- sob sty 24, 2015 11:43 am
Kochana społeczności forum,
chciałbym poznać Waszą opinię na temat mojej sytuacji finansowania budowy:
aktualnie
pożyczka I: 70 000 EUR z wiązaniem odsetek do października 2018
pożyczka II: 100 000 EUR z wiązaniem odsetek do czerwca 2015
pożyczka II ma pozostać przez kolejne około 10 lat, chciałbym zacząć od 3% początkowej spłaty i całkowicie spłacić pozostałą kwotę po 10 latach z pieniędzmi,
które będę miał wtedy do dyspozycji.
Ze względu na pożyczkę II, bank wkrótce skontaktuje się ze mną i zaproponuje mi przedłużenie.
Przewiduję, że otrzymam ofertę nominalnej stopy procentowej na 10 lat w wysokości około 2%. Niestety, to tylko drugorzędne zabezpieczenie.
Ponieważ w przyszłości nie spodziewa się wzrostu stóp procentowych, zastanawiam się, czy nie jest sensowniejsze kontynuowanie pożyczki obecnie z zmienną stopą procentową i obserwowanie, jak rozwija się rynek.
Teraz moje dwie pytania lub prośba o Waszą opinię:
1.) Czy stopa procentowa w wysokości 2% w mojej sytuacji drugorzędnej jest akceptowalna?
2.) Jak wysoko, według Państwa, będzie wynosić zmienna stopa procentowa?
Dziękuję i życzę miłego weekendu.
chciałbym poznać Waszą opinię na temat mojej sytuacji finansowania budowy:
aktualnie
pożyczka I: 70 000 EUR z wiązaniem odsetek do października 2018
pożyczka II: 100 000 EUR z wiązaniem odsetek do czerwca 2015
pożyczka II ma pozostać przez kolejne około 10 lat, chciałbym zacząć od 3% początkowej spłaty i całkowicie spłacić pozostałą kwotę po 10 latach z pieniędzmi,
które będę miał wtedy do dyspozycji.
Ze względu na pożyczkę II, bank wkrótce skontaktuje się ze mną i zaproponuje mi przedłużenie.
Przewiduję, że otrzymam ofertę nominalnej stopy procentowej na 10 lat w wysokości około 2%. Niestety, to tylko drugorzędne zabezpieczenie.
Ponieważ w przyszłości nie spodziewa się wzrostu stóp procentowych, zastanawiam się, czy nie jest sensowniejsze kontynuowanie pożyczki obecnie z zmienną stopą procentową i obserwowanie, jak rozwija się rynek.
Teraz moje dwie pytania lub prośba o Waszą opinię:
1.) Czy stopa procentowa w wysokości 2% w mojej sytuacji drugorzędnej jest akceptowalna?
2.) Jak wysoko, według Państwa, będzie wynosić zmienna stopa procentowa?
Dziękuję i życzę miłego weekendu.