z mniejszymi dochodami?

@Finanzbaden, EUR 340.000 to za dużo.
Nie wystarczy to z Twoim dochodem.
Zniżka z ceny zakupu co najmniej o EUR 100.000.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,

w przypadku zakupu nieruchomości do ceny zakupu dodawane są dodatkowe koszty nabycia w wysokości około 11%, jeśli zaangażowany jest pośrednik.
Te dodatkowe koszty nabycia finansowane są jako kredyt podporządkowany.
W przybliżeniu, obecnie można liczyć na około 400 € za każde 100 000 € kwoty finansowania budowy oraz około 150 € za każde 10 000 € kosztów nabycia.
Ponadto należy pamiętać o dodatkowych kosztach związanych z nieruchomością, które można szacować na około 2,50 € za metr kwadratowy.
W miarę możliwości można zastosować środki z programu KfW, które są oprocentowane korzystnie i mogą być bezpłatne przez maksymalnie 5 lat.

Dobre punkty kredytowe nadal pozwalają na pełne sfinansowanie wszystkich kosztów (ceny zakupu i dodatkowych kosztów zakupu) bez kredytu subordynowanego, za pomocą kredytu bankowego i kredytu ze środków pomocowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata