Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zwykły przebieg kursu vs. zwiększający wartość kapitał zyski walutowe oparty o stopy procentowej

Napisany przez Jochenweisswas
Cześć i dzień dobry Mam pytanie dotyczące porównania zwykłego kursu do kursu kapitalizującego Wiem, co to jest kurs kapitalizujący. Chciałbym dowiedzieć się, jak oblicza się taki kurs kapitalizujący. Jako przykład, pokazuję oba kursy funduszu, które zaczerpnąłem z portalu giełdowego. Zrzuty ekranu pokazują 10-letni kurs raz jako zwykły, a raz jako kapitalizujący. Dołączyłem także diagram z obliczeniami. Więc moje pytanie brzmi, jak obliczyć kurs kapitalizujący. Czekam na odpowiedź. Jochen

Re: Zwykły przebieg kursu vs. zwiększający wartość kapitał zyski walutowe oparty o stopy procentowej

Napisany przez Cici
Możesz obliczyć kurs rozwoju z reinwestycją, zaczynając od jednej jednostki funduszu. W chwili pierwszej wypłaty dodajesz tyle jednostek do początkowej inwestycji, ile możesz kupić za wypłacone pieniądze po cenie z dnia wypłaty. W Twoim przykładzie byłoby to 40/630 ≈ 0,0635 jednostki (przy założeniu, że kurs pozostaje na poziomie 660, nie spada o dodatkowe 30 euro).

Jako nową podstawę obliczeń bierzesz teraz 1,0635 jednostek i mnożysz je przez aktualny kurs. Nowy kurs po reinwestycji po wypłacie wyniósłby zatem 1,0635*630 ≈ 670 (lub zwykle (1 + 40/660)*660 = 700, czyli dokładnie jak kurs przed wypłatą).

Obliczenia kontynuowane są w ten sposób, zmienia się tylko liczba jednostek po każdej wypłacie. W niektórych indeksach uwzględnia się także odpowiedni podatek, który musiałby być odprowadzony przy wypłacie.

Pozdrawiam,
Cici

@Cici

Dziękuję za opinię.
Sprawdzę to raz jeszcze.

Jochen

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jeśli spojrzysz na historię kursów na stronie fondsweb.de (moduł wykresu), możesz wybrać między wykresem kursu a wykresem wyników.

Wykres wyników pokazuje wynik z reinwestycją dla funduszy dywidendowych, czyli dokładnie to, czego szukasz.

Pozdrowienia, Paule

Cześć,

gdy patrzysz na wykres kursu na stronie fondsweb.de (moduł wykresu), możesz wybrać między wykresem kursu a wykresem wydajności.

Wykres wydajności pokazuje wyniki z reinwestycją dywidendy w przypadku funduszy dywidendowych, czyli dokładnie to, czego szukasz.

Pozdrowienia, Paule

Dziękuję za informację zwrotną.
Przeglądanie różnych wykresów nie było pytaniem ;-)
Odpowiedź od Cici bardziej pasuje do mojego pytania.

Jochen

Możesz obliczyć przebieg kursu poprzez kapitalizację, zaczynając od jednej jednostki funduszu. W chwili pierwszej dywidendy dodajesz tyle jednostek do tej początkowej, ile możesz kupić za pieniądze otrzymane przy cenie z dnia wypłaty. W Twoim przykładzie będzie to 40/630 ≈ 0,0635 jednostki (choć kurs powinien wynosić wtedy 700 - 40 = 660, a nie o 30 euro mniej).

OK, Twierdzisz, że przyjęta przeze mnie bieżąca cena 630 € jest błędna, ponieważ wynika ona tylko z dywidendy w wysokości 40 €?
Ale czy bieżący kurs nie może spaść jeszcze bardziej tuż po wypłacie, ponieważ uczestnicy funduszu oczekiwali wyższej dywidendy. Czy zgadzasz się z tym założeniem?

Jochen

Tak obliczenia są prowadzone dalej, zmienia się tylko liczba udziałów po każdej wypłacie. W niektórych indeksach uwzględniany jest również odpowiedni podatek, który musiałby być odprowadzony przy wypłacie.

Pozdrowienia
Cici

Czy to oznacza, że zawsze muszę pomnożyć bieżącą cenę od punktu czasu 2 do punktu czasu 3 przez 1,0635?
Czyli przed wypłatą w punkcie czasu 3, skumulowana cena wynosi 800 € x 1,0635 = 850 € zamiast 800 €?

Jochen

Napisany przez EuroPaule

OK, Twoje zdaniem obecny kurs 630 €, który przyjąłem, jest błędny, ponieważ z matematycznego punktu widzenia zależy jedynie od wypłaty 40 €?

Cześć,

Prawdą jest, że w dniu wypłaty kurs spada o kwotę wypłaty na jedną jednostkę.
Kurs jest oczywiście również determinowany przez kursy papierów wartościowych w funduszu. Jednakże nie ma to nic wspólnego z wypłatą.

Cytat od Jochenweisswas

Ale czy obecny kurs nie może spaść jeszcze bardziej krótko po wypłacie, ponieważ uczestnicy funduszu spodziewali się wyższej wypłaty. Czy zgadzasz się z tą tezą?

Cena jednostki funduszu nie jest determinowana przez podaż i popyt (z wyjątkiem sytuacji, gdy fundusz jest kupowany na giełdzie).
Jest ona obliczana na podstawie wartości papierów wartościowych (wartość inwentarzowa).
Rozczarowane oczekiwania nie odgrywają roli w tej kwestii.

Ponadto wypłata nie jest wielkością spekulatywną, lecz wynika z zapisów księgowych. W związku z tym faktycznie nie powinno być rozczarowanych oczekiwań, ponieważ wszystkie dane są znane z góry.
Trzeba przyznać, że dla przeciętnego inwestora prywatnego obliczenie wypłaty z góry jest dość skomplikowane.

Jednakowoż nie miałoby sensu spekulować w jakiś sposób na wysokością wypłaty, ponieważ w rezultacie obniża ona wartość funduszu i w sumie jest wyrównująca.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Cici

Oznacza to, że zawsze muszę mnożyć bieżący kurs przez 1,0635 od punktu czasowego 2 do punktu czasowego 3?
Czyli przy punkcie czasowym 3 przed dystrybucją papierów wartościowych dostajemy kurs kapitalizujący w wysokości 800 € x 1,0635 = 850 € zamiast 800 €?

Dokładnie, nowy współczynnik zawsze obowiązuje od momentu dystrybucji do kolejnego terminu dystrybucji. Wtedy zostaje on zaktualizowany na podstawie nowej dystrybucji.

Teraz policzyłem i pokazuję nowy wykres. Czy to powinno być poprawne?
Ponieważ na końcu nie ma wypłaty, kurs kapitalizujący jest ponownie taki sam jak zwykły kurs.

Jochen

Napisany przez Cici
Nie sprawdzałem tego dokładnie, ale wykres wygląda całkiem dobrze. Ważne jest, aby kurs kapitalizujący zawsze był wyższy od dywidendowego. Więc powiedziałbym po prostu, że pasuje.

Napisany przez EuroPaule

Da am Ende keine Ausschüttung erfolgt, ist der thesaurierende Kurs wieder identisch mit dem normalen Kurs.

Wieso?

Der Kursunterschied kommt doch durch die vorherigen Ausschüttungen zu Stande.

Die werden ja nicht rückgängig gemacht, wenn einmal keine Ausschüttung stattfindet.

In diesem Fall vergrößert sich der Abstand zwischen den Kursen nur nicht.

Gruß Paule

Dlaczego?
Różnica kursów wynika z poprzednich wypłat.
Nie są one cofane, gdy nie ma wypłaty.
W tym przypadku odległość między kursami po prostu się nie zwiększa.

Pozdrowienia, Paule

Dziękuję za feedback:

Zrozumiałem to tak, że od chwili 4 po braku wypłaty.

Kurs kapitalizujący = (1 + Wypłata / Kurs) x Kurs

Kurs kapitalizujący = (1 + 0 € / 550 €) x 550 €

Kurs kapitalizujący = 1 x 550 €

Kurs kapitalizujący = 550 €

Byłoby miło, gdyby można to sprawdzić ;-)

Dzięki

Jochen

Napisany przez EuroPaule
Hej, zacznijmy od analizy w punkcie f/ff
Kurs dywidendowy: 980,- €
Kurs kapitalizujący: ok. 1.074,- €

Następnie występuje spadek kursu o około 45%

Kurs dywidendowy: ok. 550,- €
Kurs kapitalizujący: ok. 603,- €

Następnie nie ma dywidendy. Oznacza to, że kurs pozostaje bez zmian. Ani kapitalizujący, ani dywidendowy. Wszelkie dalsze zmiany kursu wpływają jednakowo na oba kursy.
Dla kursu kapitalizującego czynnik w tym przypadku wynosi 1. (w odniesieniu do dnia poprzedzającego tę dywidendę)

W tej formule musi więc być coś nie tak.
Myślę, że błąd polega na tym, że nie sumujesz dywidend.
Zakładając, że pierwszy kurs = 1, po pierwszej dywidendzie czynnik wzrośnie o 0,06... (40/660).
W przypadku drugiej dywidendy dochodzi wtedy 70/730 = 0,0958.
Musisz dodać to do 0,06 z poprzedniego roku. Nowy czynnik wyniesie więc 1,15.
Jeśli kolejna dywidenda = 0, nic się nie zmienia przy tym czynniku.

Ta formuła jest zatem nieco bardziej skomplikowana. Mniej więcej tak:

K(n) = K(0) x (1 + (a(1)/K(1) + a(2)/K(2)+ .... +a(n)/K(n)))

K(n) = Kurs włącznie z kapitalizacją po n-tej dywidendzie
K(0) = Kurs początkowy (tutaj 600E)
a = Składnik dywidendy
K = Kurs klasy udziałów dywidendowych w dniu dywidendy (dzień wyłączenia)
(1)...(n) = Lata lub dywidendy

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata