Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy opłaca się teraz zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu?

Napisany przez Der Nordhesse
Cześć,

my (moja żona i ja) zbudowaliśmy kilka lat temu Dom i wzięliśmy kredyt hipoteczny w banku na Dom i działkę. Na razie logiczne. Jednak odsetki są dość wysokie w stosunku do obecnej sytuacji rynkowych, wynoszą prawie 5%.

Teraz moje pytanie, skoro już od ubiegłego roku zmieniliśmy nasz bank, czy ma sens spłacić całą kwotę nowemu bankowi poprzez kredyt o o wiele niższych obecnie odsetkach, czy to się bardziej opłaca?

Obecnie chodzi o pozostałe 200 000 EUR. Okres kredytowania wynosi jeszcze 20 lat, a miesięczna rata to obecnie około 1 000 EUR.

Ja jako laik powiedziałbym, że dobrze byłoby wziąć kredyt w nowym banku na tę kwotę + odszkodowanie za przedterminową spłatę, a raty powinny być zdecydowanie tańsze. Czy to ma sens? Czy ktoś ma pojęcie, ile można oszczędzić miesięcznie? Przybliżona kwota byłaby dla mnie wystarczająca.

Z góry dziękuję :-)

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
opłacenie opłaty przedterminowej za cały pozostały okres kredytu może być zbyt kosztowne i dlatego nieopłacalne.
Jednakże zgodnie z BGB masz specjalne prawo do wypowiedzenia po 10 latach od daty rozpoczęcia umowy. Oznacza to, że korzystając z tego prawa, możesz uzyskać nowe, tańsze finansowanie.
Sprawdź, kiedy minie 10 lat, wypowiedz umowę wtedy i wypłać obecne finansowanie budowlane zgodnie z okresem wypowiedzenia.
Dla pewności możesz już teraz zainteresować się nowymi warunkami na rynku.

Dziękuję za odpowiedź! Minie jeszcze kilka lat zanim minie 10 lat i myślę, że... wtedy stopy procentowe na pewno znowu wzrosną :-(

Ale zrobię trochę badań, czy można już teraz zabezpieczyć sobie tańsze oprocentowanie lub coś w tym stylu.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć.

Kiedy właściwie minęło 10 lat i czy wtedy obowiązywała 10-letnia oferta czy dłuższy okres wiązania stóp procentowych?

Te 10 lat musiały minąć w 2018 roku, muszę sprawdzić szczegóły dotyczące ustalenia oprocentowania. Chyba było ono ustalone na 10 lat, a potem podlegało negocjacjom ;-)

Napisany przez NaTwoim13
OK, więc proszę narysować umowę kredytu terminowego?!

10 lat stałych z 3-letnim okresem Forward można uzyskać w zależności od stopnia obciążenia, około nominalnie 2% na stałe na 10 lat od 2018 r.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata