Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwości finansowania budowy

Napisany przez Frank1578
Cześć,

rozważam budowę własnego domu w ciągu najbliższych 3 lat. Jak zawsze, wszystko zależy od możliwego kredytu.

Oto podstawowe informacje:

Ja:
30 lat, obecnie 2000 € netto. Dodatkowo sprzedaję ręcznie robione meble, co przynosi około 300 € netto miesięcznie.

Kwota kredytu:
około 300 000 € (+/- 50 000)

Kapitał własny:
około 25 000 € do 40 000 €

Działka:
około 1700 m² (Darmowe, ponieważ dzielimy działkę mojego ojca.)

Wartość działki:
około 136 000 € do 156 000 € (aktualnie nie znam dokładnej ceny za metr kwadratowy)

Powierzchnia mieszkalna parteru:
około 200 m²

Powierzchnia mieszkalna piętra 1 i 2:
około 200 m²

Rodzaj budynku:
Stara szachulcowa stodoła, która ma zostać całkowicie odnowiona (bez piwnicy). Drewniane belki i cegły zewnętrznej ściany są w większości w porządku (na szczęście). Myślę, że następujące prace muszą być wykonane (w ogólnym zarysie): wymiana płyty fundamentowej wraz z podłączeniami, usunięcie szachulca i ponowne murowanie (z użyciem starych cegieł), izolacja ścian, naprawa dachu. Chcę zrobić jak najwięcej samodzielnie, na przykład usunięcie starych cegieł i zdejmowanie dachu.

Gdy wprowadzam te dane do kalkulatora kredytu na baufi24.de otrzymuję następujące wyniki:
(Obliczone BEZ kapitału własnego!)

Okres wiązania oprocentowania: 15 lat
Roczna stopa oprocentowania: 2,15%
Miesięczna rata kredytu: 1 962,50 € (Pełne spłacenie w ciągu 15 lat)
Całkowite odsetki: 50 000 €

Lub 20 lat z pełną spłatą i możliwą roczną dodatkową spłatą w wysokości 10 000 € daje 1 615,00 € miesięcznie.

Finansowanie:
Aktualnie nie jestem w stanie samodzielnie pokryć raty, dlatego mam następującą koncepcję:
Będę zamieszkiwać tylko połowę domu, a Drugą wynajmę. To około 220 m², które podzieliłbym na 2 mieszkania, co pozwoli mi otrzymać 2 czynsze. Łączna czynsz netto wynosi około 1400 € do 1600 €. Pozostałą część raty spłaty mogę uzupełnić.
To nie tylko służy finansowaniu budowy, ale także na przyszłość.

Teraz pytanie: Czy myślicie, że bank może zaakceptować coś takiego? Ponieważ: Jeśli najemca nie zapłaci, będę miał problem. Pół roku mogę jeszcze wytrzymać, ale potem będzie trudno. Czy w ogóle otrzymam kredyt? Ewentualnie zabezpieczenie kredytu hipotecznego na działce?

Jestem ciekawy :-)

Pozdrawiam
Frank

Napisany przez Kass Finanz
W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, aby uzyskać finansowanie budowlane, jeśli masz odpowiednią ilość kapitału własnego i nieruchomość traktowaną jak kapitał własny. Przychody z najmu będą na pewno przynajmniej częściowo uznane i wliczone. Ważne będzie dokładne oszacowanie kosztów budowy przez rzeczoznawców lub firmy oraz ich przejrzystość. Ewentualnie mogą być uwzględnione wkłady własne. Stopy procentowe powinny być bardzo korzystne. Tylko dzięki dokładnemu oszacowaniu i odpowiednim wycenom kosztów można przeprowadzić analizę finansowania budowy.

Ryzyko utraty najmu będzie oczywiście tematem do rozważenia, na którym miejscowy bank może udzielić bardziej szczegółowych informacji. Przychody z najmu powinny odpowiadać miejscowemu czynszowi.

W razie potrzeby, rozsądną zdolność kredytową można również zabezpieczyć przy pomocy rodziców.

Napisany przez hoehlenbewohner
Ogólnie rzecz biorąc, niezależnie od finansowania:
Dlaczego chcesz przekształcić szachulcową stodołę w przestrzeń mieszkalną?

Moim zdaniem, wybór rozbiórki i budowy od nowa zarówno pod względem ekonomicznym, jak i komfortu mieszkalnego jest lepszym wyborem.

Napisany przez Frank1578

Bez względu na finansowanie:
Dlaczego chcesz przekształcić stodołę z konstrukcji szkieletowej na przestrzeń życiową?

Moim zdaniem rozbiórka i budowa od nowa są lepszym wyborem zarówno ekonomicznie, jak i pod względem komfortu mieszkalnego, jaki można osiągnąć.

Hm, nie potrafię sobie tego wyobrazić. Po pierwsze, rozbiórka już dużo kosztuje, a cała konstrukcja szkieletowa musiałaby być postawiona na nowo. Szybko doszedłbym do podwójnego kosztu. Dlaczego komfort mieszkalny miałby być lepszy, także dla mnie jest zagadką ;-)

Napisany przez Torian

Hm, nie mogę sobie tego wyobrazić. Same koszty rozbiórki są już wysokie, a cała drewniana konstrukcja musiałaby być ustawiona na nowo. Szybko wyszłoby na podwójne koszty. Dlaczego komfort mieszkalny miałby być lepszy, to również dla mnie zagadka ;-)

W przypadku budowy bez drewnianej konstrukcji, czyli nowoczesnej. --> Brak przeciągów, jedynie ciepło wszędzie :-)

Przy bardzo starych domach/stodołach koszt remontu szybko równa się kosztowi nowej budowy: Mój kuzyn z Nadrenii Północnej-Westfalii wyremontował za 220 tysięcy euro bardzo stary Dom (ściany zewnętrzne zostały, wewnątrz praktycznie wszystko zostało zdemontowane/usunięte), podobny koszt nowej budowy w tej okolicy wynosi około 250 tysięcy euro. Jednakże nie mógł go zburzyć, ponieważ na działce (teściów), nie zezwala się na nowe budynki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata