Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pierwsze pytania dotyczące planowanego domu własnego.

Napisany przez Bavaria-Hirs
Cześć razem,

moja partnerka życiowa i ja obecnie zajmujemy się tematem budowy domu. Mamy już działkę (o wartości około 60000€).

Dzisiaj dostałem moją pierwszą ofertę finansowania w znanym banku bezpośrednim.

Jedna wypowiedź wzbudziła moje zainteresowanie: Kapitał własny musi być wykorzystany w pierwszej kolejności.

Oto trochę materiału liczbowego:
- Koszt budowy domu wraz z wszystkimi kosztami pobocznymi: 350.000€
- Kapitał własny: 220.000€
- Wymagana suma finansowania: 130.000€

Według informacji miłej Pani około 180.000€ kapitału własnego musiałoby zostać wykorzystane w pierwszej kolejności. Czy to oznacza, że muszę wykorzystać większość mojego kapitału własnego na fundamenty, konstrukcję, ... i później nie będę już mógł pozwolić sobie na meble, ponieważ z reguły bank nie finansuje ich?

Wydawało mi się, że to będzie wyglądać raczej tak: opłacam wszystkie rachunki firm budowlanych kredytem, a gdy ten zostanie wyczerpany, sięgam po kapitał własny.

Rozumiem, że bank chce uniknąć luk finansowych. Ale przy tak wysokim udziale kapitału własnego trochę to dziwne.

Napisany przez smilane
To włącz zwrot pieniędzy i zabierz je z EK?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie musisz w pierwszej kolejności zużywać całego kapitału własnego.
Jesteś tutaj królem i możesz ustalić umowę zlecenia w taki sposób, w jaki chcesz wykorzystać swój kapitał własny.
A jeśli bank nie chce współpracować, zawsze można znaleźć inne banki, które wypłacą środki tak, jak jest dla Ciebie najwygodniej.

Napisany przez Bavaria-Hirs
Szczegółowa pisemna oferta powinna nadejść w przyszłym tygodniu, a wtedy sprawdzę ten zapis w drobnym druku...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Otrzymasz umowę o dzieło od dewelopera. Na pewno przesłałeś również umowę o dzieło do finansującego banku. Teraz musisz tylko złożyć propozycję z twoim kredytem i wkładem własnym banku, aby określić, w jaki sposób chcesz organizować przepływ płatności zgodnie z Twoimi życzeniami. Jeśli bank nie chce współpracować, śmiało powiedz im, że zamierzasz przenieść swoje finanse do innego banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata