@Bankkaufmann
Oczywiście, że to nie Państwo złożyli ofertę, tego byłem pewien, ponieważ to ja jako pierwszy zaproponowałem to jako pomysł dla autora plakatu do rozważenia. Celem było - i tak też to komunikowałem - pokazanie możliwości, ale nie jako ostatecznej oferty. Tak czy inaczej, nie miałem i nadal nie mam żadnych dodatkowych informacji od autora plakatu.
Wyraźnie zająłem stanowisko w sprawie 54 lat i zamieszczam to jako informację również dla innych czytelników, którzy znajdują się w podobnej sytuacji.
Nie chciałem dyskutować z autorem plakatu na temat sensu czy nonsensu realizacji tego przedsięwzięcia przed jego podjęciem. To nie było jego pytanie. Naprawdę chodziło o to, czy finansowanie jest możliwe, a tak jest.
Chciałbym również podkreślić, że szczegóły oferty - jakkolwiek te ostateczne będą wyglądać - muszą być znane, aby móc ocenić koncepcję/ofertę. Chciałbym zwrócić uwagę, drogi Bankkaufmann, że wasze uogólniające wypowiedzi bardziej wprowadzają w błąd niż wyjaśniają. Wasza naprawdę głupia wypowiedź o odebraniu komuś licencji i mówienie o lekkomyślności pozostawię bez komentarza, ponieważ w takiej sytuacji licencje już byłyby cofnięte. W ciągu 19 lat ktoś z pewnością zamieściłby coś negatywnego tutaj, co codziennie czytamy i gdzie jako eksperci wspieramy, doradzamy i tak naprawiamy sytuacje.
Teraz konkretnie: Autor plakatu ma
kredyt prywatny, bez kapitału własnego, tak dalej. Koszty dodatkowe i ewentualne obniżenie poziomu obciążenia hipoteką - co ma sens przy bardzo korzystnych warunkach, ale także aby móc przedstawić finansowanie w tej konkretnej instytucji bankowej - powinny lub powinny być finansowane za pomocą odpowiadającej pożyczki zachowującej drugorzędność, jako elementu ogólnego planu.
pożyczka ta po określonym okresie — w tym przypadku 10 lub 15 lat — mogłaby zostać spłacona, być może poprzez nadpłaty (które w droższej pożyczce, która umożliwiłaby sfinalizowanie finansowania i którą trzeba przełknąć, ze względu na brak kapitału własnego i wyższe stopy procentowe, mają sens ze względu na wyższe odsetki) również mogłaby zostać wcześniej spłacona. Sam fakt uwolnienia kwoty po spłacie pożyczki zachowującej drugorzędność znacznie skróciłby czas spłaty pierwszej pożyczki (która na początku miałaby tylko 1% spłaty) z opcją zmiany wskaźnika spłaty, zgodnie z kalkulowanym okresem spłaty wynoszącym 54 lata. Znacznie! Nie wspominając o dodatkowych wolnych środkach ze spłaty obecnej pożyczki!!
Nawiasem mówiąc, nie mogą Państwo w ogóle określić faktycznego okresu spłaty, jedynie kalkulacyjnego, ponieważ nie znają Państwo okresu obowiązywania zabezpieczenia przed zmianami stóp procentowych, a jeśli zakładają wzrost stóp procentowych, zabiegając o wyższe stopy procentowe, proszę również wziąć pod uwagę ten wzrost odsetek, a przy wyższych stopach procentowych czas spłaty automatycznie się skraca, co wiąże się z działaniem zmiany wskaźnika spłaty w przypadku
kredytu ratalnego, tak na marginesie, tylko dlatego Państwa nieprzemyślana wypowiedź nie powinna była zostać wypowiedziana, wcale, ponieważ nie brali pod uwagę pełnego obrazu, nie mieli tła i wydawali ocenę bezpodstawnie.
Chodziło mi wyłącznie o pytanie, czy spłacalne, czy nie, a to finansowanie jest spłacalne, i jeszcze raz, nie zamierzam odradzać Klientowi takiego przedsięwzięcia, a nawet mogę być w błędzie co do Klienta i jego zachowania, co chciałbym raczej unikać. Nawet u osób z dużymi dochodami i znacznym kapitałem własnym doświadczyłem największych trudności, mogłem się mylić w ocenie tego, co nadejdzie i co może przyjść.
Wreszcie: Także propozycja z wymianą
kredytu ratalnego na nową pożyczkę na koszty dodatkowe i potencjalne obniżenie poziomu obciążenia hipoteką była kolejnym pomysłem, jednak musiałem otrzymać dodatkowe informacje - m.in. o stopie procentowej obecnego
kredytu, który mógłby być spłacany z powodów obciążenia ratami (niekoniecznie chcę spłacić 5%
kredytu oprocentowanego 8%!!!! i jeśli tak, musiałbym to uzasadnić) - które żądałem od autora plakatu, odpowiedzią była jedynie sprowokowana pytaniem o 54 lata okresu spłaty, uzasadnione pytanie, na które odpowiedziałem, jednak również padło z Państwa strony ogólne atak w kierunku 1% spłaty!!!
Na koniec:
Spośród 3 proponowanych klocków, drugi obejmuje spłatę w wysokości 2,9%, a trzeci klocek spłatę w prawie 5%. Jak można ogólnie potępić 1% spłaty w przypadku pierwszego klocka, gdy średnia spłata całego zapotrzebowania na finansowanie wynosi 3,3%, i absolutnie ma sens spłacić droższą pożyczkę z naciskiem na zwiększoną spłatę, aby następnie wykorzystać zwolnione środki na dalszą spłatę tańszej pierwszej pożyczki, co z kolei nie wymagałoby tej głupiej dyskusji o 54 latach!
Istnieją zasady bankowe do przestrzegania, wielu nie chciałoby wesprzeć takiego przedsięwzięcia, ale niektórzy tak, i stosownie do kryteriów ich prezentacji przedstawiam koncepcje i oferty, jeśli autor plakatu o to prosi, nawet po to, aby oferta miała trwałość, ponieważ na co komu marże i koncepcje, które potem są nieznośne, ponieważ nie są wykonalne, krążą między bankami, aż ktoś się o tym dowie od BIKa!!!!
I oczywiście, jeśli autor plakatu tego chce, można było również zdecydować się na wyższą spłatę w przypadku pierwszej pożyczki, ale konsultacje w tej sprawie były dalekie od końca, i nie wolno stracić z oczu całkowitego obciążenia przy ocenie możliwości.
W przyszłości proszę podejdźcie z większym starannością i zróbcie nieco więcej badań przed prezentacją, zamiast generować chaos i zamieszanie, dziękuję.