Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ocena SCHUFA, co banki o tym myślą?

Napisany przez raumi20
Cześć,

znowu piosenka na temat Schufa...

Moje pierwsze sprawozdanie w 2011 roku wynosiło 98,75%, z jednym wpisem dotyczącym umowy na telefon komórkowy i nic poza tym. Konta bieżące, które istniały od mojego urodzenia w 1992 roku w Volksbank, nie były uwzględnione.

W 2012 roku przeszedłem do Commerzbanku, co okazało się bardzo złym wyborem pod względem scorea. Po następnym zaktualizowaniu mój wynik spadł do 94%. Co gorsza, zmiana banku była porażką, ta bank na pewno nie był odpowiedni dla mnie, więc wróciłem z powrotem do Volksbanku.

Po zakończeniu mojego konta w Commerzbanku, mój wynik spadł do 92%. Do tej pory był tylko jeden wpis, dotyczący umowy na telefon komórkowy.

W 2012 roku kupiłem samochód za 25.000€ na kredyt w Audi/VW Bank. Mógłbym go kupić za gotówkę, ale ze względu na korzystne oprocentowanie nie chciałem narażać swojej płynności finansowej.

Na początku 2013 roku spłaciłem kredyt z wyprzedzeniem za pomocą dodatkowej wpłaty, ponieważ moja sytuacja finansowa ustabilizowała się.

W ten sposób chyba ostatecznie zbiłem swój wynik do 88%...

Nadal w mojej historii znajdują się tylko wpis o umowie na telefon komórkowy i kredyt na samochód w Schufa.

Teraz dochodzimy do mojego głównego problemu. Chciałbym kupić nieruchomość z kilkoma jednostkami mieszkalnymi jako miejsce zamieszkania i zabezpieczenie na starość, preferowałbym 100% finansowanie, aby zmniejszyć obciążenie podatkowe i ponieważ przy 80% miałbym za mało oszczędności na nagłe wypadki, co uważam za zbyt duże ryzyko.

Niestety wiele banków przykłada dużą wagę do danych z Schufa, przez co szczególnie przy 100% finansowaniu dostaję albo żadne albo bardzo złe oferty, niektórzy doradcy przypisują to niskiej ocenie w Schufa. Oczywiście warunki przy 100% finansowaniu są gorsze niż przy 80%, ale uważam różnice za zbyt duże.

Co teraz mogę zrobić, aby podnieść wartość wyniku? Wygląda na to, że rzeczywista sytuacja finansowa nie jest tutaj naprawdę istotna...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
przy inwestycji kapitałowej, która ma zostać sfinansowana w 100%, ważne są również inne czynniki:
- Wkład własny na dodatkowe opłaty związane z zakupem?
- Czy posiadasz obecnie inne aktywa?
- Sytuacja dochodów/wydatków.
Czasem istnieją także partnerzy bankowi oferujący Państwu oprocentowanie tabelaryczne, czyli stałe oprocentowanie bankowe.
Jaka jest Państwa odpowiedź na powyższe punkty?

Napisany przez Daukind
Poza tym, bazowy wynik nie jest przekazywany bankom, więc nie odgrywa żadnej roli w decyzjach dotyczących kredytów ani nawet hipotek.

Napisany przez raumi20
Cześć,

Wygląda na to, że zostanie przekazana oddzielna ocena branżowa, której nie znam. Zakładam jednak, że również jest ona powiązana z podstawową oceną.

Koszty dodatkowe związane z zakupem zamierzałbym pokryć sam ze środków pieniężnych. Około 20% ceny zakupu nieruchomości znajduje się na rachunku maklerskim, który jednak nie może być w pełni wykorzystany jako zabezpieczenie, a ja chciałbym uniknąć związanych z tym ograniczeń.

Obecnie płacę 450€ czynszu (który by zniknął) i zarabiam 1800€ netto/miesiąc z nieokreślonego czasowo zatrudnienia (jesteem singlem).

W budynku znajdują się 3 mieszkania, obecnie 2 są wynajęte, a jedno zamierzałbym zamieszkać sam. Jako miesięczną ratę planowałem 900-1000€. Obecne dochody z czynszu wynoszą 710€. Zatem byłoby wystarczająco miejsca na finansowanie kilku miesięcy bezdziału, napraw oraz rezerw. Obie banki, z którymi się kontaktowałem, były tego samego zdania, ale zostałem odrzucony ze względu na wynik w bazie dłużników. Pośrednicy finansowi uzyskali dla mnie oferty z 4% efektywnym oprocentowaniem na 10 lat, co uważam za zbyt wysokie.

@Raumi20
kredyty unijne nie są dostępne przy finansowaniu w 100%.
Posiadanie 20% akcji w portfelu inwestycyjnym to bardzo dobra rzecz.
Banki interesuje jeden liter (A-H). Możesz zobaczyć ten liter również w swoim własnym raporcie kredytowym Schufa zgodnie z §34 BDSG.
4% wygląda obecnie dość wysoko.
Jednak dla Ciebie ważne jest jedynie oprocentowanie banku w umowie kredytowej, a nie to, co oferuje Ci pośrednik finansowy.
Powinno być jeszcze miejsce na obniżkę od 4%.

Napisany przez raumi20
Hm, płacę dodatkowo za dostęp online do MeinSchufa.de i tylko podstawowa punktacja jest pokazywana. No cóż, będę musiał załatwić sobie raport o sobie.

Teraz przejdę do kilku banków osobiście i zobaczę, czy jest jakiś, który byłby chętny mnie finansować.

Krótko jeszcze kilka faktów, które mogą być istotne:

Dom (z 1988 roku, zmodernizowany w 2013 roku) kosztuje 240.000€, znajduje się na działce o powierzchni 1300m² na obrzeżach małego miasta (10.000 mieszkańców) w Bawarii. W okolicy panuje obecnie absolutny brak mieszkań do wynajęcia, ponieważ wiele zakładów przemysłowych tu się znajduje i intensywnie się rozwijają, zatrudniając nowych pracowników. W promieniu 5km od miasta nie ma obecnie ŻADNYCH wolnych mieszkań do wynajęcia.

Tak więc oceniam, że właściwie nie należę do dużej grupy ryzyka i ta finansowanie stoi na stabilnych podstawach, czy z powodu mojego niskiego dochodu jestem raczej klientem ryzykownym?

Być może banki przypisują to niskiej ocenie w Schufa, a tak naprawdę chodzi o otoczenie i pośrednicy przynoszą kredyty, na których zarabiają najwięcej?

Czy są obecnie jakieś konkretne biura pośrednictwa lub banki, które warto polecić lub unikać w zakresie finansowania nieruchomości?

Zostałem odrzucony w Commerzbanku i Deutsche Banku.

Jakie są doświadczenia z Wüstenrot i Interhyp?

Wüstenrot obecnie nie oferuje 100% inwestycji kapitałowych, ponieważ nie jest to możliwe do osiągnięcia poprzez produkty oszczędnościowe.
Dla nowych klientów Wüstenrot Bank oferuje tylko bezpośrednie kredyty do 60% ceny zakupu.

Byłoby interesujące dowiedzieć się, dlaczego Deutsche Bank i Commerzbank odmówiły.
Wydaje mi się, że Deutsche Bank bardziej zwraca uwagę na majątek.
Sam Interhyp nie jest bankiem, ale tylko pośrednikiem.

Napisany przez Leni204
Banki interesuje jedna litera (A-H). Widzisz tę literę także w swoim własnym sprawozdaniu Schufa zgodnie z §34 BDSG.

Co z literami I, K, L i M? Są one także obecne, bez negatywnych cech... Czy banki udzielają kredytów jedynie do litery H?
Należy także zauważyć różnicę między bankami bezpośrednimi, bankami krajowymi itd...

Cześć Leni204, zawsze zależy to indywidualnie od Twojego wniosku o finansowanie i ogólnej sytuacji.
W niektórych przypadkach możliwe jest uzyskanie pożyczki pomimo słabszego wyniku bankowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata