Re: Obliczyć stopę zwrotu z ubezpieczenia emerytalnego z zainwestowanymi środkami.
Napisany przez SHenry -
- pn lut 09, 2015 12:44 pm
Witajcie,
dostałem ofertę ubezpieczenia emerytalnego na fundusze od pośredniczki. Ponieważ chciałbym się równocześnie zinformować, interesuje mnie, jaka jest dokładna stopa zwrotu tego kontraktu, gdy będę np. miał 70 lat. Czy można to łatwo obliczyć?
W ofercie znajdują się następujące wartości przykładowe:
- 31,86 EUR za 10.000 EUR kapitału emerytalnego
- 232,52 EUR przy 59216 EUR możliwego kapitału emerytalnego przy braku wzrostu funduszy na poziomie 0%
- 100 euro do 67 (3%dyn.), wiek 32
- Przy założeniu netto wzrostu wartości funduszy w wysokości
5%, efektywna stopa opłat dla Twojego kontraktu wynosi 0,61%. => Czy efektywne opłaty stanowią całkowite koszty kontraktu w okresie akumulacji?
- Od emerytury roczne koszty zarządzania w wysokości 2,00% gwarantowanej rocznej renty są uwzględnione.
- Przyjęto, że netto wzrost wartości funduszy wynosi 5%
Stopa opłat dla wybranego portfela funduszy 1,73%
Koszty aktywnego zarządzania aktywami 1,00%
Wymagany wzrost brutto wartości 7,73%
=> Czy potrzebuję stopę zwrotu w wysokości 7,73% przy docelowej stopie zwrotu 5%?
Jak bardzo trzeba uwzględnić podatki na starość w takim obliczeniu?
Wszystkie te liczby... Może istnieją narzędzia online, które pomogą obliczyć stopę zwrotu w punkcie x. Będę wdzięczny za wskazówki i sugestie! Pozdrawiam, Henry
dostałem ofertę ubezpieczenia emerytalnego na fundusze od pośredniczki. Ponieważ chciałbym się równocześnie zinformować, interesuje mnie, jaka jest dokładna stopa zwrotu tego kontraktu, gdy będę np. miał 70 lat. Czy można to łatwo obliczyć?
W ofercie znajdują się następujące wartości przykładowe:
- 31,86 EUR za 10.000 EUR kapitału emerytalnego
- 232,52 EUR przy 59216 EUR możliwego kapitału emerytalnego przy braku wzrostu funduszy na poziomie 0%
- 100 euro do 67 (3%dyn.), wiek 32
- Przy założeniu netto wzrostu wartości funduszy w wysokości
5%, efektywna stopa opłat dla Twojego kontraktu wynosi 0,61%. => Czy efektywne opłaty stanowią całkowite koszty kontraktu w okresie akumulacji?
- Od emerytury roczne koszty zarządzania w wysokości 2,00% gwarantowanej rocznej renty są uwzględnione.
- Przyjęto, że netto wzrost wartości funduszy wynosi 5%
Stopa opłat dla wybranego portfela funduszy 1,73%
Koszty aktywnego zarządzania aktywami 1,00%
Wymagany wzrost brutto wartości 7,73%
=> Czy potrzebuję stopę zwrotu w wysokości 7,73% przy docelowej stopie zwrotu 5%?
Jak bardzo trzeba uwzględnić podatki na starość w takim obliczeniu?
Wszystkie te liczby... Może istnieją narzędzia online, które pomogą obliczyć stopę zwrotu w punkcie x. Będę wdzięczny za wskazówki i sugestie! Pozdrawiam, Henry