Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy rozbudowa poddasza jako właściciel nieruchomości jest możliwa do odliczenia podatkowego?

Napisany przez Zebi
Cześć wszystkim,

Planuję wkrótce rozbudowę strychu w obiekcie wynajmowanym.
Strych jest obecnie niezagospodarowany.
Poza izolacją i żarówką na suficie nie ma tam nic.
Jak wygląda tu kwestia odliczeń podatkowych?
Czy mogę od razu odliczyć koszty, czy muszę je zapisywać liniowo przez 40 lat?

Dzięki za pomoc!

Pozdrowienia, Zebi

Re: Czy rozbudowa poddasza jako właściciel nieruchomości jest możliwa do odliczenia podatkowego?

Napisany przez Hanomag

Strych jest obecnie niezagospodarowany.
Poza izolacją i żarówką na suficie, nic więcej nie ma.
Jak wygląda tutaj możliwość odliczenia podatkowego?
Czy mogę od razu odliczyć koszty, czy też muszę je amortyzować liniowo przez 40 lat?

Ponieważ tutaj powstaje coś nowego, masz do czynienia z kosztami produkcji. I można je amortyzować tylko liniowo przez 40 lub 50 lat.

Napisany przez Zebi
To jest złe. Czy nie ma to również nic wspólnego z datą zakupu (u mnie w 2004 roku) czy czymś w tym rodzaju?!

Napisany przez Hanomag

To jest słabe. Czy to ma coś wspólnego z datą zakupu (u mnie w 2004 roku) czy coś w tym stylu?!

Przy remoncie związanych z zakupem, jeśli koszty uzyskania dochodów przekraczają 15%, planowane nakłady na utrzymanie istniejących rzeczy (ogrzewanie, okna itp.) są dodawane do kosztów nabycia i amortyzowane liniowo. O ile wiem, istnieje próg nieobjęcia zwolnienia w wysokości 4000 €, ale jak można pokryć całą przebudowę poddasza tym środkiem.

Napisany przez Zebi
To prawda. Kalkulacja architekta wynosi niecałe 100 000 €.
4 000 € mogłoby być niewystarczające.

Napisany przez winfoer
Radziłbym Ci pójść do doradcy podatkowego. Nie powinno to być drogie, a koszty będziesz mógł odliczyć.

Po 1-2 latach możesz ponownie samodzielnie złożyć swoje zeznanie podatkowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata