Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jaki doradca?

Napisany przez Angka
Jeśli starszy mężczyzna planuje przekazać majątek w rozważny sposób (nie tylko pod kątem podatkowym), jakiego neutralnego doradcę powinien skonsultować? Banki, firmy ubezpieczeniowe, ... itp. chcą tylko sprzedawać swoje produkty. Czy istnieje może jakaś neutralna instytucja państwowa do tego celu?

Napisany przez Suxxess
Nawet jeśli głównym celem nie powinno być opodatkowanie, to poleciłbym umówienie się na spotkanie ze swoim zaufanym doradcą podatkowym. Otrzymuje on wynagrodzenie za swoją radę i nie musi wciskać ci żadnych produktów.

Pytanie pozostaje, co oznacza rozsądne dziedziczenie? Czy chodzi tylko o sposób, w jaki spadek ma być przekazany, czy też o to, kto ma dziedziczyć? Jeśli chodzi o kwestię, kto ma dziedziczyć, wtedy zaleca się raczej rozmowę ze najbliższymi zaufanymi osobami.

Z reguły powinni dziedziczyć dzieci, chyba że istnieją przeciwne powody lub nie ma dzieci. Co można również rozważyć, to przekazanie części majątku krewnym ewentualnie już za życia. (Ale proszę pamiętać, aby nie oddawać niczego, czego być może później jeszcze samemu będzie potrzebować, np. jeśli starszy pan mógłby kiedyś potrzebować opieki.)

Napisany przez DerAndy78
Nie znalazłem żadnej instytucji państwowej, masz rację. Rozmawiałem z moim domowym bankiem, Sparkasse, i na końcu chcieli sprzedawać mi tylko ubezpieczenia, nie pomagając mi. Również doradca podatkowy i prawnik, których skonsultowałem, pobrali opłaty, ale bez rezultatu. Nadal nie miałem rozwiązania, które by mi naprawdę pomogło. Po odczuciu jakby odysei przypadkowo znalazłem doradcę, który mi pomógł. Więc raczej nie znajdziesz neutralnej instytucji. :-/

Napisany przez Angka
Po przeszło jakiejś odysei przypadkiem natrafiłem na doradcę, który był w stanie mi pomóc.

Dlaczego nie zdradzisz czytelnikom forum kim jest ten doradca i jak lojalny oraz solidny jest.

Doradca od dziedziczenia to by był nowy zawód.

Napisany przez DerAndy78
Doradcy ds. spadków, o ile mi wiadomo, nie istnieją.

W moim przypadku było to przedsiębiorstwo doradcze. Mieli oni sieć współpracujących z nimi doradców podatkowych, prawników itp.

Ale każdy może szukać sobie własnego. W końcu chodziło o pytanie, gdzie można się zwrócić. :-)

Napisany przez Suxxess
Czy początkowe pytanie było poważne, czy też miało być zebranych jak najwięcej odpowiedzi: Podaj mi pieniądze, jeśli ich nie potrzebujesz?

Jeśli to było poważne, proszę odpowiedz na pytanie, czy chodzi o Kto ma dziedziczyć czy o Jak. I czy moje odpowiedzi mogły na to odpowiedzieć, czy też wymaga to dalszej dyskusji.

Kto ma dziedziczyć => Dzieci, jeśli nie ma dzieci ani bliskich krewnych, to dowolność, na przykład organizacje ochrony zwierząt, Tafel w Hamburgu, Sternenbrücke. Pieniądze zawsze się znajdą, nie martw się... i to jeszcze robiąc coś dobrego, to przecież piękne.

Jak => doradca podatkowy

Napisany przez Klaus.klaus
Sprawdziłbym obu i podjął decyzję odpowiednio.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata