Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Samozatrudnienie a zasiłek dla bezrobotnych

Napisany przez Harry56
Cześć wszystkim,
chciałbym zadać kilka pytań, które mnie od kilku dni nurtują:

Co się stanie z moimi roszczeniami z ALG I, jeśli zdecyduję się na prowadzenie własnej działalności. Konkretnie chodzi mi o to, że jestem zagrożony utratą pracy i mogę zostać zwolniony za stosunkowo obfite odszkodowanie pod koniec roku (umowa rozwiązania). Gdybym od razu zarejestrował się jako bezrobotny, moje ALG I > 2000 EUR przez 24 miesiące byłoby pewne, ale właściwie wcale tego nie chcę, ponieważ widzę dobre szanse na sukces jako przedstawiciel handlowy, ponieważ mam bardzo dobre powiązania na rynku i ponad 25 lat doświadczenia w sprzedaży.

Jeśli zrobię jednak jakieś potknięcie - powiedzmy po roku - co stanie się z moimi pierwotnymi roszczeniami, zwłaszcza z okresem pobierania świadczenia oraz wysokością świadczenia? Można zawierać aneksy, ale stanowiłyby one mniej niż połowę pierwotnego świadczenia.

Czy mogę zarejestrować się jako bezrobotny i zarabiać powiedzmy > 3000 EUR miesięcznie?

Wiem, że próg dodatkowych zarobków wynosi 165,00 EUR. Jest oczywiste, że wtedy nie mogę się spodziewać już ALG I, bo zostanie to potrącone. Ale czy jest to oceniane na nowo co miesiąc, czy moje roszczenia zostaną wtedy całkowicie utracone?

Czy ktoś miał doświadczenie w tym zakresie, to bardzo bym się ucieszył z odpowiedzi tutaj!

Pozdrowienia

Harry56

Napisany przez patrice999
O ile pamiętam, było to 4 lata od dnia rozpoczęcia bezrobocia z ALG1... Tak długo pozostaje oryginalne prawo do ALG1.

Napisany przez Ex-Studentin
Mój ojciec założył własną działalność na własne życzenie, mając 60 lat. Dostał w związku z tym dotację na rozpoczęcie działalności. Kwota ta wynosiła, zdaje się, około 6 miesięcy wysokości zasiłku dla bezrobotnych, a następnie kolejne 9 miesięcy po 300 €. Możliwe, że ze względu na swój wiek otrzymywał zasiłek bezrobotny dłużej niż 6 miesięcy, pomimo tego, że już pracował.

Napisany przez verschaukelt
To na pewno byłoby dobrze skorzystać z dofinansowania na założenie firmy. To pieniądze, których nie warto marnować.

Ponadto istnieje możliwość kontynuowania ubezpieczenia jako bezrobotny samozatrudniony. Trzeba to zrobić natychmiast, najpóźniej po trzech miesiącach od założenia firmy. Później już nie będzie to możliwe. Obecnie składka wynosi 85,05 euro, założyciele płacą w pierwszym roku połowę tej kwoty.

To może być również istotne:
Wnioskować o pozostałe świadczenia?
Osoby samozatrudnione, które przed rozpoczęciem działalności były ubezpieczone społecznie i pobierały zasiłek dla bezrobotnych, mają pozostałe uprawnienie do zasiłku dla bezrobotnych (§ 147 SGB III), jeśli od czasu powstania tego uprawnienia nie minęły jeszcze cztery lata. To pozostałe uprawnienie i nowo nabyte uprawnienie poprzez dobrowolne dalsze ubezpieczenie są sumowane w celu określenia maksymalnej kwoty uprawnień odpowiedniej do wieku.

Tak jak ja to rozumiem, muszą więc przez co najmniej jeden miesiąc otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych, aby móc zachować czteroletni okres, jeśli decydują się na dobrowolne dalsze ubezpieczenie. Jeśli te warunki nie zostaną spełnione, wszelkie uprawnienia z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia społecznego ulegają wygaśnięciu wraz z rozpoczęciem działalności samozatrudnienia.

Jednak zasiłek dla bezrobotnych nie jest obliczany na podstawie dochodu, ale według klasyfikacji, zależnie od poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych. Jednakowoż w samozatrudnieniu zazwyczaj nie stanie się się bezrobotnym, jeśli osiągnie się z niego wystarczający dochód.

Przedstawiciel handlowy na podstawie Kodeksu Handlowego 84? W takim przypadku uwaga! Wtedy również obowiązuje obowiązek ubezpieczenia emerytalnego - możliwe jest zwolnienie z tego na wniosek przez pierwsze trzy lata. Potem może to być dla ciebie dość kosztowne!
Więc nie podchodź do tego zbyt łatwowiernie i oblicz koszty. Przedstawiciele handlowi zazwyczaj mają wiele wydatków. (ubezpieczenia obowiązkowe!)

Napisany przez KSKfilialeMD

Czy można zarejestrować się jako bezrobotny i powiedzieć, że zarabiasz >3000 EUR miesięcznie?

Wiem, że limit dodatkowych zarobków wynosi 165,00 EUR. Oczywiście, że wtedy nie mogę spodziewać się żadnego zasiłku dla bezrobotnych, ponieważ jest on przeliczany. Ale czy jest to oceniane od nowa co miesiąc, czy też moje prawa całkowicie wygasną?

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź!

Pozdrowienia

Harry56

Jeśli zrezygnujesz z samozatrudnienia jako doradca ubezpieczeniowy i zamiast tego założysz spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością (UG), jest to stosunkowo łatwe do zrealizowania, ponieważ wtedy formalnie jesteś pracownikiem firmy i możesz kontrolować swoje oficjalne dochody (aby nie przekraczały np. 165€).

Twoje planowane >3000€ pozostaną w Twoim przedsiębiorstwie, które nie ma nic wspólnego z Twoim majątkiem prywatnym. Dodatkowo możesz (Twoja UG) wypłacić sobie (Twojej osobie) koszty podróży, które uznawane są za koszty pracy i nie są zaliczane do Twojego zasiłku dla bezrobotnych!

Jednakże powinieneś tak naprawdę ograniczyć zyski UG w taki sposób (księgowo), że firma nie byłaby w stanie wypłacić Ci z nich wynagrodzenia

Napisany przez ProfFF

Mój ojciec zdecydował się na samozatrudnienie w wieku 60 lat z konieczności. Dlatego otrzymał dofinansowanie na rozpoczęcie działalności.
Chyba wynosiło to około 6 miesięcy wysokości zasiłku dla bezrobotnych, a następnie kolejne 9 miesięcy 300 €. Nawet możliwe, że ze względu na swój wiek otrzymywał zasiłek dla bezrobotnych dłużej niż 6 miesięcy, chociaż już pracował.

Wiem jednak, że musiał on być już w sytuacji otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych (ALG1) przy składaniu wniosku o dofinansowanie. Informacje te podaję bez gwarancji.. !

Napisany przez Biskupeme
Nie, to się zmieniło od 1.7. Można teraz najpierw rozpocząć działalność gospodarczą, a następnie złożyć wniosek, w przeciwnym razie każdy mógłby zrezygnować ze swojej samodzielności i otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata