Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Obliczyć stopę zwrotu z ubezpieczenia emerytalnego z zainwestowanymi środkami.

Napisany przez SHenry
Witajcie,

dostałem ofertę ubezpieczenia emerytalnego na fundusze od pośredniczki. Ponieważ chciałbym się równocześnie zinformować, interesuje mnie, jaka jest dokładna stopa zwrotu tego kontraktu, gdy będę np. miał 70 lat. Czy można to łatwo obliczyć?

W ofercie znajdują się następujące wartości przykładowe:
- 31,86 EUR za 10.000 EUR kapitału emerytalnego
- 232,52 EUR przy 59216 EUR możliwego kapitału emerytalnego przy braku wzrostu funduszy na poziomie 0%
- 100 euro do 67 (3%dyn.), wiek 32
- Przy założeniu netto wzrostu wartości funduszy w wysokości
5%, efektywna stopa opłat dla Twojego kontraktu wynosi 0,61%. => Czy efektywne opłaty stanowią całkowite koszty kontraktu w okresie akumulacji?
- Od emerytury roczne koszty zarządzania w wysokości 2,00% gwarantowanej rocznej renty są uwzględnione.
- Przyjęto, że netto wzrost wartości funduszy wynosi 5%
Stopa opłat dla wybranego portfela funduszy 1,73%
Koszty aktywnego zarządzania aktywami 1,00%
Wymagany wzrost brutto wartości 7,73%
=> Czy potrzebuję stopę zwrotu w wysokości 7,73% przy docelowej stopie zwrotu 5%?

Jak bardzo trzeba uwzględnić podatki na starość w takim obliczeniu?

Wszystkie te liczby... Może istnieją narzędzia online, które pomogą obliczyć stopę zwrotu w punkcie x. Będę wdzięczny za wskazówki i sugestie! Pozdrawiam, Henry

Re: Obliczyć stopę zwrotu z ubezpieczenia emerytalnego z zainwestowanymi środkami.

Napisany przez Suxxess
Umowa obowiązuje do 67 lat, a nie do 70 lat?

Ale oto kalkulator:
Kalkulator oszczędności - obliczanie odsetek online

W ciągu 35 lat wpłacisz 72 554,50 € przy corocznej dynamice 3%. (W ostatnim roku będziesz płacił 275 € miesięcznie) Oznacza to opłaty w wysokości 13 338,5 €, jeśli fundusz nie wygeneruje żadnych zysków. Inflacja oczywiście jeszcze nie jest uwzględniona.

Mogę ci prawie zagwarantować, że zmienisz swoją dynamikę lub wiek emerytalny w trakcie obowiązywania ubezpieczenia emerytalnego.

Przy świadczeniu emerytalnym w wysokości 232,52 € miesięcznie mógłbyś pobierać rentę przez 21 lat, pomijając znowu inflację i dalsze oprocentowanie salda. Jednak oczekiwana długość życia dzisiejszych mężczyzn wynosi 78 lat, co oznacza typowe 10-letnie zapas.

Specjaliści ds. ubezpieczeń powiedzą ci, że są one konieczne, aby móc zagwarantować płatność w późniejszym wieku, co z pewnością jest prawdą. Podatki w późniejszym wieku wynoszą około 18%, czyli dość niskie. Ale to, co jeszcze nie zostało uwzględnione, to forma oszczędzania w ramach ubezpieczenia emerytalnego. Kapitał emerytalny, Riester czy niesponsorowany?

Osobiście mam również kapitał emerytalny, oszczędności w ramach budowy mieszkania oraz Riester, a jeżeli zostanie coś dodatkowego, to trafia do mojego portfela akcji. Oczywiście ryzyko jest większe, ale akcje można w każdej chwili sprzedać, koszty zarządzania są niższe, a zachowuje się elastyczność.
(Ale nie mam zamiaru zachęcać nikogo do inwestowania w akcje, ryzyko kursowe i ryzyko całkowitego bankructwa zawsze występuje)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata