Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zabezpieczenie emerytalne przed 65 rokiem życia

Napisany przez GEWE
Cześć!
Mam nietykalne uprawnienie do emerytury zgodnie z § 2 ust. 1 i 5 BetrAVG
na kwotę X EUR.
W certyfikacie jest między innymi napisane:
W przypadku nadejścia przypadku emerytury przed ukończeniem 65 lat z powodu niepełnosprawności, śmierci lub skorzystania z wczesnej emerytury z ubezpieczenia emerytalnego... itp.

Teraz otrzymam emeryturę w wieku 62 lat z ubezpieczenia emerytalnego.
Czy oznacza to, że wypłata świadczenia musi teraz koniecznie nastąpić z BAV?

Chciałbym poczekać aż do ukończenia 65 lat, żeby wówczas odebrać świadczenie, które będzie około dwukrotnie wyższe.

Kto ma doświadczenie i może udzielić informacji na ten temat.
Dziękuję!!

Napisany przez Hanomag

W przypadku zaistnienia zdarzenia będącego podstawą świadczenia przed ukończeniem 65 roku życia z powodu niezdolności do pracy, śmierci lub skorzystania z wcześniejszej emerytury z ZUS......itp.

Dla pełności informacji dobrze byłoby napisać, co ma się wydarzyć po wystąpieniu zdarzenia będącego podstawą świadczenia. Z Twojego stwierdzenia można tylko przypuszczać, że osoba zainteresowana musi ubiegać się o świadczenie emerytalne z funduszu pracowniczego.

Napisany przez Matthew Pryor
Oznacza to, że przypadek świadczeń musi teraz nastąpić, a ja muszę skorzystać z mojej emerytury zawodowej BAV?

Nie, chyba że jest to indywidualna umowa między pracodawcą a pracownikiem, albo umowa zakłada w zasadzie wypłatę w chwili x i brak możliwości odroczenia fazy wypłat. W przeciwnym razie świadczenia mogą być złożone u dostawcy świadczeń po osiągnięciu wieku emerytalnego ustawowego.

Napisany przez GEWE
Dziękuję za odpowiedź!!

Napisany przez Suxxess
Czy wolno zapytać, czy będziesz kontynuować oszczędzanie na umowę z własnych środków?
Przecież w normalnym przypadku PPK jest finansowane poprzez odjęcie części wynagrodzenia. (I tak, istnieją inne formy finansowania PPK, zanim tu znowu pojawi się komentarz.)

A jeśli nie będziesz miał pracodawcy, bo już będziesz na emeryturze, czy będziesz w stanie pokryć te kwoty z własnych środków?

Ale na pewno przemyślałeś to wszystko.

Napisany przez Matthew Pryor
A jeśli nie masz pracodawcy, bo już jesteś na emeryturze, musiałbyś pokryć te kwoty ze swoich własnych środków?

Czy kiedykolwiek słyszałeś o zawieszeniu tzw. umów wolnych od składek?

Napisany przez GEWE
Cześć wszystkim. Ponieważ niektórych to interesuje, podaję dodatkowe informacje. Jak już wspomniałem w swoim pierwszym opisie #1, chodzi o nieprzedawnioną anwartschaft zgodnie z § 2 ust. 1 i 5 BetrAVG. Pracowałem u tego pracodawcy ponad 30 lat i zdobyłem przez to to uprawnienie. Emerytura firmowa została w całości sfinansowana przez pracodawcę. Wtedy nie wkładałem niczego ze swojej strony, ani nie uzyskałem korzyści podatkowych ani innych świadczeń. Nie musiałem jej też opłacać samodzielnie, ponieważ nie było takiej konieczności. (Tak było kiedyś u kilku pracodawców! Może nadal tak jest?) Jest to obietnica otrzymania części pensji (wynagrodzenia) nie w trakcie pracy, ale dopiero w podeszłym wieku (emeryturze).

W ciągu lat pracodawca kilkakrotnie zmieniał udziałowców i przekazał wykonanie (emeryturę) innej firmie.

Moje pytanie dotyczyło tylko momentu rozpoczęcia wypłat, lub jak najszybszego ich rozpoczęcia. Ponieważ przed 65 rokiem życia otrzymuję gesetzlich Altersrente. Pytanie to zostało już różnie odpowiedziane. Chodzi o pewną sumę, która wynosi około 79 EUR lub tylko połowę. Po 46 latach składkowych otrzymuję emeryturę w wysokości około 870 EUR. Dlatego dla mnie ważne jest otrzymać tę emeryturę firmową.

Jak można się spodziewać, tak jak w ciągu ostatnich 10 lat, w przyszłych latach emerytura prawdopodobnie wzrośnie tylko nieznacznie.

Dlatego mogę doradzić młodszym, dla których sytuacja będzie jeszcze gorsza, aby poważnie się nad tym zastanowili. Bądźcie ostrożni z wszystkimi pięknymi obietnicami, ponieważ przepisy mogą być zmieniane bez względu na istniejące umowy!

Jeśli będę miał coś nowego do przekazania w tej sprawie, zrobię to. To jednak może potrwać wiele miesięcy.

Napisany przez Suxxess

Czy kiedykolwiek słyszałeś o umowach zawieszonych, zwanych również umowami bezskładkowymi w języku fachowym?

Oczywiście, jednakże napisał również o tym, że wpłacony składka w okresie między 62. a 65. rokiem życia (3 lata) podwoi się. Wiadomo, że efekt odsetkowy w ostatnich latach jest najwyższy, ale roczne 30% odsetek wydawały mi się zdecydowanie zbyt wysokie. (Nawet jeśli odliczymy 3 lata, w których składka do BAV nie musi być jeszcze opłacana.)

Ale ok, pytanie zostało wyjaśnione. I zanim dostaniesz nagły wstrząs. Z BAV będą potrącone podatki i składki na ubezpieczenie społeczne. Ale pieniądze to pieniądze.

Napisany przez GEWE
To towarzystwo zajmujące się wypłacaniem emerytur jest znowu inne.
Wysłałem tam moje pytanie.
Odpowiedź:
Mogę, ale nie muszę, skorzystać z wczesnej emerytury z ZUS, aby skorzystać z uprawnień z emerytury firmowej.
Zrobię to po osiągnięciu 65 lat i wtedy otrzymam sumę określoną w mojej anstalt.

W ten sposób moje pytanie jest rozwiązane.

Dziękuję za zainteresowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata