Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt w greckim banku w Niemczech.

Napisany przez p.riegers
Cześć,

Mam pytania dotyczące kredytu w greckim banku.

Dostałem dobrą ofertę kredytu od greckiego banku, który ma oddziały w Niemczech.

Nie chcę wdawać się w szczegóły, zależy mi tylko na tym, co by się stało z kredytem, gdyby Grecja zbankrutowała (tylko dla bezpieczeństwa zerknąłem w przyszłość)?

Czy odsetki mogłyby wtedy wzrosnąć, czy też zwrotu nie trzeba byłoby dokonać z powodu bankructwa?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Peter

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj istnieje następca prawnego banku, który przejmuje wtedy wierzytelność. Błędne jest przekonanie, że nie musisz już spłacać kredytu tylko dlatego, że bank zbankrutował. Zazwyczaj następca prawnego banku będzie kontynuował umowę po dotychczasowych stopach procentowych. Tak samo dzieje się w obszarze kredytów ratalnych. Najnowszym przykładem jest przejęcie Ikano Bank przez Standard Chartered i wszystko idzie normalnie dalej. Tak jak widziałem w dokumentach jednego klienta.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jestem ciekawy:

Jaki jest aktualny poziom oprocentowania?

Napisany przez p.riegers

Zazwyczaj istnieje następca prawniczy banku, który przejmuje wtedy wierzytelność.

Przy przejęciu banku są również przejmowane deficyty. Jeśli bank działał nieekonomicznie, w jaki sposób można kontynuować ten gorszy stan ekonomiczny po przejęciu?

Jeśli weźmiemy przykład Schleckera, gdzie przejęcie nie powiodło się, ponieważ nikt nie chciał przejąć rynku z powodu zadłużenia.
Czy to samo może się zdarzyć w przypadku banku?

Czy wtedy nie interweniuje państwo?

(Oprocentowanie wynosi około 6,5%)

6,5% dotyczy kredytu ratalnego lub finansowania nieruchomości?
Dlaczego nie szuka Pan/Pani korzystnego rozwiązania z niemieckimi bankami?
Aktualnie 6,5% wydaje się być wysokim oprocentowaniem.

Napisany przez guest
Cześć p.riegers,

Jest to błędne przekonanie, że dłużnicy Antona nie będą teraz wezwani przez syndyka upadłości do zapłaty.

Nawet ten, kto ma długi wobec firmy Schlecker, musi je spłacić.

Pozdrowienia

gość

Obecnie otrzymuje się 4,xx% w zależności od zdolności kredytowej.

Napisany przez p.riegers

W Niemczech obecnie można uzyskać 4,x% w zależności od zdolności kredytowej.

Niestety, dotychczas widziałem tylko kwoty nieznacznie niższe niż 6% przy spłacie kredytu studenckiego.

A skoro już jesteśmy przy szczegółach: kredyt wygasa w maju, a ja nadal studiuję przewidywany czas do października 2015 r. Okres bez spłaty kończy się pod koniec kwietnia i już nie jest możliwy do przedłużenia. Moje zarobki do października wynoszą 450 euro/miesiąc, a raty spłaty powinny wynosić około 300 euro. To jest niemożliwe.

Co radzicie? Doradztwo kredytowe? Upadłość konsumencka? Negocjacje z bankiem w sprawie umorzenia długu?

Bank stwierdził, że przedłużenie okresu bez spłaty nie jest możliwe, ale chcą najpierw uzyskać pisemne uzasadnienie wydłużenia mojego czasu studiów. Jest to związane z nieobecnością spowodowaną chorobą i współlokatorami z Wspólnoty, którzy byli niewypłacalni, dlatego musiałem dodatkowo (na część etatu) pracować, aby móc pokryć koszty mieszkania itp. Mogłem wtedy studiować tylko w niepełnym wymiarze godzin. Prawdopodobnie to banka nie będzie obchodzić. Chcą mi zaoferować kredyt konsolidacyjny w wysokości 7,x%. Wydaje mi się to dość wysokie.

Napisany przez p.riegers
________cytat)

@P.Riegers, Studiujesz i masz całe życie zawodowe przed sobą.
Dlaczego więc rozważasz prywatne bankructwo?
Na pewno istnieją inne rozwiązania. Ale nawet grecki bank przeprowadza badanie zdolności kredytowej. Czy już otrzymałeś wiążące zobowiązanie kredytowe od banku z oddziałem tutaj w Niemczech?
Jaka jest pozostała kwota kredytu. Można jedynie zgadywać przy udziale amortyzacji w wysokości 300 EUR.

Napisany przez Suxxess
Czy nie masz rodziców lub kogoś, kto mógłby ci pomóc? Jest dość prawdopodobne, że będziesz w stanie szybko zwrócić te pieniądze.

W przeciwnym razie, powinieneś zajrzeć na portale internetowe, które pośredniczą w udzielaniu pożyczek prywatnych. Tam powinieneś móc uzyskać rozsądne warunki? (Oczywiście zależy to trochę od tego, co studiowałeś i jakie są szanse na znalezienie porządnego zatrudnienia po studiach)

A czy w przypadku kredytu studenckiego spłata nie jest zawieszana do momentu ukończenia studiów?

Jaka to jest bank? Moje doświadczenie mówi, że takie kredyty edukacyjne mogą być zawieszone, jeśli można udowodnić konieczność. Na przykład, otrzymywanie zasiłku po ukończeniu studiów lub podobne sytuacje.

Napisany przez credere
Zazwyczaj to odbywa się poprzez KfW. Jak już wspomniałeś, bank zazwyczaj prosi o złożenie pisemnego oświadczenia. Choroba byłaby tutaj z pewnością uzasadnionym powodem, natomiast współlokatorzy, którzy nie chcą płacić i zmuszają do podjęcia pracy, raczej nie. W związku z tym sugerowałbym najpierw rozwiązanie sprawy z bankiem. Zazwyczaj udaje się znaleźć rozwiązanie, które jest akceptowalne dla obu stron. W przeciwnym razie nie znam innego banku, który w Twojej obecnej sytuacji finansowej zgodziłby się sfinansować spłatę kredytu studenckiego. Bankructwo itp. nie ma sensu, ponieważ wtedy po rozpoczęciu pracy zawodowej będziesz musiał co najmniej przez następne kilka lat odprowadzać pfändbaren Anteil ze swojej pensji. Niektórzy pracodawcy nawet nie przyjmą Cię, jeśli jesteś w toku postępowania upadłościowego konsumenckiego. A inni na pewno nie będą zachwyceni dodatkowym nakładem pracy związanym z księgowością płac.

Jeśli chodzi o bank KFW, mogę powiedzieć, że miałem tutaj bardzo dobre doświadczenia. Zawsze byli naprawdę skłonni do kompromisu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata