Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Granica ustalania składek. Czy mogę to wytłumaczyć?

Napisany przez Lilaeule78
Cześć,
potrzebuję pomocy z określeniem podstawy wymiaru składek. Jestem zamężna i jestem gospodynią domową, mój mąż pracuje i nie mamy dzieci. W styczniu otrzymaliśmy informację od pracodawcy mojego męża, że przekracza on limit podstawy wymiaru składek i musimy ubezpieczyć się sami. Mogliśmy wybrać między ubezpieczeniem prywatnym a dobrowolnym ubezpieczeniem publicznym. Zdecydowaliśmy się na ubezpieczenie publiczne. Powiedziano nam, że nie poniesiemy żadnych strat.
Dostaliśmy pierwsze rozliczenie oraz rachunek od kasy chorych i nie bardzo to rozumiemy.
Gdy byliśmy ubezpieczeni normalnie, mąż otrzymywał 3100 euro netto. Następnie w 2014 roku otrzymywał prawie 3200 euro miesięcznie i przekraczał tym samym limit podstawy wymiaru składek. Teraz, gdy musimy ubezpieczyć się sami, otrzymuje 3600 euro netto. Oznacza to, że 400 euro to składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak rachunek od kasy chorych to prawie 800 euro, które musimy zapłacić.
Z powodu konieczności płacenia 800 euro miesięcznie, pozostaje nam tylko 2700 euro.
Jeśli mąż zmniejszyłby liczbę godzin pracy, mielibyśmy 3100 euro zamiast 2700 euro miesięcznie.
Czy robię błąd myślowy? Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Napisany przez EasyD
Twój mąż nie musi ponosić całkowitej opłaty w wysokości około 800 € miesięcznie samodzielnie. Pracodawca pokrywa 301,13 €. Cała kwota powinna być nadal potrącana z wypłaty.

Być ubezpieczonym samodzielnie oznacza jedynie prawo do wyboru między ubezpieczeniem publicznym a prywatnym. Twierdzenie, że twój mąż musi opłacać składki z własnego konta prywatnie, nie jest prawdziwe.

Jeśli chcesz zgłębić temat, proszę poszukać hasła Jahresarbeitsentgeltgrenze (JAEG) zamiast Beitragsbemessungsgrenze, które nie ma związku z twoim pytaniem.

Dodatkowo: W wymienionych 301,13 € nie uwzględniono jeszcze dodatkowego wsparcia pracodawcy na ubezpieczenie pielęgnacyjne. W takim przypadku należałoby doliczyć 48,47 €.

Napisany przez Suxxess
To wygląda na to, że coś poszło nie tak w księgowości. Po prostu zadzwoń jutro do ubezpieczyciela zdrowotnego i waszego działu księgowości. (W zasadzie wystarczyłaby księgowość, ale dobrze jest poinformować również ubezpieczyciela zdrowotnego)

Jedyną rzeczą, która musiała zmienić się, jest to, że na odczycie wynagrodzenia nie powinno już być napisane odliczenia na ubezpieczenie zdrowotne, ale dotacja na ubezpieczenie społeczne lub coś w tym rodzaju. Pracodawca musiałby nadal odprowadzać to tak, jak dotychczas, aż do granicy składki.

Jak już wspomniałem, po prostu zadzwoń tam jutro i to wyjaśnij.

Napisany przez Hanomag

Jeśli chcą Państwo to zrobić, proszę wyszukać frazę,Jahresarbeitsentgeltgrenze (JAEG), a nie limit odprowadzanych składek, który nie ma nic wspólnego z Pańskim pytaniem.

Limit odprowadzanych składek ma wiele wspólnego z tą kwestią. Po przekroczeniu limitu dochodu krajowego na rok (JAEG) musi się Pan/Pani samodzielnie ubezpieczyć (dobrowolnie lub prywatnie). Za dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne płaci się składkę z limitowanego dochodu, obecnie wynoszącego miesięcznie 4.125 €, a nie z wyższego dochodu rocznego. Pracodawca pokrywa - jak zasugerował EasyD - połowę składki (bez dodatkowej składki), czyli 4.125 * 14,6% / 2 = 301,13 €. Podobnie oblicza się składki na ubezpieczenie pielęgnacyjne.

Napisany przez Lilaeule78
Cześć, dziękuję Wam. Już liczyliśmy, że coś poszło nie tak, ale jak to często bywa, po 14:00 nie można skontaktować się z urzędami. Teraz spróbuję swojego szczęścia.

A jeśli dobrze to rozumiem, pracodawca nadal płaci swoją składkę, dlaczego nie wypłaca jej razem z pensją? Dlaczego to jest takie skomplikowane? Czy nie można po prostu zapytać pracownika powyżej określonego progu dochodowego, czy chce być prywatnie ubezpieczony, czy czy wszystko ma pozostać takie, jak było dotychczas?

Jeszcze raz dziękuję,
Kia

Napisany przez Matthew Pryor
Twierdzono, że to nie wiąże się z żadnymi wadami.

To kwestia perspektywy. W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym bardziej samodzielnie pokrywasz koszty niż w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Jednak wprowadzenie taryf wyborczych przez publiczne ubezpieczenie zdrowotne trochę to zrównoważyło.
Pracodawca opłaca składki do wysokości granicy obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego i opieki pielęgniarskiej. W 2015 roku maksymalnie jest to 348,57 €. Ewentualna dodatkowa składka pobierana przez publiczne ubezpieczenie zdrowotne jest z reguły pokrywana tylko przez pracownika.
Proszę pamiętać, że w przypadku zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, konieczne będzie zawarcie oddzielnych umów i poniesienie składek dla żony i dziecka, ponieważ system prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nie obejmuje bezpłatnego ubezpieczenia członków rodziny.
W Państwa przypadku decyzja o pozostaniu w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym moim zdaniem była rozsądna. Dochód Pańskiego męża nie jest niski, ale dla 3 osób ubezpieczonych prywatnie nie jest zbyt obfity, jeśli chcą Państwo szeroką ochronę.

Ale jeśli dobrze zrozumiałem, pracodawca nadal opłaca swoje składki, dlaczego więc nie wypłaca ich razem z wynagrodzeniem?

Tak, jak wyżej. Proszę uzgodnić to z pracodawcą. To naturalne, że podczas zmiany statusu (z obowiązkowego na dobrowolne ubezpieczenie) nie zawsze wszystko przebiega gładko.

Czy nie można po prostu zapytać pracownika powyżej określonego progu dochodowego, czy chce się ubezpieczyć prywatnie, czy chce pozostać przy obecnym rozwiązaniu?

To jest standardowa procedura. Pracodawca lub kasa chorych informuje ubezpieczonego o zaprzestaniu obowiązku ubezpieczenia. Jeśli pracownik sam nie złoży wypowiedzenia z publicznego ubezpieczenia zdrowotnego, pozostaje automatycznie dobrowolnie ubezpieczonym członkiem. Musi działać aktywnie, jeśli chce przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Wówczas konieczne jest złożenie wypowiedzenia z dowodem nowego ubezpieczenia.

Napisany przez Suxxess
Faktycznie przebiega to dokładnie tak, jak sobie wyobraziłeś. Dział księgowości/biegły księgowy stwierdza, że został przekroczony limit składki ubezpieczeniowej lub że prognozuje się przekroczenie go z planowanym bieżącym rocznym wynagrodzeniem.

Pracownik zostaje zapytany, czy chce być ubezpieczony ustawowo czy prywatnie w przyszłości. Jeśli pozostanie przy ustawowym ubezpieczeniu, wszystko pozostanie bez zmian. (Tylko na odczycie wypłaty będzie napis dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego).

Jeśli zdecyduje się na prywatne ubezpieczenie, ten dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego zostanie wypłacony, i trzeba będzie się prywatnie ubezpieczyć. Podejrzewam, że wyższe wynagrodzenie netto powstało dzięki wypłacie składek na ubezpieczenie zdrowotne, które można by potem przeznaczyć na opłacenie składek dla prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Po prostu wyprostować nieprawidłowość, a ostatni odczyt wypłaty po prostu poprawić. (Prawdopodobnie po prostu przez przypadek w ich systemie została ustawiona flaga prywatnie ubezpieczony)

Więc to dodatkowe obecnie dostępne pieniądze nie są od razu wydawane.

Napisany przez EasyD

Beitragsbemessungsgrenze ma wpływ na to.

Beitragsbemessungsgrenze, jak już sama nazwa wskazuje, ma związek z określeniem składek. Problem - o którym tutaj mówimy - nie został jednak spowodowany przez to, ale przez przekroczenie JAEG. Uważam, że ta informacja jest istotna, jeśli Lilaeule78 chciałaby to jeszcze raz sprawdzić.

Ale jeśli dobrze to rozumiem, pracodawca nadal płaci swoją składkę, dlaczego więc nie radzi sobie z tym z wynagrodzenia? I dlaczego jest to tak skomplikowane? Czy nie można po prostu zapytać pracownika, po przekroczeniu określonego progu dochodów, czy chce się ubezpieczyć prywatnie, czy też preferuje zachowanie obecnego stanu?

W istocie nie jest to takie skomplikowane. Jak już napisał Suxxess, nic się nie zmienia poza tekstem księgowym w wypłacie. Dlatego też nie powinno być to dużej trudności, jeśli chodzi o poprawienie błędu przez dział kadr / księgowość.

Napisany przez brainy
Przypuszczam, że wypłata jest nieprawidłowa, ponieważ nie został potrącony składka zdrowotna. Nie zostało również udzielone wsparcie pracodawcy (potwierdzenie!).

Pracodawca może pokryć tylko połowę składki zdrowotnej. Jeśli mogą Państwo ubezpieczyć się prywatnie (ewentualnie korzystniej), osoba odpowiedzialna za wynagrodzenia potrzebuje dodatkowych danych dotyczących faktycznego ubezpieczenia, aby można było to poprawnie rozliczyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata