Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie ochrony prawnej dla wolnych zawodów?

Napisany przez bananalars01
Cześć,

do czego potrzebna jest ubezpieczenie ochrony prawnej dla osób prowadzących działalność wolnych zawodów?

Sytuacja wyjściowa: jako osoba prowadząca działalność wolnych zawodów oferuję usługi w dziedzinie finansów i rachunkowości, np. doradztwo w sprawach konsolidacji, międzynarodowej rachunkowości itp., także na płaszczyźnie operacyjnej.

Do tej pory mialem zawarte ubezpieczenie emerytalne Rürup, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawodowej oraz ubezpieczenie od szkód majątkowych.

Teraz chcę zrezygnować z mojego starego ubezpieczenia ochrony prawnej (prawo pracy i prywatne), ponieważ już nie jestem pracownikiem, ale osobą prowadzącą działalność wolnych zawodów.

Pojawia się więc pytanie: Czy w tej sytuacji sensowne jest ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm? Co w ogóle powinno być ubezpieczone i jakie to są typowe przypadki szkód???

Chcę ubezpieczyć się w sposób rozsądny, ale nie przesadnie.

Napisany przez uwehaensch
ubezpieczenie ochrony prawnej dla sektora prywatnego nie ma nic wspólnego z Państwa statusem i jest niezależne, ponieważ obejmuje tylko Państwa obszar prywatny.

Ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm obejmuje między innymi następujące obszary dla Państwa jako wolnego zawodowca: ochronę przed sądami podatkowymi, administracyjnymi i socjalnymi (urząd skarbowy, ubezpieczenia społeczne itp.), ochronę przed roszczeniami o odszkodowanie, ochronę przed roszczeniami pracowniczymi jako pracodawca oraz ochronę przed roszczeniami karalnymi.

Jeśli Państwo używają pojazdu do celów zawodowych, wszystkie związane z nim sprawy (i inne) nie są objęte ochroną prywatnego ubezpieczenia komunikacyjnego, wtedy potrzebna jest polisa komunikacyjna dla działalności gospodarczej.

Dodatkowo, można (i moim zdaniem należy) wybrać tzw. specjalną ochronę przed roszczeniami karalnymi. W skrócie, obejmuje ona przestępstwa umyślne (np. oszustwo podatkowe, oszustwo, zniesławienie). Twoje ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za szkody majątkowe i zawodowe nie pomoże Ci tutaj, ponieważ obejmują tylko część cywilną.

Ponadto u niektórych dostawców można ubezpieczyć obszar ochrony przed roszczeniami związanymi z umowami na działalność pomocniczą i dodatkowe usługi zakupione. Jest to polisa na umowy, które nie są w bezpośrednim związku (IT, biuro, catering, reklama) z Państwa działalnością zawodową. Nie jest możliwe uzyskanie takiej polisy na umowy dotyczące bezpośrednio Państwa działalności zawodowej.

Dodatkowy element stanowi ochrona przed roszczeniami w związku z Państwa ubezpieczeniami komercyjnymi.

Dziękuję Panu Haensch, skoro jest Pan maklerem ubezpieczeniowym, to na pewno może Pan mnie doradzić? Mam ofertę od Auxilia, ale być może istnieją lepsze opcje?

W przyszłym tygodniu będę też w Paderborn u klienta. Nie chcę ubezpieczać się za dużo.

Napisany przez SabrinaKrause
Dzień dobry,

wszystko to wcale nie jest takie proste. Znajomy z mojego otoczenia też właśnie szuka odpowiedniego ubezpieczenia ochrony prawnej jako wolny zawodowiec. Dotychczas był klientem Sparkasse i poprosił o wycenę tam, jeśli się nie mylę, Sparkassen współpracują z ÖSA. Na pewno istnieje kilka modułów ubezpieczeń na takie przypadki jak KfZ i inne. Co należy również wziąć pod uwagę, to okres trwania, jak długo to ubezpieczenie musi być aktywne, zanim można je wykorzystać oraz wysokość udziału własnego.

Istniała, bądź istnieje Advocard? Czy to coś, co nadaje się dla wolnych zawodowców?

Dzień dobry,

to wszystko wcale nie jest takie proste. Znajomy z mojego otoczenia również właśnie szuka odpowiedniego ubezpieczenia ochrony prawnej jako wolny zawodowiec. Dotychczas był klientem Sparkasse i poprosił o wycenę oferty, jeśli się nie mylę, Sparkassen współpracują z ÖSA. Istnieje na pewno kilka modułów ubezpieczeń takich jak KfZ i inne. Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, to okres trwania, jak długo to ubezpieczenie musi najpierw być wdrożone, zanim będzie można z niego skorzystać oraz wysokość udziału własnego.

Była chyba polisa Advocard? Czy to byłoby odpowiednie dla wolnych zawodowców?

Jednak tak naprawdę to jest całkiem proste. Idzie się do doradcy (brokera, ponieważ nie jest związany z konkretnym ubezpieczycielem jak np. ÖRAG), prosi o wyjaśnienie wszystkich możliwych modułów, warunków, udziałów własnych i okresów wyczekiwania, porównuje się potem z brokerem oferty, które wchodzą w grę i podejmuje decyzję.

Napisany przez patrice999

Dzień dobry,

wszystko to wcale nie jest takie proste. Znajomy mnie właśnie poszukuje odpowiedniego ubezpieczenia ochrony prawnej jako wolny zawodowiec. Do tej pory był klientem Sparkasse i poprosił o wycenę oferty, jeśli się nie mylę, Sparkassen współpracują z ÖSA. Istnieje na pewno kilka modułów dla tych ubezpieczeń, w tym dla samochodów itp. Co również należy wziąć pod uwagę, to okres obowiązywania, jak długo musi być na początku polisa przed jej skorzystaniem oraz wysokość udziału własnego.

Była czy jest Advocard? Czy to coś, co nadaje się dla freelancerów?

Co dokładnie ma być ubezpieczone?

Napisany przez Peter Wolnitza

Cześć,

Sytuacja wyjściowa: jako wolny zawodowiec oferuję usługi w dziedzinie finansów i rachunkowości, np. doradztwo w sprawach konsolidacyjnych, międzynarodowe sprawozdawczość finansowa itp., również w obszarze operacyjnym.

Dotychczas wykupiłem emeryturę Rürup, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawodowej oraz ubezpieczenie od szkód majątkowych.
...
Chcę się odpowiednio ubezpieczyć, ale nie przeholować,

Cześć,
moim zdaniem pracujesz obecnie na złym placu budowy...
(aby to obrazowo ująć)
Emerytura Rürup i ochrona prawna są miłym dodatkiem, ale nieistotne.

Tu należałoby raczej uwzględnić:
- ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków (ogólna ochrona zdolności do pracy)
- zasiłek chorobowy, utrata zarobków
- ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawodowej i prywatnej - załatwione?
- ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za szkody majątkowe - załatwione?
- ubezpieczenie na życie - jeśli konieczne (zobowiązania?)

Tak ustawiłbym priorytety. Gdy to będzie czyste i zabezpieczone, można zastanowić się nad kolejnymi krokami
(emerytura itp.)

Powodzenia w realizacji!

W kwestii moich poszukiwań:

Skontaktowałem się z różnymi agentami, ale wszyscy chcą mi zaoferować jedynie łączone ubezpieczenia ochrony prawnej, na przykład ubezpieczenie ochrony prawnej najemcy itp.

Wygląda na to, że nie można uzyskać oddzielnego ubezpieczenia ochrony prawnej dla wolnych zawodów.

Jedyne rozwiązanie to gromadzenie pieniędzy na wypadek ewentualnych sporów sądowych. ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm wydaje się być przeznaczone głównie dla większych firm, a nie dla małych wolnych zawodów.

Do moich badań:

Skontaktowałem się z różnymi maklerami, ale wszyscy chcą mi oferować tylko ubezpieczenia ochrony prawnej z kombinacją, na przykład w połączeniu z ochroną najemców itp.

Wygląda na to, że samodzielne ubezpieczenie ochrony prawnej dla osób prowadzących działalność gospodarczą nie jest możliwe do uzyskania.

Absolutnie tego nie rozumiem, na pewno to nie jest prawda!

Oczywiście trzeba sprawdzić odpowiednie kryteria przyjmowania (nie każdy ubezpieczyciel ubezpiecza każdą firmę lub każdą działalność wolnego zawodu), ale mogę wymienić z marszu co najmniej 3-4 firmy, gdzie powinno się to udać.

Napisany przez Matthew Pryor
Skontaktowałem się z różnymi pośrednikami, ale wszyscy chcą mi zaoferować tylko łączone ubezpieczenia ochrony prawnej, na przykład w połączeniu z ochroną najemcy itp.

Opcja 1: Dokładniej poszukaj informacji.
Opcja 2: Znajdź kompetentnego pośrednika.

Między chęcią a możliwością czasami leżą światy.

Nie spotkałem jeszcze kompetentnych doradców.

Jeśli chodzi o to, co spotkało mnie z Rürup, gdy tylko pomyślę o tym: jaka elastyczność.

Niewiarygodne. Najważniejsza jest prowizja, a co się dzieje po podpisaniu umowy, to już nie jest problem maklera.

Następnie pozostaje tylko opcja 3: Zacznij od nowa od opcji 1.

Napisany przez Nachtigall

Jednak, to jest właściwie bardzo proste. Idzie się do doradcy (maklera, bo nie jest on związany z określonym ubezpieczycielem, jak np. ÖRAG), prosi o wyjaśnienie wszystkich możliwych modułów, warunków, sum odpowiadających, a także okresów wyczekiwania, porównuje się oferty dopuszczalne przez maklera i podejmuje decyzję.

Wiesz o jakimś maklerze, któremu można zaufać?

Opcja 2: Znajdź kompetentnego pośrednika.

Jak go znaleźć?

Czy znasz jakiegoś brokera, któremu można zaufać?

Jakie warunki muszą być spełnione, aby można było mu zaufać? Jak by pan to ocenił?

Tak, znam (oprócz siebie samego) kilka osób, które pracują uczciwie, otwarcie i transparentnie, zapewniając zrozumiałość wszystkiego, a jeśli czegoś nie wiedzą i nie lubią szkodliwej niepełnej wiedzy, uzupełniają brakujące informacje / odpowiedzi. Taka osoba oczywiście stara się nie popełniać błędów, ale jeśli się zdarzą, są one zauważane. Zawsze oczekuje się, że klient / konsultant będzie podzielał tę samą postawę i podejście co do brokera (jak wyżej). Jak mówi się: zgodnie z najlepszym sumieniem i wiedzą.

Nie spotkałem dotąd kompetentnego doradcy.

Niewiarygodne. Liczy się tylko prowizja, a co się dzieje po podpisaniu umowy, to już nie jest sprawą pośrednika.

Kompetentny agent ubezpieczeniowy jest bezcenny. Kto ma wystarczająco dużo czasu, aby samemu studiować strony zapisów w drobnym druku warunków ubezpieczenia? Jako laik nie zna się wielu istotnych rzeczy. Wiele niewielkich wiedzy ubezpieczonych musiało już ponieść z tego powodu spore straty.
W tym forum jest kilku bardzo dobrych doradców.

Jakie warunki według Pana muszą zostać spełnione, aby można mu było zaufać? Jak Pan by to ocenił lub mierzył?

Tak, znam (oprócz siebie samego) kilka osób, które pracują otwarcie, uczciwie i transparentnie, zapewniając zrozumiałość wszystkiego i w razie potrzeby, ponieważ nie mogą wiedzieć wszystkiego i niebezpieczna powierzchowna wiedza jest mu obca, dostarczają brakujących informacji / odpowiedzi. Taka osoba naturalnie stara się nie popełniać błędów, ale jeśli zdarzą się, zostaną one zauważone. W zasadzie oczekuje się, że klient / zleceniodawca wykaże pośrednikowi ten sam stosunek i podejście (jak wyżej). Jak się mówi: z najlepszą wiarą i sumieniem.

Bardzo dziękuję, opisuje Pan to dokładnie tak, jak ja to rozumiem. Pośrednik powinien niezależnie od swojego bezpośredniego zysku, z wykorzystaniem dużej wiedzy fachowej, rozpoznać i zrozumieć, jakie ubezpieczenie odpowiada moim życzeniom, udzielić mi fachowej porady, znaleźć dla mnie korzystne oferty, nie tylko pod względem kosztów, ale również świadczeń, oraz powinien dbać o korzystne dla mnie kształtowanie umów. W skrócie, powinien reprezentować moje interesy w pełni, zwłaszcza w razie szkód, zwłaszcza wobec ubezpieczyciela. Powinien możliwie unikać błędów. Jeśli się jednak zdarzą - jest przecież tylko człowiekiem - natychmiast powinien je otwarcie przedstawić i do nich stanąć.

Napisany przez Husky
Jeśli nie ma się absolutnie godnego zaufania specjalisty od ubezpieczeń u boku, konieczne jest samodzielne sprawdzenie swoich umów. W przeciwnym razie można łatwo znaleźć się w sytuacji podobnej do klienta biura maklerskiego Büchner Barella, o którym mowa w innym wpisie na forum. Dobrze, że tutaj można zapytać kogoś i otrzymać dobre odpowiedzi.

I chętnie przyjmują inne wpisy, aby zaoszczędzić sobie myślenie? Zastanów się dlaczego w innych wpisach cicho zniknęło rzekome oznaczenie akt. Internetowe fora, na których każdy może pisać w miarę anonimowo, doskonale nadają się do zniesławiania. Ludzie tacy jak ty dają się na to nabrać, nie zastanawiając się przez 2 minuty nad tematem czy zarzutem. Znajdź wiarygodną stronę traktującą o rzekomych zarzutach/błędach doradczych (i proszę nie kolejne fora, na których słowik nagle nazywa się Roco, Szameihn lub Szantalle).

Napisany przez Husky
Dziękuję za lekcję poprawnego myślenia. Aby zrozumieć wpis, trzeba najpierw sprawdzić w Internecie, ale tylko tam, gdzie Pan Cenzor na to zezwala. Złudzenie moje było wielkie, bo w swojej pychote faktycznie uważałem, że zrozumiałem wpis bez konieczności przeszukiwania sieci.
Czy mógłby Pan, jako Główny Nauczyciel, wytłumaczyć mi, co faktycznie źle zrozumiałem i na co się nabrałem? Czy podany w tym wpisie porada dotycząca ubezpieczenia jest błędna? Czy zapisy o zastępstwach naturalnych w umowach z ustalonymi opłatami mogą jednak zaszkodzić? Czy z Państwa badań wynika, że żadne ubezpieczenie nie obniżyło swojej rekompensaty w ten sposób? Czy to wszystko zostało wymyślone w celu oszczerstwa?
Czy agencja ubezpieczeniowa wspomniana tam nie popełniła żadnego błędu?

Dziękuję za lekcje poprawnego myślenia.

Chętnie.

Aby zrozumieć wpis, trzeba więc najpierw sprawdzić w internecie, ale tylko tam, gdzie Pan Cenzor na to zezwala.

Tutaj nie chodzi o zrozumienie wpisu, lecz o to, że bezkrytycznie powtarza Pan oszczercze twierdzenia. Owce, przywódcy, powinien Pan to znać, prawda?!

Ja bałwanie, myślałem, że można to zrobić również używając własnego mózgu, i pomimo mojej hibrystycznej arogancji faktycznie wierzyłem, że zrozumiałem wpis całkowicie bez przeszukiwania internetu.

Wyraźnie popełnia Pan tu poważną pomyłkę co do samego siebie.

Czy wspomniana tam agencja ubezpieczeniowa nie popełniła żadnego błędu?

O to właśnie chodzi. O rany! Nie wiem! A czy Pan wie? Tak? Dobrze. Udowodnij to!

Napisany przez Husky

Meine Güte!Ich weiß es nicht!

Das wollen wir doch mal festhalten!

Zitat von Matthew Pryor

Wissen sie es?

Der Versicherungstipp an sich leuchtet mir sehr gut ein. Oder können Naturalersatzklauseln in Verträgen mit festen Taxen etwa doch nicht schaden?

Ob das mit Büchner Barella stimmt, weiß ich nicht. Aber ich glaube es. Ansonsten würde Nachtigall sich strafbar machen. Melden Sie es doch Fa. Büchner Barella. Die suchen ohnehin Mitarbeiter. (Hab ich recherchiert)

Zitat von Matthew Pryor

Es geht in diesem fall nicht darum,einen Beitrag zu verstehen,sondern so wie sie ungefiltert und ohne zu hinterfragen eine diffamierende Behauptung nachplappern.Schafe,Führer,sie kennen das doch hoffentlich?!

Auf welcher vertrauenswürdigen Seite des Webs haben Sie denn vor jener Unterstellung recherchiert, welche Refelexion ich unterlassen habe?

To warto zatrzymać!

Zatrzymuję coś innego: Chcesz, nie możesz zrozumieć, że nie chodzi tutaj o klauzule umów ubezpieczeniowych, którymi się tak pięknie powtarzasz (czy chciałbyś to wyjaśnić na konkretnym przykładzie?), ale o to, że jeden troll wypowiada oszczercze i nieuzasadnione stwierdzenie w sieci, a drugi troll to bezrefleksyjnie powtarza.

Nie wiem, czy to się zgadza z Büchnerem Barellą. Ale wierzę.

Teraz robi się absurdalnie. W dzisiejszych czasach są też ludzie, którzy wciąż wierzą, że ziemia jest płaska. Może powinieneś do nich dołączyć.

Büchner Barella zna tekst wprowadzający do mojego tematu dotyczącego sposobu obsługi klienta i wnioski płynące z niego. Nie może jednak nic z tym zrobić, bo jest on trafny. Więcej informacji na temat Büchner Barella można znaleźć w wątku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata