Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu wielorodzinnego - częściowo wynajęty

Napisany przez raumi20
Cześć, obecnie intensywnie poszukuję domu własnego i odpowiedniego finansowania. Myślę, że tutaj jest wielu doświadczonych ludzi, którzy mogą dać kilka wskazówek temu młodemu chłopakowi, gdyż mam wrażenie, że banki raczej sprzedają to, co przynosi im największą prowizję, a nie to, co jest dla mnie najtańsze. Chciałbym być dobrze poinformowany przed podjęciem tej decyzji o tak dużych konsekwencjach. W tej chwili mam na oku budynek wielorodzinny z 3 mieszkaniami, z których chcę zamieszkać w jednym, a pozostałe wynająć za łącznie 800 € czynszu netto. Kosztuje 240 000 €, wkład własny wynosi 20 000 €, a dochód roczny to 38 000 €. Teraz istnieją różne możliwości finansowania:
Opcja 1:
Połączenie oszczędnościowe kredytu na budowę i pożyczki z zabezpieczeniem hipotecznym. Płaci się odsetki od pożyczki przez pierwsze 15 lat i jednocześnie oszczędza w bausparerze, który dodatkowo jest wspierany programem Wohnriester (czy jest to w ogóle możliwe przy częściowym wynajmie?), po przyporządkowaniu kredyt zostaje spłacony, a pożyczka bauspardarlehen jest spłacana.
Zaletą, jak ja to rozumiem:
Zapewnione obecne najlepsze stopy procentowe na 30 lat, a całość objęta wsparciem przez Riester.
Oczywiście, wadami są dodatkowe opłaty za oszczędnościowy kredyt budowlany i wysokie opłaty za przedwczesną spłatę z powodu sprzedaży domu lub podobnych sytuacji.
Opcja 2:
Klasyczne finansowanie z zablokowaniem oprocentowania na 10 lat i stałą ratą. Następnie refinansowanie.
Jako wadę widzę na razie to, że nie można otrzymać dla tego wsparcia Riester, czy to prawda? Ponadto istnieje ryzyko, że za 10 lat, przy refinansowaniu, mogę uzyskać złe stopy procentowe.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy warto wziąć stopy procentowe na cały okres kredytu? Wydaje się, że jest trudno znaleźć klasyczny kredyt z zablokowanym oprocentowaniem na 20 lat, a jeśli już, to tylko z oprocentowaniem w wysokości około 3%. Tutaj problemem dla mnie jest fakt, że muszę sfinansować Dom w 100%, a wkład własny wystarcza jedynie na koszty dodatkowe, a chciałbym zostawić trochę środków na czarną godzinę.
Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś porady.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@raumi
jednak inaczej obowiązują zasady w inwestycjach kapitałowych niż w przypadku inwestycji w materiały (Dom jednorodzinny)
Tutaj narzekasz już na ewentualne oprocentowanie wynoszące 3%
Jeśli tak, to powinieneś od razu zrezygnować z zakupu inwestycji kapitałowej.

Bank z pewnością finansuje 100% ceny zakupu, jeśli pokrywasz koszty poboczne z własnego kapitału.

Ponadto powinien być dostępny również dodatkowy majątek z Twojej strony. Mniej więcej 10-20% notarialnej ceny zakupu.
Czy posiadasz taki majątek?
W przypadku planowanej inwestycji kapitałowej kwestia ewentualnej promocji Riester powinna być odłożona na drugi plan, ważne jest raczej pytanie, czy bankpartner w ogóle zdecyduje się na finansowanie ze względu na możliwie niewielki kapitał własny.

Napisany przez Torian
Jeśli BSV wydaje się tak dużo tańszy, być może jeszcze nie zwróciliście uwagi na całkowitą stopę efektywną, a jedynie na stopy procentowe przedterminowej pożyczki i pożyczki Bausparkasse?!

Przykład sprzed kilku lat:
Stopy procentowe pożyczek
Przedterminowa pożyczka TA 3,0%
Pożyczka Bausparkasse po przydzieleniu 3,0%
--> Całkowita stopa efektywna 3,7%

W całkowitej stopie efektywnej zawarte są różne składniki, takie jak opłata manipulacyjna i inne niekorzystne efekty konstrukcji Bausparvertrag, co znacznie ułatwia porównanie umowy oszczędnościowej z kredytem ratalnym. Reklamowanie pojedynczych stóp procentowych (pożyczka przedterminowa/pożyczka Bausparkasse) to pic na wodę!

To pierwsza ocena, jak dobry jest naprawdę BSV, na końcu tylko porównanie całkowitych kosztów przy takim samym zabezpieczeniu przez stopę procentową. Niektóre banki nie mogą (= nie chcą) podać całkowitej stopy efektywnej. Takie oferty nadają się do kosza ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć raumi20,

czy masz konkretną ofertę dotyczącą finansowania budowy poprzez oszczędności budowlane z pożyczką z góry lub pożyczką pośrednią? Oszczędności budowlane finansują tylko do 80%. Czy masz ofertę od banku?

W przypadku częściowego wynajmu, zawieszenia spłaty rat lub kredytu ostatecznego (czyli właśnie pożyczki z góry w pierwszym okresie odsetkowym) może to mieć sens, ale tutaj również należy zwrócić uwagę na całkowitą stopę oprocentowania, którą musi przedstawić Ci oszczędnościowa kasa mieszkaniowa albo bank przed zawarciem umowy.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
należy również uwzględnić wycenę banków dla budynku wielorodzinnego.
Przy dochodzie z najmu około 1200 € (400 € za każde mieszkanie) otrzymujemy wartość obciążenia około 170 000 €. Cena zakupu może być nieco zbyt wysoka.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Kassfinanz, skąd wzięłaś/eś wartość zastawu w wysokości 170 000 EUR?
Przecież nie znasz nawet kodu pocztowego nieruchomości.
A jeśli tak, to liczy się tutaj wartość dochodowa, którą można szacować tylko orientacyjnie.
Jeśli nieruchomość jest w dobrym stanie i dobrej lokalizacji, to 240 000 EUR zdecydowanie nie są zbyt dużą kwotą.
W najlepszych lokalizacjach nie kupisz nawet tej nieruchomości za 240 000 EUR.
Więc tutaj duże znak zapytania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata