Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędzanie budowlane - Naruszenie regulaminu = Wypowiedzenie umowy?

Napisany przez Sebomat
Cześć,

to mój pierwszy post tutaj. Jednak od dłuższego czasu jestem cichym czytelnikiem.

Mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowej, na które mam nadzieję, że eksperci tutaj mi odpowiedzą.

Mam umowę oszczędnościową BHW Dispo Maxx na kwotę 2000 z oczywiście fantastycznym oprocentowaniem z dzisiejszej perspektywy. Ta umowa oszczędnościowa jest gotowa do zrealizacji od 2010 roku, ponieważ kilka lat temu popełniłem błąd, podnosząc składkę spłaty, aby być bardziej elastycznym.
W mediach donoszono, że kasy oszczędnościowe zaczynają rozwiązywać umowy, które są gotowe do realizacji od 10 lat. Jeśli to dotyczy mnie za 5 lat, umowa, niestety, jest oszczędzana tylko w połowie ze względu na bardzo wysoką kwotę oszczędnościową.
W skrócie: chciałbym zwiększyć miesięczne wpłaty ponad standardową składkę oszczędnościową, ale martwię się, że kasa oszczędnościowa może zrobić to przeciwko Regulaminowi Umowy jako powód do jej rozwiązania, albo pokaże mi tylko żółtą kartkę i uprzejmie poprosi, abym wpłacał tylko maksymalną składkę oszczędnościową.
Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
Nie zwolnią, ale w ramach obrony oszczędności zwrócą nadpłacone raty oszczędnościowe.

Napisany przez Sebomat
OK, dzięki za odpowiedź.
Chciałbym zaryzykować, być może uda mi się uniknąć znaczących podwyżek...

Napisany przez obelix

Nie zrezygnują.

na pewno ten kontrakt zostanie rozwiązany. Czy to rozwiązanie będzie utrzymywane na stałe jest regularnie sprawdzane. Jak dotąd nie ma żadnych oznak, że decyzja zostanie podjęta na korzyść klientów.

Napisany przez Sebomat

z pewnością umowa ta zostanie wypowiedziana. Czy ta wypowiedź będzie mogła być utrzymywana - na stałe - jest regularnie sprawdzana. Jak dotąd nie ma oznak, że decyzja będzie korzystna dla klientów.

W jakim przypadku Twoim zdaniem zostanie wypowiedziana umowa? Ze względu na zwiększenie raty oszczędnościowej czy gdy minie 10 lat (za 5 lat).

Napisany przez NaTwoim13
@Obelix

Dlaczego umowa jest teraz anulowana z powodu wpłat?

Napisany przez phot
Zaoszczędź 85 € miesięcznie bez zarzutów. To kwota premii mieszkaniowej. BHW nie zarzuca tego, nawet jeśli nie można ubiegać się o zakwaterowanie ze względu na zbyt wysoki dochód.

Napisany przez Sebomat
Kwota regularnych oszczędności wynosi już ponad 90 €

Napisany przez phot
Wtedy można oszczędzać tylko regularną kwotę oszczędnościową. Nie więcej.

Napisany przez obelix
[cytat=Sebomat">
Ten kontrakt oszczędnościowy jest gotowy do alokacji od 2010 roku ....
[/cytat]
Przepraszam, przeczytałem, że umowa była gotowa do alokacji od dziesięciu lat. W takim przypadku zostałaby oczywiście anulowana. W tym przypadku (= 2010) nie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata