Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kalkulacja modelowa finansowania budowy

Napisany przez Mort352
Cześć. To mój pierwszy wpis.
Zamierzam przejąć Dom moich rodziców. Nieruchomość to około 3800 m² działki, na której znajduje się budynek wielorodzinny o łącznej powierzchni 500 m² (plus 150 m² piwnicy + 2 podwójne garaże).
Około 150 m² ma być wynajętych (czynsz zimny łącznie ok. 750€)
Sytuacja finansowa wygląda tak, że jestem urzędnikiem, a moja żona pracuje jako adwokatka (razem 3600€ miesięcznie)

Wycena wyniosła 450 000€.
Chciałbym kupić Dom od mojego ojca za 170 000€.
W parterze konieczne są pewne prace renowacyjne (koszt ok. 110 000€)

Oto pierwsza oferta banku z mojego regionu:

kredyt miesza

Kwota budżetu 300 000

Stopa procentowa dla środków na oszczędności budowlane 0,250%

Oprocentowanie kredytu budowlanego 2,450%

Roczna stopa procentowa efektywna po przyznaniu 2,950%

Oprocentowanie kredytu przedpłaty 2,050%

Roczna stopa procentowa efektywna przedpłaty 2,108%

Miesięczne opłaty w okresie przedpłaty 773 € wskaźnika oszczędności i 513 € wskaźnika odsetek

Po przyznaniu kredytu budowlanego 1200€

Całkowity czas trwania 29 lat

Mam nadzieję, że to było zrozumiałe.

Jak ocenić tę ofertę?!

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego suma kredytu budowlanego wynosi 300 000 euro, skoro koszty (KP plus remonty) szacowane są na 280 000 euro?

Napisany przez Mort352
Moja wina.
W celu wyjaśnienia: pozostałe zobowiązania do spłacenia wynoszą około 15000 € plus niewielki bufor.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Jakie to zobowiązania? Wiele banków nie udziela pożyczek na podstawie samego kredytu hipotecznego, czy sprawdziłeś to z wyprzedzeniem?

Napisany przez Mort352
Jest to dwie pożyczki konsumenckie. Tak, to zostało ustalone.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Czy podano Państwu całkowitą stopę oprocentowania z okresu kredytu wstępnego i kredytu oszczędnościowego? Dzięki temu mogą Państwo wspaniale porównać oferty.

Napisany przez Mort352
Nie, to poruszę w najbliższej rozmowie.

Mnie najbardziej interesuje, czy nie byłoby lepiej zaciągnąć zwykły kredyt ratalny niż proponowany kredyt kombinowany.

Prawdopodobnie nie da się tego tak ogólnikowo określić.

Na przykład, gdy przeliczę to szybko na Państwa stronie, dochodzę także do celu z zwykłym kredytem ratalnym (30 lat okresu obowiązywania oprocentowania) i być może nawet lepiej.

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie to obliczyli?

Napisany przez Mort352
baufi-ideal - Zażądaj oferty.... Kalkulator finansowy

Napisany przez Mort352
Krótkie aktualizacja:

Dostałem kolejną ofertę od lokalnego banku z osobistym kontaktem i chciałbym się nimi podzielić:

Kwota kredytu 300 000€

250 000€ na 15 lat z 2,08% oprocentowaniem
50 000€ KFW 124 na 35 lat / 1 rok bez spłaty kapitału i 10 lat z 1,35% oprocentowaniem

Co sądzicie o tej ofercie?

Z pozdrowieniami

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mort353,

jaką maksymalną miesięczną obciążenie sobie wyobraziłeś i w jakim regionie znajduje się Dom, który chcesz nabyć?

Napisany przez Mort352
Mój błąd. Zapomniałem podać raty.

Dla pożyczki ratalnej miesięcznie trzeba płacić 950 €, a dla dofinansowania KfW 173 €.

Nieruchomość znajduje się pod adresem 36169.

Napisany przez Aipnos
Więc jeśli chodzi o ekspertyzę: 450 TEUR jako wartość
oraz prace modernizacyjne w wysokości 110 TEUR
mamy tutaj wartość nieruchomości powyżej 500 TEUR

jeśli potrzebujesz 300 TEUR, aby wypłacić swojego ojca + spłacić 2 kredyty i przeprowadzić prace modernizacyjne, wówczas będziemy mieć wartość obciążenia na poziomie poniżej 60%.

To są naprawdę dobre warunki, a przy miesięcznej racie 1200 EUR, skończysz po około 25 latach!

i można to sfinansować poniżej 1,50%, czyli faza oszczędzania + kredyt budowlany!

Napisany przez Mort352
Cześć.

Byłam już w kilku bankach, które chętnie przejęłyby finansowanie budowy.

Oto model, który obecnie rozważam:

Całkowita kwota kredytu: 300 000 €

w tym 200 000 € kredytu bankowego na 15 lat z oprocentowaniem 1,67% miesięczna rata 700€

dwa razy KfW 124 po 100 000 € na 10 lat, 30 lat okres spłaty, miesięczna rata 300€

Dla zabezpieczenia pozostałego długu kredytu bankowego 114 000 €:
Umowa oszczędnościowo-budowlana 200€ miesięcznie na 15 lat. Oprocentowanie 30% (35 000 €), następnie 912€ oprocentowanie i spłata kapitału

Dla zabezpieczenia pozostałego długu KfW ok. 78 000 €:
Umowa oszczędnościowo-budowlana 130 € miesięcznie na 10 lat, roczna wpłata dodatkowa 2 300 €, a następnie 390€ oprocentowanie i spłata kapitału

Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe.

Co sądzicie o tym modelu?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mort352,

dlaczego KfW 124 podwójnie?

Jakie są stopy procentowe w przypadku umów rozliczeniowych kredytów budowlanych?

Napisany przez Mort352
Posiadają dwie jednostki mieszkalne, które są wykorzystywane własnoręcznie.

Oprocentowanie w BSV na zabezpieczenie pożyczki wynosi 2,76% efektywnie, a w BSV na zabezpieczenie KfW wynosi 2,50% efektywnie.

Jest to oferta mojego banku domowego, w którym jestem klientem od prawie 30 lat.

Jakieś inne opinie na ten temat?

Napisany przez Mort352
Masz jeszcze jakieś zdanie na ten temat?

Cieszę się z opinii

Napisany przez Schnatterinchen
W pełni świadomy ryzyka zadaję to pytanie, chociaż może być nie na właściwym forum....
Jak wysoki jest samozatrudnienie, które banki wymagają od jednego dłużnika przy finansowaniu budowy?

Napisany przez NaTwoim13
Różne praktyki w bankach. Nie liczy się tylko udział własny - nazywany tu kwotą miesięczną na cele gospodarstwa domowego - dojdą jeszcze koszty zarządzania. Kwota miesięczna na cele gospodarstwa domowego może być ustalona jako stała suma lub być obliczana procentowo od dochodów.

Decydującymi czynnikami są:

- stan cywilny/liczba osób w gospodarstwie domowym
- koszty zarządzania
- zobowiązania kredytowe
- zobowiązania alimentacyjne
- składki na prywatne ubezpieczenie zdrowotne
- poręczenia

W oparciu o kluczowe informacje, jak powyższe, oraz o nachodzące dochody, można określić, ile można przeznaczyć miesięcznie na spłatę odsetek i kapitału lub w konkretnym przypadku, czy wniosek kredytowy doprowadzi do deficytu (odrzucenie) czy też nadwyżki (akceptacja). W niektórych bankach brak równowagi nie jest wystarczający, wymagane jest konkretne przewyższenie.

Pośrednik finansowy może wybrać bank, w którym obliczenia budżetu domowego zostaną spełnione, gdy obliczenia są dość napięte. Odrzucenie własnego i wykonanego wniosku w jednym lub dwóch bankach (np. w swoim banku lub lokalnej placówce) nie musi oznaczać, że wniosek kredytowy nie zostanie jednak z pozytywnym wynikiem zaakceptowany - dotyczącym danego przedsięwzięcia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata