Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Różne opcje oprocentowania stałego

Napisany przez fritzle01
Cześć wszystkim,
podpisałem umowę kredytową z różnymi okresami ustalonych oprocentowań. Wydawało mi się, że to dobry pomysł, aby zdywersyfikować ryzyko i móc zareagować, gdy np. dostanę pieniądze w spadku.
W ING.Diba mam 75 000 euro z okresem ustalonym oprocentowaniem na 5 lat, 50 000 w programie KFW Wohnungseigentumsprogramm 124 z okresem ustalonym oprocentowaniem na 10 lat i ponad 200 000 z okresem ustalonym oprocentowaniem na 15 lat. Całość jest zabezpieczona hipoteką.
Jeśli teraz kończy się pierwsze ustalone oprocentowanie, to ING.Diba może żądać praktycznie dowolnej kwoty za nowe ustalone oprocentowanie, ponieważ żadny inny bank nie zarejestrował się za ING.Diba z hipoteką po sobie!? Po kolejnych 5 latach, gdy wygasa nowe ustalone oprocentowanie na 5 lat i 10-letnie (KFW), sytuacja będzie taka sama. Po niemal 11 latach (10 lat + pełna spłata pożyczki + 6 miesięcy) będę miał możliwość zerwania umowy kredytowej z 15-letnim ustalonym oprocentowaniem. Wówczas nie będę mógł już zawierać nowych umów o ustalone oprocentowanie w przypadku pozostałych dwóch i będę musiał mi zmieniać oprocentowanie. Wtedy znów będę musiał przyjąć to, co bank oferuje. Czy ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na temat zachowania banków w takiej sytuacji lub czy istnieją inne możliwości dla mnie?
Dziękuję za pomoc!

Napisany przez Kass Finanz
IngDiba zaoferuje Ci kredyt następczy, który będzie korzystny w danym momencie. Bank należy do jednych z najtańszych instytucji finansujących budownictwo.
Jeśli faktycznie wszystkie trzy kredyty są zabezpieczone tylko hipoteką, można przenieść część, która została odblokowana dzięki spłacie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@fritzle01, w szczególności DIBA oferuje warunki stolika. Tutaj więc warunki następcze są dla Ciebie transparentne do zrozumienia.
Nie ma losowania stóp procentowych.

Napisany przez NaTwoim13
Jednak uważaj, że informacje o ING DiBa mających najlepsze warunki nie zawsze muszą być prawdziwe, a w większości przypadków przedłużenie kredytu w dotychczasowym banku jest gorszą alternatywą. Warunki tabelaryczne naprawdę niewiele mówią o przyznaniu oferty przedłużenia, dlatego nie są zbyt pomocne.

Napisany przez fritzle01
Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli na przykład po 10 latach chciałbym zmienić sposób oprocentowania na zmienny dla obu kredytów, których termin zatrzasków kończy się po 10 latach, aby po 10 latach + czasie do pełnej wypłaty + 6 miesiącach dostać się do terminu zatrzasku i mieć naprawdę możliwość zmiany banku. Czy jest to powszechne praktykowane i jakie są warunki dla zmiennej stopień swoiście gdy działka jest bankiem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Warunki zmiennej pożyczki można negocjować codziennie. Dlatego można obliczyć je tylko wtedy, gdy pożyczka zostanie przedłużona w dniu X.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata