Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt został odrzucony.

Napisany przez Towo
Chcę szybko opowiedzieć o sytuacji (nie dotyczy mnie)

Osoba X próbowała uzyskać kredyt w 2 bankach, które zostały odrzucone.

Fakty dotyczące osoby:
- 23 lata
- singiel
- wynajmuje mieszkanie (od 1,5 roku, czyli przeprowadzka)
- kończy okres próbny
- Umowa o pracę początkowo na czas określony na 2 lata
- Limit debetu w wysokości 3.100€
- Okulary finansowane w systemie ratalnym
- brak negatywnych wpisów w rejestrze Schufa

Podstawowa ocena 93,75%

Obie banki zapewniły jej, że decyzja nie zależy od wartości Schufa i oficjalnie wymagają obecnego zatrudnienia na co najmniej 3 miesiące, które również istnieje.

Co może być przyczyną

Napisany przez Ex-Studentin
Zapomniałeś jeszcze o odpowiednim pytaniu w tej sprawie.

Być może osoba powinna najpierw zakończyć okres próbny. Jeśli osoba dopiero na końcu, to znaczy, że teoretycznie nadal może zostać zwolniona, prawda? Lub osoba dotknięta tym problemem powinna zapytać, co może zrobić, aby spełnić warunki banków. Być może po prostu istnieje jakieś nieporozumienie.

Napisany przez Towo
Przejście po okresie próbnym jest w 100% pewne (bank nie jest nim zainteresowany, ponieważ teoretycznie możliwe jest wciąż rozwiązanie umowy)

Raport Schufa zawiera pewną liczbę danych (punktacja).
Który z nich jest decydujący przy wniosku o kredyt?

Punktacja Schufa dla banków 2.0
Punktacja Schufa dla banków spółdzielczych 2.0
Punktacja Schufa dla banków oszczędnościowych 2.0
Punktacja Schufa dla banków 1.0

Pytanie pojawia się u mnie, ponieważ w ciągu ostatnich 12 miesięcy różne wartości prawdopodobieństwa zostały przekazane (również przez tę samą instytucję finansową).

P.S. Może to być również przekroczenie limitu debetowego.
Problem polega na tym, że nie mogą (lub nie chcą) precyzyjnie powiedzieć, na czym to dokładnie polega.

Napisany przez Daukind
Nettoincome iżądaną wysokość kredytu?

Napisany przez Towo
Netto dochód około 1,200.

Kwota kredytu (9-10.000) z odpowiednim okresem spłaty wynoszącym 84 miesiące

kredyt debetowy ma zostać spłacony, a dodatkowo ma zostać kupiony samochód

Napisany przez Daukind
To po prostu mało rzeczy, które można zająć w tym wynagrodzeniu netto. Myślę, że przed zakończeniem okresu próbnego nic z tego nie będzie.

Napisany przez Towo
Dziękuję najpierw,

byłoby też bardzo interesujące, jaki wynik ma decydujące znaczenie dla udzielenia kredytu.

Napisany przez Daukind
[cytat=Towo">
Dziękuję najpierw,

byłoby również całkiem interesujące, który wskaźnik jest decydujący przy udzielaniu kredytów.
[/cytat]
Każdy bank ma inne podejście. Niektóre używają 1.0, inne 2.0

Napisany przez 6Bankkaufmann
W okresie próbnym nic z udzieleniem kredytu.

Napisany przez Kass Finanz
Dodatkowo problemem jest często czasowe ograniczenie zatrudnienia. W większości banków pożyczka musi zostać spłacona w okresie trwania umowy o pracę, co oczywiście wiąże się z wysoką ratą. Ta rata może spowodować, że porównanie dochodów z wydatkami (wliczając w to fikcyjny czynsz) może w rezultacie być ujemne.

Napisany przez Towo
Przynajmniej jasne odpowiedzi.
Banki, do których się zwrócono, nie były w stanie podać informacji na temat przyczyny.

Moim podejrzeniem była również okres próbny, mimo że raport z Schufy był nie perfekcyjny, ale akceptowalny.

Istniejące zatrudnienie nie ma znaczenia, jeśli umowa jest na czas określony.
Być może otrzymasz umowę o pracę na czas nieokreślony po zakończeniu okresu zatrudnienia?

Napisany przez Suxxess
Alternatywna propozycja:
Weź tylko jedno kredyt konsumpcyjny i wyrównaj nim swój debet.
Następnie udaj się do salonu samochodowego i skorzystaj z finansowania 0% lub z niskimi odsetkami. Musisz po prostu negocjować, jaki rabat otrzymałbyś przy płatności gotówką. (Jak to jest w odniesieniu do normalnego kredytu od strony odsetkowej).

Planujesz spłacić 10 tysięcy kredytu w ciągu 7 lat? To dość długo na kredyt samochodowy. Musisz wziąć pod uwagę, że samochód może trafić do warsztatu przed upływem 7 lat. W najgorszym przypadku możesz nie móc już nim jeździć, ale nadal spłacać kredyt i być zmuszony wziąć kolejny kredyt na nowy samochód.

Jeśli samochód nie jest konieczny dojazdu do pracy, poczekaj do końca okresu próbnego i spróbuj ponownie wtedy. Innym rozwiązaniem byłoby poproszenie rodziców o udzielenie poręczenia. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że banki mogą w każdej chwili ściągnąć pieniądze od twoich rodziców. Teoretycznie nie musisz nawet popaść w zwłokę w spłacie.

Aha, ogólnie rzecz biorąc, zastanów się, czy nie można zaoszczędzić w przyszłości. Wiem, że życie jest drogie. Ale patrząc na to tak:
-> Umowa o pracę na czas określony
-> Debet jest wykorzystywany dość często
-> Nic nie zostało zaoszczędzone
-> Chcesz teraz kupić samochód

Nic personalnego, ale myślę, że rozumiesz, na co chcę zwrócić uwagę.
(Nie mam nic przeciwko, jeśli samochód jest potrzebny do dojazdu do pracy)

Napisany przez 2Escorpio
1.200 euro dochód vs. 10.000 euro kredyt na 10 lat? oO

Czy dodatkowo wynik 93% i okres próbny?

Myślę, że pytanie brzmi raczej nie gdzie tkwi problem, ale raczej... Gdzie go nie ma?

Pewnie po okresie próbnym (przy umowie na czas nieokreślony) otrzyma kredyt, ale oprocentowanie będzie wysokie.

Jeśli po okresie próbnym otrzyma umowę na czas określony, to z kredytem konsumpcyjnym o takiej wysokości może być trudniej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Albo po niemiecku można powiedzieć:

Ten kredyt jest następnym krokiem w kierunku nadmiernego zadłużenia.

Ktoś dzwoni do mnie wczoraj o 20:30 i mówi, że jest na praktykach i pilnie potrzebuje pożyczki w wysokości 1 500 EUR.
Prawdopodobnie iPhone 5 mu już nie wystarcza.
To są pierwsze kroki w kierunku zadłużenia.

Napisany przez Towo
Proszę nie podawać fałszywych danych.

- Okres kredytu to 7 lat, nie 10 (to nie sprawi, że sytuacja stanie się znacznie lepsza)

- Nie chodzi o mnie

- Debet powstał z powodu nagłej sytuacji

- Osoba X będzie miała od sierpnia (wiem, że to jeszcze daleko) dodatkowo 200€ netto i obecnie jest w stanie odłożyć trochę pieniędzy na bok. Jednakże nie wystarczająco, aby w krótkim czasie kupić auto w miarę bezpieczne. Patrz kolejny punkt

- Obecne auto nie przejdzie przeglądu technicznego w kwietniu tego roku bez dużych nakładów finansowych. Jednak jest potrzebne do dojazdu do miejsca pracy.

- W sumie kredytu został celowo dodany zapas na ewentualne naprawy lub inne wydatki.

- Podanie wniosku o kredyt jest możliwe dopiero po zakończeniu okresu próbnego

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Rozumiem już, że chodzi o Ciebie, mimo to jest to typowa sytuacja Chcę, ale ......... i w takiej sytuacji dba się o to, by usprawiedliwić zadłużenie.

Debet musi zniknąć, a samochód musi spełniać odpowiednie wymagania, inaczej nie ma sensu.....

A na dodatek jeszcze bufor na kredyt.........

To wszystko nazywa się przeciążeniem długu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata