Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe.

Napisany przez dirk Rheinhesse
Cześć wszystkim.

Jesteśmy małżeństwem 36/37 z 1 dzieckiem w wieku 2 lat.
Mamy 1600 netto on, 1200 netto ona, 184 euro zasiłku na dziecko. On dodatkowo zarabia 450 euro jako dodatkowe zajęcie. Wszystkie umowy o pracę są na czas nieokreślony.
Brak kapitału własnego.

Nasze wydatki to 533 euro raty kredytu jeszcze przez 4 lata, 97 euro kredytu na kolejne 7 miesięcy oraz 356 euro alimentów. Dziecko ma 13 lat.

Udało nam się założyć konto oszczędnościowe budowlane na 50000 euro w tym roku, z czego 80 to nasze środki z programu oszczędnościowego pracowniczego, a dodatkowo 120 euro wpłacamy sami.

Znaleźliśmy Dom za 120000 euro plus dodatkowe koszty wynoszące 6 procent, w tym prowizja za pośrednictwo itp. Dodatkowo chcielibyśmy zarezerwować 10000 euro na remont.

Czy istnieją jakieś możliwości?
Dziękujemy z góry.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Czyli macie dostępne dochody w wysokości 2545 EUR (wyłączyłem 97 EUR kredytu).

Brzmi to na pierwszy rzut ucha nieźle, ale bez żadnego wkładu własnego kwota kredytowa wynosi około 134 tys. EUR (120 000 + 10% NK, do ceny pośrednika dolicza się jeszcze podatek od nabycia nieruchomości, koszty notarialne itp. + 10 000 EUR na remont)

Teraz pytanie, czy te 10 tys. EUR wystarczą??

Do tego macie prawie 26 000 EUR długów. Chciałbym także zauważyć, że plan finansowy nie jest zbyt optymalny, z jednej strony trzeba płacić wysokie odsetki kredytowe, a z drugiej oszczędzać w BSV z mrzonkowymi oprocentowaniem.

Jeśli przyjmiemy teraz 3% odsetek i 2% spłaty, wysokość raty wynosi około 550 EUR, doliczyłbym do tego 350 EUR kosztów dodatkowych, więc razem 900 EUR na Dom, co pozwala na życie z około 1600 EUR dla 3 osób.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Herrmüller, 3% jednak jest optymistycznych co do pełnego sfinansowania.
Widzę tutaj nieco wyższe odsetki, ponieważ trzeba będzie pogodzić się z wydatkiem w wysokości 533 EUR.
Sytuacja będzie trudna i w niektórych przypadkach nawet całkowicie pozbawiona sensu.

Napisany przez uwehaensch

Cześć,

Pragnę również zauważyć, że planowanie finansowe nie jest naprawdę optymalne, z jednej strony płacąc wysokie odsetki od kredytu, a z drugiej strony oszczędzając na oszczędnościach mieszkaniowych o mikrych odsetkach.

Jeśli teraz obliczymy oprocentowanie 3% i spłacimy 2%, rata wynosi około 550 EUR, dodajmy do tego około 350 EUR kosztów dodatkowych na mieszkanie, co daje nam 900 EUR na Dom, pozostaje około 1600 EUR na życie dla 3 osób.

Skąd wiesz, jaki jest oprocentowanie oszczędności mieszkaniowych (BSV)?
Możliwe jest 3,25% w skali roku, czy to jest mikro --- ?

3% nie jest możliwe w takim finansowaniu, zwłaszcza że daleko nie wszystkie banki / firmy ubezpieczeniowe są z tym zgodne.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Skąd wiesz, jaka jest stopa oprocentowania debetu oszczędnościowego BSV?
Możliwe są 3,25% p.a., czy to jest mizerne --?

3% to zbyt mało przy takim finansowaniu, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie wszystkie banki / ubezpieczyciele zaangażują się w takie działania.

Tego nie wiem, ale nie sądzę, że kredyt ratalny jest oprocentowany

Napisany przez Kass Finanz
Budowanie bez kapitału własnego plus finansowanie kosztów dodatkowych w przypadku istniejących kredytów ratalnych jest bardzo krytycznie odbierane przez banki. Jeśli dodatkowo pojawiają się spłaty poprzednich kredytów w wyniku zaciągania nowych, sytuacja staje się praktycznie beznadziejna lub bardzo kosztowna.

Ekspert finansowy powiedział nam, że spłacimy kredyt po okresie oprocentowania za pomocą pożyczki hipotecznej.

Utopia czy wykonalne?

Moglibyśmy sobie na to pozwolić, gdybyśmy spłacili te 533, około 850 miesięcznie bez kosztów dodatkowych.

Pozdrowienia

@Rheinhesse, o jakiego kredytu teraz mówisz? Czy mógłbyś to jeszcze raz wyjaśnić?

Napisany przez NaTwoim13
Czy zaoferowano im pożyczkę przedpłacową? Skąd się wzięła pożyczka z budżetu budowlanego?

Tak, podpisaliśmy umowę na oszczędności budowlane w wysokości 50000. Po 9 latach miałaby ona prawdopodobnie być gotowa do wypłaty. Korzystając z tego, spłacilibyśmy pożyczkę bauspardarlehen po zakończeniu okresu oprocentowania.

Dotychczasowe oferty...
- Cena zakupu 120000 przez bank 1
- Rata 600 euro

- 40000 na spłatę kredytu 533, remont i dodatkowe koszty (pośrednik, księga wieczysta, itp.) przez bank 2.
- Rata około 500 euro przez około 8 lub 9 lat

Co myślicie, czy to jest wiarygodne i wykonalne. Mam tutaj na forum prywatne wiadomości z ofertami o okresie trwania 54 lat. Więc nie ma mowy, żeby zgodzić się na coś takiego....oczywiście.

kredyt ratalny z 1% spłatą trwa 54 lata.
Osoba, która chce teraz przekazać Ci kredyt z 1% spłatą bezpośrednią, działa niemalże w sposób przestępczy.
Spłata jest zdecydowanie za niska.
Pośrednikowi natychmiast powinno się odebrać pozwolenie na pośrednictwo kredytowe.

A co myślisz o moim przykładzie z dwoma bankami?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

To nie jest żart!!!! Nie mają Państwo żadnej wiedzy ani podstaw do takiego stwierdzenia???

Co zdaniem Państwa powinno się odebrać temu pośrednikowi? Proszę uzasadnić to dobrze, żeby temu pośrednikowi, który oferuje spłatę w wysokości 1%, coś odebrać??????

Jak można uzasadnić, dlaczego trzeba czekać na 1% spłaty przez 54 lata? Co to jest za 54 lata?

Czy to jest przestępstwo? Naprawdę tak sądzicie?????

@Noelmaxim, uważam, że nieprawidłowo zrozumiałeś moją odpowiedź.
NIE proponuję kredytu z 1% spłatą kapitału.
W obecnych czasach uważam za niedopuszczalne, że pośrednik finansowy proponuje klientowi kredyt z 1% spłatą kapitału.
kredyt z 1% spłatą kapitału obecnie ma okres spłaty wynoszący około 54 lata.
Dlaczego więc tak się denerwujesz? Sam/a przetestuj, ile czasu zajmie spłacenie kredytu z 1% spłatą kapitału.

Powinieneś najpierw sprawdzić, co napisałeś zanim obwinisz innych! Za twój zarzut bez żadnej wiedzy, otrzymujesz kciuk w dół!

Moim zdaniem, ktoś, kto w obecnym niskim okresie przecięcia proponuje kredyt z 1% spłatą kapitału, działa w sposób niedopuszczalny. Dlaczego? Otóż dlatego, że 1% to po prostu za mało ze względu na długi okres spłaty.

Czy obecnie oferujesz swoim klientom kredyt z 1% spłatą kapitału?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Oczywiście, że to nie Państwo złożyli ofertę, tego byłem pewien, ponieważ to ja jako pierwszy zaproponowałem to jako pomysł dla autora plakatu do rozważenia. Celem było - i tak też to komunikowałem - pokazanie możliwości, ale nie jako ostatecznej oferty. Tak czy inaczej, nie miałem i nadal nie mam żadnych dodatkowych informacji od autora plakatu.

Wyraźnie zająłem stanowisko w sprawie 54 lat i zamieszczam to jako informację również dla innych czytelników, którzy znajdują się w podobnej sytuacji.

Nie chciałem dyskutować z autorem plakatu na temat sensu czy nonsensu realizacji tego przedsięwzięcia przed jego podjęciem. To nie było jego pytanie. Naprawdę chodziło o to, czy finansowanie jest możliwe, a tak jest.

Chciałbym również podkreślić, że szczegóły oferty - jakkolwiek te ostateczne będą wyglądać - muszą być znane, aby móc ocenić koncepcję/ofertę. Chciałbym zwrócić uwagę, drogi Bankkaufmann, że wasze uogólniające wypowiedzi bardziej wprowadzają w błąd niż wyjaśniają. Wasza naprawdę głupia wypowiedź o odebraniu komuś licencji i mówienie o lekkomyślności pozostawię bez komentarza, ponieważ w takiej sytuacji licencje już byłyby cofnięte. W ciągu 19 lat ktoś z pewnością zamieściłby coś negatywnego tutaj, co codziennie czytamy i gdzie jako eksperci wspieramy, doradzamy i tak naprawiamy sytuacje.

Teraz konkretnie: Autor plakatu ma kredyt prywatny, bez kapitału własnego, tak dalej. Koszty dodatkowe i ewentualne obniżenie poziomu obciążenia hipoteką - co ma sens przy bardzo korzystnych warunkach, ale także aby móc przedstawić finansowanie w tej konkretnej instytucji bankowej - powinny lub powinny być finansowane za pomocą odpowiadającej pożyczki zachowującej drugorzędność, jako elementu ogólnego planu. pożyczka ta po określonym okresie — w tym przypadku 10 lub 15 lat — mogłaby zostać spłacona, być może poprzez nadpłaty (które w droższej pożyczce, która umożliwiłaby sfinalizowanie finansowania i którą trzeba przełknąć, ze względu na brak kapitału własnego i wyższe stopy procentowe, mają sens ze względu na wyższe odsetki) również mogłaby zostać wcześniej spłacona. Sam fakt uwolnienia kwoty po spłacie pożyczki zachowującej drugorzędność znacznie skróciłby czas spłaty pierwszej pożyczki (która na początku miałaby tylko 1% spłaty) z opcją zmiany wskaźnika spłaty, zgodnie z kalkulowanym okresem spłaty wynoszącym 54 lata. Znacznie! Nie wspominając o dodatkowych wolnych środkach ze spłaty obecnej pożyczki!!

Nawiasem mówiąc, nie mogą Państwo w ogóle określić faktycznego okresu spłaty, jedynie kalkulacyjnego, ponieważ nie znają Państwo okresu obowiązywania zabezpieczenia przed zmianami stóp procentowych, a jeśli zakładają wzrost stóp procentowych, zabiegając o wyższe stopy procentowe, proszę również wziąć pod uwagę ten wzrost odsetek, a przy wyższych stopach procentowych czas spłaty automatycznie się skraca, co wiąże się z działaniem zmiany wskaźnika spłaty w przypadku kredytu ratalnego, tak na marginesie, tylko dlatego Państwa nieprzemyślana wypowiedź nie powinna była zostać wypowiedziana, wcale, ponieważ nie brali pod uwagę pełnego obrazu, nie mieli tła i wydawali ocenę bezpodstawnie.

Chodziło mi wyłącznie o pytanie, czy spłacalne, czy nie, a to finansowanie jest spłacalne, i jeszcze raz, nie zamierzam odradzać Klientowi takiego przedsięwzięcia, a nawet mogę być w błędzie co do Klienta i jego zachowania, co chciałbym raczej unikać. Nawet u osób z dużymi dochodami i znacznym kapitałem własnym doświadczyłem największych trudności, mogłem się mylić w ocenie tego, co nadejdzie i co może przyjść.

Wreszcie: Także propozycja z wymianą kredytu ratalnego na nową pożyczkę na koszty dodatkowe i potencjalne obniżenie poziomu obciążenia hipoteką była kolejnym pomysłem, jednak musiałem otrzymać dodatkowe informacje - m.in. o stopie procentowej obecnego kredytu, który mógłby być spłacany z powodów obciążenia ratami (niekoniecznie chcę spłacić 5% kredytu oprocentowanego 8%!!!! i jeśli tak, musiałbym to uzasadnić) - które żądałem od autora plakatu, odpowiedzią była jedynie sprowokowana pytaniem o 54 lata okresu spłaty, uzasadnione pytanie, na które odpowiedziałem, jednak również padło z Państwa strony ogólne atak w kierunku 1% spłaty!!!

Na koniec:

Spośród 3 proponowanych klocków, drugi obejmuje spłatę w wysokości 2,9%, a trzeci klocek spłatę w prawie 5%. Jak można ogólnie potępić 1% spłaty w przypadku pierwszego klocka, gdy średnia spłata całego zapotrzebowania na finansowanie wynosi 3,3%, i absolutnie ma sens spłacić droższą pożyczkę z naciskiem na zwiększoną spłatę, aby następnie wykorzystać zwolnione środki na dalszą spłatę tańszej pierwszej pożyczki, co z kolei nie wymagałoby tej głupiej dyskusji o 54 latach!

Istnieją zasady bankowe do przestrzegania, wielu nie chciałoby wesprzeć takiego przedsięwzięcia, ale niektórzy tak, i stosownie do kryteriów ich prezentacji przedstawiam koncepcje i oferty, jeśli autor plakatu o to prosi, nawet po to, aby oferta miała trwałość, ponieważ na co komu marże i koncepcje, które potem są nieznośne, ponieważ nie są wykonalne, krążą między bankami, aż ktoś się o tym dowie od BIKa!!!!

I oczywiście, jeśli autor plakatu tego chce, można było również zdecydować się na wyższą spłatę w przypadku pierwszej pożyczki, ale konsultacje w tej sprawie były dalekie od końca, i nie wolno stracić z oczu całkowitego obciążenia przy ocenie możliwości.

W przyszłości proszę podejdźcie z większym starannością i zróbcie nieco więcej badań przed prezentacją, zamiast generować chaos i zamieszanie, dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata