Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Porównanie lokat terminowych 2015

Napisany przez Ander53
Cześć Chciałbym zapytać, czy ktoś ma doświadczenie z bankiem Fi-Bank z Bułgarii? Żeby być konkretnym - zastanawiam się nad skorzystaniem z możliwości WorldSavings, aby zainwestować dobrą pięciocyfrową kwotę w Fi-Banku na rok z oprocentowaniem 2,5% i gwarancją depozytu do 100 000 EUR poprzez obligacje państwowe, a następnie UE. Mam konto w depozycie bankowym, ale nie ufam aktywnie zarządzanym funduszom, ani prawdopodobnie bardziej sensownym ETF-om - nie rozumiem również shortów ani longów, którymi ludzie rzekomo zarabiają kilka tysięcy € w ciągu godzin, dlatego chciałbym przenieść moje obecne środki na rachunku bieżącym w banku Consorsbank do banku Fi na rok i zobaczyć co dalej. Bułgarska waluta jest powiązana z €, przeczytałem. Czy ktoś ma obawy, że coś może pójść nie tak? Dziękuję za poradę

Napisany przez Matthew Pryor
Jakie jest zatem to dobrze? Byłoby interesujące, aby móc zobrazować to na podstawie konkretnych liczb, czy mężczyzna jest gotowy podjąć rzekomo większe ryzyko.

Napisany przez 2titan1981
Szwajcarski frank był do niedawna również

Napisany przez Ander53
Mieszkam 30 km od granicy szwajcarskiej. Mój dobry kolega zrobił wszystko poprawnie - sam zrezygnował z pracy na 31.12.2014, wymienił całe pieniądze na € i przeprowadził się z powrotem do Niemiec. Pozostałoby mu dodatkowe 700 € netto miesięcznie, gdyby pozostał zatrudniony.

On jest bardzo szczęśliwy.

50.000€

To oznacza, że chcesz podjąć większe ryzyko dla dodatkowego dochodu (na dzień dzisiejszy) w wysokości około 370€ po opodatkowaniu? W moich snach nie przyszłoby mi do głowy.

Napisany przez Ander53
Mam po prostu 0,6% odsetek po upływie 12 miesięcy.

Po dzisiejszych wiadomościach ze strony ECB, teoretycznie inflacja powinna wzrosnąć, co oznacza, że za 12 - 24 miesiące mogą być zupełnie inne stopy procentowe oferowane przez dostawców lokat terminowych?

Jakie są rozsądne alternatywy? Inwestować w ETF-y w Niemczech, USA, Chinach rozproszone?

Podziel się wskazówką .. powinna być bezpłatna .. ale nie darmowa

Podaję wskazówkę... powinna być darmowa... ale nie bezwartościowa.

Oczywiście, zawsze chętnie: Czytanie rozwija.

Napisany przez Ander53
Byliby niskowolatylnościowymi ETF-ami rozwiązaniem dla inwestora na giełdzie, który boi się ryzyka/lub jest nowy w tej dziedzinie?

Czy obecny moment na wejście na rynek wydaje mi się niesensowny ze względu na ciągłe osiąganie nowych rekordowych poziomów - czy zgodzilibyście się Państwo, zakładając że na obecną chwilę nie posiadacie portfela składającego się w głównej mierze, jeśli nie w 100% z ETF-ów, zacząć teraz? Obecnie nie chcę zajmować się wyborem pojedynczych akcji.

Czy dobrze zrozumiałem, że kiedy numer ISIN zaczyna się od DE, jest to ETF zarządzany w Niemczech, na który w przypadku dywidend, rentowności podatek od dochodów kapitałowych + dodatek solidarnościowy będzie automatycznie pobierany i nie będę musiał poświęcać wielu godzin na odzyskiwanie ewentualnie zatrzymanego zbyt dużego zaliczkowego podatku od źródła + dodatkowego obciążenia związanego z rozliczeniem podatkowym?

Czy istnieją ETF-y notowane przez niemieckie instytucje, które np. odzwierciedlają indeks Dow Jonesa?

Czy pod pojęciem słabej dywersyfikacji mogę rozumieć, że mimo posiadania na przykład ETF-a odzwierciedlającego Dow Jonesa i na przykład także ETF-a odzwierciedlającego Daxa, klasy aktywów mogą być w pewnym stopniu blisko siebie pod względem wzajemnej zależności (np. firmy zależne od ropy)?

Kto unika ryzyka, nie powinien inwestować w akcje/fundusze.

Nigdy nie ma idealnego momentu, który można ocenić dopiero z perspektywy lub gdy jest już za późno. Zawsze należy rozłożyć ryzyko i nie inwestować wszystkiego od razu...

Siedzibę funduszu znajdziesz w firmach oferujących dany fundusz. Liczą się tylko oficjalne informacje, inne nie mają znaczenia.

Są fundusze mające siedzibę w Niemczech, korzystne pod względem podatkowym, obejmujące także rynki akcji w USA.

Sugeruję, żebyś jeszcze raz się zapoznał z tematem i najlepiej zdywersyfikował swoje inwestycje na cały świat...

Napisany przez Ander53
Dziękuję - jeśli trzymam się tylko ETF-ów, na przykład wybierając ten:

https://www.justetf.com/de/etf-profi...15&tab=details

który ma swoją siedzibę w Luksemburgu, ale jest deklarowany jako transparentny pod względem podatkowym.

Czy w moim zeznaniu podatkowym muszę zrobić coś więcej niż dobrowolne zgłoszenie, czy wszystko zostanie odpowiednio zgłoszone?

Czy jest sens porównać 2 ETF-y, na przykład odtwarzające DAX, które różnią się tylko marginalnie pod względem zmienności, ale różnią się o 0,07% opłatą TER, aby wybrać ten tańszy?

Nie wiedziałem, że JUST ETF oferuje fundusze?

Dostawcą jest Deutsche Asset & Wealth Management, musisz sprawdzić w Bundesanzeigerze.

Wtedy będziesz pewien.

Just ETF pomaga jedynie zawęzić wyszukiwanie odpowiednich funduszy, informacje tam niekoniecznie muszą być poprawne. Transparentność podatkowa nie oznacza koniecznie prostoty podatkowej.

Napisany przez Ander53
nie, nie .. To nieporozumienie!!

just ETF pomaga w wyszukiwaniu - udostępnia odpowiednie informacje w sekcji Danych podstawowych.

Na powyższym linku np.

Siedziba funduszu, dostawca, status podatkowy w Niemczech, itp. i dodatkowo udostępnia link do Federalnego Biuletynu.

Wczoraj próbowałem coś przeczytać w Federalnym Biuletynie .. ale nie wiem na co zwrócić uwagę?! Ogólnie to, że jest ogłaszany w Federalnym Biuletynie?

Można również zostać przekierowanym przez przycisk kupna na odpowiedni dostęp do bankowości bezpośredniej za pośrednictwem just ETF.

Właściwe informacje zostaną udostępnione, ale niekoniecznie muszą być poprawne. Dane są zgodne tylko w Bundesanzeiger oraz u emitenta funduszy, i zawsze trzeba je samodzielnie sprawdzić, ponieważ firmy zarządzające funduszami czasem mogą zmieniać podstawowe informacje, takie jak siedziba, sposób wypłaty zysków, itp.

Teraz w uproszczony sposób opiszę: w Bundesanzeigerze trzeba zwracać uwagę na podstawowe informacje, czy to są wypłaty zysków, czy dochody z nimi związane, czy też jest to mieszanka wypłat i reinwestycji. Należy również policzyć, czy wypłaty są wystarczająco duże, aby uniknąć płacenia podatków...

Dobrze radzić sobie z pierwszego czytania, ponieważ to naprawdę nie jest takie proste...

Napisany przez Ander53
ok .. również czy są to inwestycje dywidendowe czy z kapitalizacją.

Czy mogę po prostu zadzwonić do firm i powiedzieć, że interesuję się ich funduszami i czy mogą mi wyjaśnić, jak to wpływa pod względem podatkowym?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to w przypadku inwestycji z kapitalizacją po odliczeniu podatku od zysków kapitałowych + Solidarność (nie płacę Kościołowi!) pozostała kwota jest ponownie inwestowana.

Ale jak to jest w przypadku funduszy z siedzibą w Luksemburgu?

Oczywiście, będę czytał dalej!

Jednakże, na próbnym rachunku z dnia 29.12.14 ustawione zostało 10.000€ i teraz wynosi 10.387,52€ przed odliczeniem podatku, więc nie jest tak źle.

Dodatek:

(faktycznie poniesiony obciążający podatek zagraniczny)
(obciążający podatek zagraniczny faktycznie poniesiony przez zyski dywidendowe)

hmm .. czy o to Ci chodzi?

Tylko jak będzie, jeśli pochodzi z Luksemburga?

W takim przypadku będziesz musiał wpisać dochody z odsetek i dywidend w załączniku KAP.

Napisany przez Ander53
Robicie to wszyscy?

Czy odbieracie też zwrot podatku od zagranicznego urzędu?

Czy to długo trwa?

Dla przeciętnego Kowalskiego fundusze z niemiecką siedzibą i dywidendy są całkowicie wystarczające... Ponieważ to pozwala zaoszczędzić całą pracę.

W przeciwnym razie istnieją doradcy podatkowi, ponieważ po osiągnięciu pewnego rozmiaru portfela fundusze zagraniczne mogą być interesujące, tak samo jak te nierozdzielające dywidend... Tylko wtedy ludzie muszą mieć doradcę podatkowego, który musi się z tym męczyć. To również kosztuje pieniądze, więc opłaca się to tylko dla większych sum pieniędzy... i musi się on też na tym znać...

Napisany przez Ander53
Jeśli jest to reinwestycja, czy otrzymam odpowiedni wyciąg, który mogę dołączyć do rozliczenia podatkowego?

W każdym razie dziękuję za odpowiedź na moje pytania!

tylko jeśli ma niemiecki adres zamieszkania, a w Niemczech jest ich niewiele, a nawet wtedy należy regularnie sprawdzać stan funduszu pod koniec roku, czy coś się zmienia...

Napisany przez Ander53
dobrze .. dzięki!

Teraz czekam, aż Dax osiągnie ponownie 9 600 punktów, a potem gdy znowu pójdzie w górę do 11 000, dołączę do inwestycji

Czy wyciągacie swoje pieniądze, jeśli był to mocny miesiąc i inwestujecie ponownie, gdy jest to opłacalne, czy po prostu pozwolicie gotówce poleżeć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata